NBA: Ratnici pobjedom u Clevelandu izjednačili na 2-2, kolektivna igra jača od pojedinačnog učinka

Petak, 12. lipnja 2015. 05:27 Napisao/la  SC

Četvrta utakmica finala: Cleveland - Golden State 82:103 (24:31, 18:23, 28:22, 12:27) - 2:2 u seriji

NBA liga - četvrta utakmica finalne serije

CLEVELAND - GOLDEN STATE 82:103 (24:31, 18:23, 28:22, 12:27) - 2:2 u seriji

Quicken Loans Arena, Cleveland. Gledatelja 20.562

Suci: Joe Crawford i Mike Callahan (Philadelphia), Ken Mauer (Minnesota), Jason Phillips (Weatherford)

CLEVELAND: Jones, Irving, Perkins 2 (2-2), Shumpert 5, Smith 4, Dellavedova 10 (2-2), Harris 1 (1-2), Thompson 12, Miller, Mozgov 28 (10-12), James 20 (5-10), Marion, Haywood

GOLDEN STATE: Speights 1 (1-2), Holiday, Iguodala 22 (2-2), Lee 9 (3-6), Thompson 9, Bogut, Barbosa 2, McAdoo, Green 17 (4-7), Curry 22 (2-2), Ezeli, Livingston 7 (3-4), Barnes 14 (4-4)

Slobodna bacanja: Cleveland 20-28 Golden State 19-27. Trice: Cleveland 4-27 Golden State 12-30

Skokovi: Cleveland 49 Golden State 44. Osobne pogreške: Cleveland 19 Golden State 21

Serija u velikom finalu NBA lige stoji mirno na 2-2. Golden State je izuzetnom partijom u Ohiu srušio teoriju o lomu momčadi nakon poraza u prošloj utakmici. Košarkaši Stevea Kerra vraćaju se u Oakland s aktivnim rezultatom. Pogodili su ukupno 12 trica (Iguodala i Curry po 4) čime su prikrili zaostatak u skokovima. Cavaliersi su dobro krenuli, vratili se u utakmicu krajem treće četvrtine i onda ponovno stali. Problemi su počeli već na kraju prve četvrtine.

Osim izraženog rezultatskog zaostatka na poluvremenu, muke po Clevelandu u drugoj uzastopnoj domaćoj utakmici ovosezonske finalne serije nisu bile gotove. Na oko pet minuta do poluvremena ozljedu glave zadobio je LeBron James. Dogodilo se to u duelu s hrvatskim Australcem Andrewom Bogutom ispod koša, James nije bio u balansu pri doskoku pa je u padu glavom udario u kameru.

Govoreći o Lebronu, čovjeku koji je u prve tri utakmice porušio mnoge rekorde, u prve 24 minute bio je uobičajeno aktivan, ali i razmjerno neprecizan. Za deset poena do poluvremena je potrošio ukupno šest lopti više (iz igre 4-12. slobodna bacanja 1-4). Ne čudi stoga stanje na semaforu, koje je samo u početnim minutama bilo na strani domaćina. Tricom Shumperta te poenima Tristana Thompsona i Timofeja Mozgova Cavaliersi vode 7:0, Odmah je time-out bio pozvan od strane Stevea Kerra a prednost dostignuta.

Golden State je do poluvremena pogodio šest trica nasuprot samo dvije domaće. Curry je otvorio seriju poena, njegova je početna trica nagovjestila da bi to mogla ponovno biti njegova večer. Postigla je njegova momčad čak 54 poena u prvom dijelu, imala šut iz igre na razini od 50 posto, što je za narušene domaćine bilo previše. Osim LeBrona koji nije bio na njegovoj očekivanoj/standardnoj razini još od ranije nije bilo ostalih članova tzv. velike trojke - Lovea i Irvinga. Ovaj potonji je bio u zapisniku, ali samo za popunu istog.

Ponovno je u petorci gostiju bio Andre Iguodala. Možda i bolje po Cleveland jer bi James nastradao ranije. Bogut je na parketu proveo manje od tri minute (02.46) u prvom dijelu, svoje je preostalo vrijeme (21.40) Iguodala iskoristio s devet poena i šest skokova. Uz Jamesa je deset poena u prvom dijelu zabio i Tristan Thompson, najefektniji je sa 13 poena uz 4 skoka bio Mozgov.

Ruski je centar puno skakao, vrlo je zanimljivo bilo pratiti duel njega i Draymonda Greena, dvojca najefikasnijeg u prvom dijelu. Kada se GS počeo odvajati, a bilo je to već u osmoj minuti Mozgov je bio van terena (Jones). Manjak za Cleveland je uz ozljedu Jamesa kod rezultata 44:32 za GS bila i loša večer Australca Dellavedove, heroja treće utakmice. Dellavedova je zbog dehidracije tada bio završio na infuziji, a preslika toga bilo je prvo poluvrijeme u kojem je za 17 minuta zabio tek 4 koša uz šut iz igre 1-7.

LeBrona su u poluvremenu zakrpali, a upravo je Dellavedova s dvije vezane trice poništio Iguodalinu na početku nastavka. GS se nije uspio odvojiti na više od petnaest koševa prednost zahvaljujući probuđenom razigravaču domaćina. Ubrzo ga je David Blatt zakratko izvadio iz igre i uveo J.R. Smitha koji je dotad zabio samo dva poena u 16 minuta.

Domaćin je polako topio zaostatak kako je treća četvrtina išla prema kraju. S petnaest koševa minusa stiglo je sve na pet (63:58) njenom sredinom košem Shumperta. Govor tijela igrača Clevelanda govorio je da su blizu i psihološki, i to baš onda kad je GS stao s prikazivanjem iste ili barem slične inačice igre iz prvog dijela. Šut je stao i smanjio se na 7-21 za tri poena, u postotku se na četrdeset izjednačio s Clevelandom. Dogodio se u 31. minuti novey 'alley-oop' Dellavedove za LeBrona (65:62), bio je to dovoljan znak Steveu Kerru da pozove minutu predaha koja će dugoročno ponovno donijeti stabilnost, ključnu za konačnu pobjedu.

Prednost je na kraju treće četvrtine bila na približno istoj razini, Curry je potkraj vremena stavio toliko čekanu novu tricu za 76:70. Bila je tada očita razlika u napadačkom skoku (13-4 za Cleveland), LeBron se opasno, iz napada u napad približavao triple-double učinku no valjalo je konačno uhvatiti domaćine. U teoriji kroz povijest, momčad koja bi u finalu NBA lige vodila s 3-1 u seriji do kraja ne bi bila dostignuta, no...

Cleveland nije zabio koš u prve dvije minute posljednjeg perioda. Jasno, LeBron je tada bio izvan igre i skupljao snagu za kraj utakmice. Vidno umoran nije se vraćao na parket sve do minute odmora koju je David Blatt pozvao nakon koša Klaya Thompsona (80:70). Napad je stao, nije šut išao ni Shumperta (2-8 za tricu), ni J.R. Smitha (0-8 za tricu), igrače koji su inače kadri pogoditi nešto. S druge strane Curry i Iguodala na sedam minuta prije kraja stavili su nove trice za 88:72. Već je to bilo previše za domaće koji su na koncu morali stisnuti ruku ratnicima iz Oaklanda, njihova prednost je do kraja i dodatno narasla

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.