Eurobasket: Hrvatska osigurala drugo mjesto u skupini pobjedom u izjednačenoj utakmici s Nizozemskom

Srijeda, 09. rujna 2015. 22:56 Napisao/la  SC

Susret 4. kola: Hrvatska - Nizozemska 78:73 (14:18, 25:17, 23:18, 16:19). Može ova utakmica predstavljati upozorenje za momčad Velimira Perasovića uoči posljednjeg kola u Zagrebu protiv Gruzije (petak, 18 sati).

Europsko košarkaško prvenstvo - skupina B, 4. kolo

HRVATSKA - NIZOZEMSKA 78:72 (14:18, 25:17, 23:18, 16:19)

Arena Zagreb. Gledatelja 6.200

Suci: Sergio Silva (Portugal), Ilija Putenko (Rusija) i Jean-Charles Collin (Francuska)

HRVATSKA: Tomić 13 (5-6), Rudež 5 (2-2), Stipčević, Bogdanović 13 (4-5), Šarić 15 (1-7), Tomas, Ukić 4, Simon 18 (2-2), Draper, Bilan, Žorić 2 (2-2), Hezonja 8 (1-1)

NIZOZEMSKA: Franke 3, Williams 2, W. De Jong 6 (2-2), Kloof 10 (2-3), Kherrazi 5 (1-2), De Pagter, Akerboom 3, Schaftenaar 19 (2-3), N. De Jong 12 (0-2), Smeulders 5 (1-1), Norel, Slagter 7 (1-1)

Slobodna bacanja: Hrvatska 17-25 Nizozemska 9-14. Trice: Hrvatska 9-27 Nizozemska 9-20

Skokovi: Hrvatska 37 Nizozemska 34. Izgubljene lopte: Hrvatska 9 Nizozemska 9

Hrvatska košarkaška reprezentacija pobjedom protiv Nizozemske (78:72) osigurala je drugo mjesto u skupini C Europskog prvenstva koja se odigrava u Zagrebu. To znači da će u osmini finala morati na treću momčad iz skupine D, a koja će ti biti, znat će se nakon petka, posljednjeg dana prvoga kruga nadmetanja. Nizozemci su mogli biti apsolivrani tek na ulasku u samu završnicu utakmice, nezgodna je ekipa pružila izuzetan otpor Hrvatskoj.

Skupina C, 4. kolo
Grčka - Slovenija 83:72
Gruzija - Makedonija 90:75
Hrvatska - Nizozemska 78:72
Poredak: Grčka 8, Hrvatska 7, Slovenija 6, Gruzija, Nizozemska i Makedonija po 5 bodova

Skupina D, 4. kolo
Češka - Belgija 66:64
Litva - Estonija 64:62
Ukrajina - Latvija 75:74
Poredak: Češka i Litva 7, Belgija i Latvija 6, Ukrajina i Estonija po 5 bodova

Utakmica protiv Nizozemaca nije bila shvaćana olako, ipak, dogodio se trenutak u 16. minuti kada je na semaforu bilo dvanaest razlike za Nizozemce (22:34). Od tada, dakle u zadnje četiri minute prvog dijela igrala je samo Hrvatska pa su izabranici Velimira Perasovića serijom 17:1 na poluvrijeme otišli s četiri poena prednosti. Teško stečene prednosti, uz puno mučenja, posebice u provj četvrtini kada nije išao niti šut, niti prodor. S druge strane, obrana je pokušavala uspostaviti ritam s početkom na svojoj polovici, ali niti to nije najbolje izgledalo. Domaćin skupine C stgartao je u petoric bez Simona i Stipčevića, ljudi koji se malo-pomalo pretrvaraju u pritajene vođe momčadi. Obojica su ušla naknadno pa uiz Šarića i Bogdanovića vratile Hrvatsku u vodstvo kojeg dugo, od četvrte minute nije bilo.

Osim što je Nizozemska kao momčad vrlo atipična, u prve četiri minute druge četvrtine pogodili su momci u narančastim dresovima čak tri trice. Iako im vanjski šut ne spada u klasičnu specijalnost, na poluvremenu je on iznosio čak 44 posto (4-9). Hrvatska je pak primjenila isti model kao i protiv Makedonije u prethodnom ogledu, krenulo je tek u završnici prvog poluvremena.

Nizozemci su i u prvoj četvrtini napravili svoju seriju od 0:12, pa je nakon hrvatskog vodstva od 10:6 na semaforu svijetlilo 10:18, uz pet minuta bez hrvatskog koša. Čak je šest promašenih trica bilo s hrvatske strane u prvoj četvrtini, previše da bi se protiv Nizozemaca bilo na razlici manjoj od četiri poena. No, tek je početak druge četvrtine donio prikaz svih hrvatskih slabosti. Iako je ozljeđen prvi centar ekipe Norel, Nizozemci su hrvatske igrače uspjeli 'otjerati' od koša pa centri nisu dobivali kvalitetne lopte. Tek je sredinom druge četvrtine Hrvatska došla do zraka i povela spomenutom serijom.

Nastavljena je hrvatska dominacija u drugom poluvremenu, onda kada su Nizozemci, sukladno očekivanjima počeli padati. Kruno Simon zabio je četvrtu momčadsku tricu (45:39), jedinu tešku zadaću imao je Ukić koji je morao držati obranu s tri prekršaja. Bio mu je posao olakšan budući da je cjelokupna njegova postava ubacila u brzinu više pa se shodno tome i prednost povećavala. Ipak, utakmica nije u potpunosti otišla na stranu Hrvatske još za vrijeme treće četvrtine budući su tricom Schaftenaara i košem De Jonga Nizozemci stigli na 51:47. Konačno je potom i Rudež zabio svoju tricu (55:47) nakon dva Schaftenaarova promašaja pa se moglo malo lakše disati. Kroz središnju fazu utakmice Hrvatska je pogodila sedam trica i digla svoj šuterski učinak na razinu od trideset posto. Posljednju je u trećoj četvrtini stavio Hezonja za dvanaest poena prednosti (62:50).

U uvodne dvije i pol minute posljednjeg perioda Hrvatska je ponovno bila bez upisanog poena. Nizozemci kreću s četiri koša i vraćaju se na pet pogodaka minusa što je ponovno povećalo razinu nesigurnosti u hrvatskim redovima. Nije tu bio kraj, jer se novom tricom Schaftenaara rezultat spustio na 64:62 za Hrvatsku koja je u šest minuta zabila tek dva poena. Dva vanjska šuta Bogdanovića ostala su na obruču kao i neka priskakanja pod košem no vodstvo na semaforu nije nestalo. Tomić koristi dodatno bacanje nakon koša pod prekršajem nakon čega Scaftenaar i Kloof poništavaju tricu Simona pa sve ostaje na tri koša hrvatske prednosti na ulasku u samu završnicu. Tek je Dario Šarić tricom razrješio sve dvojbe oko pitanja konačnog pobjednika.

Trebalo je slomiti Nizozemce, organiziranu ekipu koja se na temelju vanjskog šuta i rada pod koševima dovela do egal-završnice protiv Hrvatske. Može to predstavljati upozorenje za momčad Velimira Perasovića uoči posljednjeg kola u Zagrebu protiv Gruzije (petak, 18 sati).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.