NBA: Golden State pobjedom u šestoj utakmici finalne serije stigao do titule prvaka nakon 40 godina čekanja

Srijeda, 17. lipnja 2015. 06:37 Napisao/la  SC

Šesta utakmica finalne serije: Cleveland - Golden State 97:105 (15:28, 28:17, 18:28, 36:32) - 4:2 u seriji

NBA liga - šesta utakmica finalne serije

CLEVELAND - GOLDEN STATE 97:105 (15:28, 28:17, 18:28, 36:32) - 4:2 u seriji

Quicken Loans Arena. Gledatelja 20.562

Suci: Scott Foster (Maryland), Marc Davis (Chicago), Zach Zarba (New York) i Derrick Stafford (Atlanta)

CLEVELAND: Jones 5 (3-3), Irving, Perkins, Shumpert 8 (6-8), Smith 19 (5-8), Dellavedova 1 (1-2), Harris, Thompson 15 (1-2), Miller, Mozgov 17 (7-8), James 32 (4-8), Marion, Haywood

GOLDEN STATE: Rush, Speights, Iguodala 25 (4-10), Lee, Thompson 5, Bogut, Barbosa 5, McAdoo, Green 16 (2-4), Curry 25 (6-8), Ezeli 10 (4-5), Livingston 10 (2-2), Barnes 9

Slobodna bacanja: Cleveland 27-39 Golden State 18-29. Trice: Cleveland 6-26 Golden State 13-34

Skokovi: Cleveland 56 Golden State 39. Osobne pogreške: Cleveland 26 Golden State 27

Momčad Golden State Warriorsa po četvrti je puta u povijesti franšize postala NBA prvak. To je postalo poznato nakon pobjede u šestoj utakmici ovosezonske finalne serije. Ekipa Stevea Kerra, nekadašnjeg suigrača Tonija Kukoča iz šampionske generacije Chicago Bullsa slavila je u Ohiju kod Clevelanda rezultatom 105:97 i s ukupnih 4:2 osvojila prvi naslov nakon točno četrdeset godina posta.

Iguodala MVP finalne serije
Ono što je lani za San Antonio Spurse bio Kawhi Leonard, ove je godine za GS Andre Iguodala. Krenuo je kao čovjek iz sjene Curryju i Thompsonu, bio drugi izbor na njegovoj poziciji iza Harrisona Barnesa, ali se u posljednje dvije utakmice, onda kad je najviše trebalo prometnuo u prvu violinu ratnika. Zanimljivo, Iguodala je prvi MVP finalne serije NBA lige u povijesti koji u tijeku regularne sezone nije niti jednom započeo susret iz prve petorke. Iako je u regularnoj sezoni sudjelovao u 77 utakmica, niti jednom se nije na parketu našo od prvog podbacivanja.

Cleveland je loše odigrao prvu i treću dionicu utakmice a ratnicima iz Oaklanda ovo je bila jedna od ponajboljih utakmica ove sezone u kojoj su, što se regularnog dijela tiče bili ostvarili četvrti najbolji učinak svih vremena (67-15). Igrača utakmice ima nekoliko. Što se koševa tiče, to su Andre Iguodala i MVP ove sezone Steph Curry, njih su dvojica postigli po 25 poena. Sve tri kategorije zajedno objedinio je Draymond Green (16 poena, 11 skokova, 10 asistencija), a dvoznamenkasti koš-učinak upisali su i momci iz sjene. Shaun Livingston i Festus Ezeli zabili su po deset poena.

Domaća momčad u tijeku cijele utakmice bila je u zaostatku koji je varirao na razini desetak koševa. Do posljednje četvrtine šut ih nikako nije služio (trica 2-12 na kraju 3/4), prekasno se probudio J.R. Smith koji je u posljednjem periodu ubacio preostale četiri domaće trice. Jasno, sve se i ove večeri u igri Cavaliersa vrtilo oko LeBrona Jamesa kojem će NBA finale ostati kao utješna nagrada nakon niza uspješnih godina u Miami Heatu. James je večeras zabio 32 poena uz 18 skokova i 9 asistencija, no za sve to je imao šut iz igre 13-33 uz šest izgubljenih lopti.

Prije buđenja Smitha, LeBron je pomoć imao tek u ruskom centru Mozgovu (17 poena/12 skokova) i u Tristanu Thompsonu (15 poena/13 skokova). Oni bi uglavnom u skakačkoj igri pokušali dohvatiti njegove promašaje. Sumarno, razlika u poenima manifestirala se kroz trice i broj izgubljenih lopti. Golden State je imao 13 pogođenih vanjskih šuteva uz svega 9 izgubljenih lopti, čak deset manje od domaćina Ništa nakon tog podatka ne znači činjenica da je Cleveland ostvario veliku prednost u skoku (56-39).

Golden State je, što je također zanimljiv podatak, u jednoj sezoni uspio ostvariti dva naslova prvaka u NBA-ju. U travnju je njihova filijala stala na tron NBA Development lige (D-League), a nedugo nakon tog uspjeha prsten je na najvišoj razini uzela i prva momčad. Valja spomenuti i ime Ognjena Kuzmića, bosanskohercegovačkog košarkaša koji je s obje momčadi uzpo naslove pobjednika. Nakon što je u Santa Cruz Warriorsima igrao značajnu ulogu na putu do amaterskog naslova, Steve Kerr ga je priključio momčadi za doigravanje NBA lige u kojem ove sezone nije upisao niti minute na parketu. I on je, kao petnaesti igrač primio svoj prsten za prvaka američke košarkaške profesionalne lige.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.