NBA: Cleveland na pogon LeBrona Jamesa slavio u trećoj utakmici finala pred nastavak serije u Ohiu

Srijeda, 10. lipnja 2015. 04:56 Napisao/la  SC

Treća utakmica finalne serije: Cleveland - Golden State 96:91 (24:20, 20:17, 28:18, 24:36)

NBA liga - treća utakmica finalne serije

CLEVELAND - GOLDEN STATE 96:91 (24:20, 20:17, 28:18, 24:36) - 2:1 u seriji

Quicken Loans Arena, Cleveland. Gledatelja 20.562

Suci: Dan Crawford i Marc Davis (oba Chicago), Derrick Stafford (Atlanta) i Ed Malloy (Media)

CLEVELAND: Jones 7 (1-1), Perkins, Shumpert 3 (0-2), Smith 10, Dellavedova 20 (4-5), Harris, Thompson 10 (2-4), Miller, Mozgov 6, James 40 (10-12), Marion, Haywood

GOLDEN STATE: Speights, Holiday, Iguodala 15 (1-2), Lee 11 (3-5), Thompson 14, Bogut 4, Barbosa 4, McAdoo, Green 7 (2-3), Curry 27, Ezeli 5 (1-2), Livingston 4, Barnes

Slobodna bacanja: Cleveland 17-24 Golden State 7-12. Trice: Cleveland 9-21 Golden State 12-34

Skokovi: Cleveland 43 Golden State 46. Osobne pogreške: Cleveland 16 Golden State 25

Domaćin je poveo seriju s 2:1 nakon pobjede protiv Golden Statea (96:91). Nije u rosteru bilo ozljeđenih i prijeko potrebnih Kevina Lovea i Kyrie Irvinga no LeBron James imao je pomoćnika u liku Matthewa Dellavedove s kojim je i riješio pitanje pobjednika na kraju. Nisu pomogle niti dvije vezane trice Stepha Curryja u posljednjih pola minute susreta, pobjeda je ostala u Ohiu koji još uvijek čeka prvi naslov prvaka.

Nakon što su oba ovosezonska finalista američke profesionalne košarkaške lige u svojim prvim ogledima iskoristile odnosno propustile 'break-priliku', Clevelandu je pobjedom na svom parketu u dvije naredne utakmice valjalo nastaviti put prema prvom, po mnogo čemu povijesnom naslovu NBA-prvaka. U prvom susretu je unatoč mnogih porušenih rekorda LeBrona Jamesa nedostajalo sreće i koncentracije, druga je u Oracle Areni također bila neizvjesna uz Jamesov triple-double, ali i otišla na stranu kavalira, prvaka s istoka.

Cleveland vodi velike probleme s ozljedama. Od ranije nisu imali Kevina Lovea, Kyrie Irvinga te brazilskog centra Varejaoa, ozljedio se sredinom prve četvrtine i Shumpert Ipak, serija je pobjedom u drugom susretu bila vraćena u punom smislu riječi. I u trećem je LeBron James zabio prvi poen u susretu u kojem su obje momčadi krenule s najjačim petorkama. Domaći s Mozgovom na 'petici', gosti pak sa udarnim dvojcem Curry - Thompson, na bekovskim pozicijama.

Do kraja pete minute Cleveland je poveo 10-5 a upravo je spomenuti dvojac u redovima Golden Statea zabio njihove prve poene. Odlično je ozljeđenog Irvinga ponovno odmjenio Dellavedova. I nakon prvih rotacija (ulasci Iguodale i J.R. Smitha) te spomenute Shumpertove ozljede nakon koje je trener Steve Kerr morao pozvati minutu predaha vodstvo je stajalo čvrsto na Clevelandovoj strani terena. Iako bez četiri vrlo važna igrača, petorka je uz J.R. Smitha radila vrhunski posao, dok su s klupe čekali 'specijalci', iskusni igrači poput Mikea Millera i Shawna Mariona.

Prednost igrača Davida Blatta, bivšeg ruskog izbornika ostala je i s krajem prve četvrtine. Tome je bilo tako zbog lošeg šuterskog ulaska Warriorsa u utakmicu (1.7) ali i izvrsnog otvaranja primjerice Tristana Thompson, koji je uz 6 poena bio upisao i čak 7 skokova.

Vječiti 'starter' Andre Iguodala dobro je prihvatio odluku Stevea Kerra da susrete na redovnoij bazi započinje s klupe. Zabio je bivši igrač Philadelphije tek drugu tricu GS-a dok je James na drugoj strani nemilice trošio lopte za tek osam poena u 15 minuta. Statistički, za to je vrijeme šut ipak služio Cleveland, ako se u obzir uzme podatak o trici (2-3) uz pogotke J.R. Smitha i Jamesa Jonesa koji je vrlo rano bio zaleđen na klupi s tri osobne pogreške..

Iako se Shumpert po ulasku u utakmicu lakše ozljedio, našao se na parketu potkraj prvog dijela, taman kako bi stavio tricu (38:33). Naravoučenje prvog poluvremena bilo je da se prednost Clevelanda ne može značajnije izraziti. LeBron James nije sam mogao nadomjestiti nedostatke tri igrača iz prve petorke Cavalliersa. Pomogao mu je uz Shumperta i izraziti šuter Jones, autor trice za 44:37, rezultat za vodstvo Clevelanda na poluvremenu.

Poenima je treću četvrtinu za Warriorse otvorio dotad pritajeni Bogut no vrlo brzo je Cleveland po prvi puta otišao na deset poena viška zahvaljujući pet vezanih poena njegovog sunarodnjaka Matthewa Dellavedove (51:41). nimljivost je da je tek tada, u 28. minuti prvi šut za tri poena ispalio James, a da je Steph Curry dotad postigao tek tri poena u 22 minute. Uz sve probleme sa šutem tada je četvrtu osobnu zaradio Green, Značilo je to da utakmica može otići samo u jednom smjeru. LeBron je nastavio vući momčad, za pola sata igre skupio je 22 poena i 10 skokova što je u kombinaciji s omjerom vanjskog šuta 7-14 bilo dovoljno za nastavak izgradnje dvoznamenkaste razlike. Domaćin je nedugo zatim stigao do velikih 68:48 (serijom 12:0) a na posljednji predah između četvrtina otišlo se sa sedamnaset koševa razlike.

Ratnici iz Bay Area zaprijetili su početkom posljednjeg nastavka susreta. Tricama Thompsona i Iguodale sve je bilo spušteno na -9 (72:63). Blatt je najrpije dao minutu predaha Jamesu ali ga je ubrzo vratio u igru. U petorci s Davidom Leejem i Leandrom Barbosom dolaze tek do četiri koša minusa u trenucima pada Cavalliersa zbog evidentnog umora glavnih vedetra. Prednost se gotovo u potpunosti za domaćine istopila do uklaska u posljednjih pet minuta utakmice, na krilima šuta GS je stigao na 79:76.

Tada je najljepšu akciju utakmice okrunio 'alley-oop' LeBrona Jamesa na asistenciju Dellavedove, nakon čega je Blatt, ponovno zbog Jamesa morao zvati time-out. Prvi da bi mu dao nužan odmor, a drugi zbog ozljede lista lijeve noge pri doskoku nakon efektnog zakucavanja. GS je na 2.30 minute do kraja imao tek pola koša zaostatka (81:80) nakon čega Clevelandovi junaci utakmice James i Dellavedova riješavaju pitanje pobhjednika.

Nakon što su u 33. minuti Cavalliersi imali okruglih dvadeset koševa prednosti, ista se počela topiti kada je LeBron James ispao iz ritma i postao umoran. Utakmicu su izvukli uz faktor sreće, neizostavan u NBA finalima. Finalna serija nastavlja se u noći s četvrtka na petak, četvrtom utakmicom, također u Clevelandu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.