Hrvatska pobjedom protiv Irske prošla kroz pretkvalifikacije za EP 2025

Subota, 29. srpnja 2023. 19:29 Napisao/la  SC
Hrvatska pobjedom protiv Irske prošla kroz pretkvalifikacije za EP 2025
Foto: HKS

HKS je objavio sljedeći izvještaj:

Hrvatska košarkaška reprezentacije je ostvarila i treću pobjedu u pretkvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2025. Nakon uvjerljivih domaćih pobjeda protiv Irske i Luksemburga u Opatiji izabranici Josipa Sesara su i u Dublinu bili bolji od Irske (61-95).

Hrvatska je u susret ušla odlučno. Prvi pokušaj za tri poena Lovre Gnjidića je bio precizan, a nastavak dobre igre donio je u ranoj fazi utakmice prednost od 10 poena (7-17). U završne četiri minute prve četvrtine Irci su zaustavili hrvatsko napredovanje i uspostavili ravnotežu pa se u drugu ušlo s osam poena viška za hrvatsku nacionalnu vrstu (12-20).

Vrlo brzo su se domaćini približili na samo posjed zaostatka (23-25) i upalili alarme u hrvatskim redovima. Tek nekoliko minuta koncentrirane igre bilo je dovoljno za seriju 9-0 i povratak Hrvatske na dvoznamenkastu prednost (23-34). Dva promašena slobodna bacanja Borne Kapuste i izgubljena lopta Roka Badžima u tren oka su vratili Irce u igru (30-36). Badžim se iskupio košem i “krađom” koja je završila zakucavanjem Danka Brankovića za 30-40.

Na poluvremenu je prednost Hrvatske iznosila osam poena (34-42) zahvaljujući košu najboljeg igrača irske reprezentacije Lorcana Murphyja čime je irska iskra nastavila tinjati.

Potrajalo je to do rezultata 36-42 kada Hrvatska preuzima kontrolu igre u svoje ruke te s lakoćom do ulaska u posljednju četvrtinu stiže do 21 poena prednosti (42-63). Posebno dojmljiv bio je Dario Drežnjak koji je povezao tri trice, a četvrti pokušaj je zaustavljen faulom što je on s crte slobodnih bacanja pretvorio u nova tri poena.

U zadnjoj četvrtini Hrvati su nastavili rasti do plus 40 (55-95), da bi s konačnih 61-95 zaključili utakmicu i osigurali prvo mjesto u skupini i nastup u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2025.

Dario Drežnjak je sa 17 poena pet skokova i tri asistencije bio prvo ime u hrvatskim redovima. Toni Perković je postigao 15 poena uz četiri skoka, a Borna Kapusta 11 uz po tri skoka i asistencije. Vrlo dobar učinak imali su centri Danko Branković (10 poena, 4 skoka) i Krešimir Ljubičić (9 poena, 3 skoka). Devet poena zabio je i Roko Badžim.

- Irci su se spremili dobro, bili su energetski jaki i znali smo da na domaćem parketu igraju puno bolje. Od igrača sam tražio da ne gubimo glavu i da cijelo vrijeme znamo što želimo igrati, na koga napadati i koje akcije raditi. To su ispoštivali. U prvom poluvremenu smo promašili dosta otvorenih šutova za tri poena, tu smo mogli otići na značajniju razliku, ali kada je u trećoj četvrtini Dario Drežnjak povezao tri trice i kad smo pobjegli na dvadesetak razlike utakmici je bio kraj. Zadovoljan sam s većim dijelom utakmice. Čestitao sam momcima na prolasku kroz pretkvalifikacije, ali i u Luksemburgu moramo zadržati ozbiljnost. Mi predstavljamo državu i na taj se način moramo se i postaviti. Dobro ćemo se pripremiti i odigrati ozbiljno, rekao je nakon susreta izbornik Hrvatske Josip Sesar.

Na njegove riječi nadovezao se igrač Toni Perković:

- Znali smo da ćemo dati sve od sebe jer pobjeda nam je donosila prolaz dalje. Na kraju je izborena visoka pobjeda, ali do poluvremena je bilo tvrdo, malo su nas iznenadili. Riješili smo to ekipnom igrom. U ovim pretkvalifikacijama igramo timsku košarku i svaki puta netko drugi iskoči. Danas smo to bili Dario Drežnjak i ja. Uz sve to nas krase i ovako visoke pobjede tako da samo trebamo nastaviti jako i dalje. I u Luksemburgu očekujte sličnu Hrvatsku.

U srijedu, 2. kolovoza (20:15 sati), Hrvatska zatvara pretkvalifikacije gostovanjem kod Luksemburga.

Nakon toga, od 12. do 20. kolovoza, izabranike Josipa Sesara očekuje nastup na pretkvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Istanbulu. Tamo će im protivnici u skupini biti Belgija, Švedska i Nizozemska.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.