Košarkaši Splita pobjedom protiv europske Cedevite vratili košarku na Gripe

Nedjelja, 22. siječnja 2017. 18:29 Napisao/la  Ivan Jelić

Svih deset gostujućih igrača mogu igrati u našoj petorci, kaže trener Splita Ivica Skelin


U subotu u prepunoj Maloj dvorani na Gripama, gdje igla nije mogla pasti,  Split je pobijedio favoriziranu, europsku Cedevitu koja je istrčala u najjačem sastavu rezultatom 66:63.

 Košarka se vratila na Gripe u punoj sjaju.

 - Kada sam se poslije utakmice vratio kući ponovno sam ovoga puta u miru odgledao cijeli susret. Iskreno, nisam mogao odmah zaspasti, osjetio sam umor kao da sam igrao. Kada sam utonio u san, spavao sam kao mala beba, kaže trener Splita Ivica Skelin.
 
Samo su najveći optimisti vjerovali u pobjedu?

- Svjestan sam da je malo tkon vjerovao u našu pobjedu, Cedevita je bila favorit. Mene je najviše bilo strah da nas odmah na početku susreta ne "razbiju" i pobjegnu na nedostižnu razliku. U jednom trenutku imali su 9 koševa prednosti, no moji igrači se nisu predavali. Susret je odlučila treća četvrtina u kojoj su gosti postigli samo 7 koševa. Naš najvažniji cilj bio je da pokušamo Cedevitu svesti na što manji broj koševa što smo uspjeli. To je ključ naše veličanstvene pobjede.

U samoj završnici mogli ste izgubiti dobivenu utakmicu?

- Moji igrači prepali su se pobjede nad europski jakom Cedevitom, načinili su nekoliko pogrešaka, no uspjeli smo ipak na kraju slaviti. Tek dan nakon susreta svjestan sam vrijednosti pobjede, svih deset gostujućih igrača mogu igrati u našoj petorci, dok niti jedan moj igrač nema mjesta u početnoj petorci gostiju.
 
Bojite li se da se vaši igrači sada  ne umisle?

- Bojim, itekako se bojim da nakon ove pobjede počnu razmišljati kako im nitko ne može ništa. Mi možemo svakog pobjediti, ali isto tako možemo od svakoga izgubiti. Protiv Cedevite pokazali i dokazali smo da se može ravnopravnom igrati i sa najboljima. Pobijedili smo Zadar, Cibonu, Jolly, sada Cedevitu. Glavna mi je zadaća sada da ne dozvolim igračima da polete u visine bez pravog razloga.
 
Navijači kao navijači, žele još više?

- To je Split, to su naši navijači, ali i navijači Hajduka, koji ne trpe poraze. Iskreno, već sada smo napravili više od očekivanog. Priča se sada o igranju naredne sezone u ABA ligi. Mislim da ABA liga treba još boljeg, jačeg Splita kao što Split treba ABA ligu. Atmosfera kakva je bila protiv Cibone, Jollya, Cedevita jedino se može doživjeti na Gripama.
 
Pobjeda je tim još vrijednija, jer u momčadi nemate skupih stranaca?

- Imamo pod navodnicima tri stranca, Širka, Dijana, Kanaeta. Klubovi iz Splita trebaju imati u svlačionici dicu  iz svakog splitskog kvarta. KK Split, Hajduk, VK Jadran bili su najbolji kada su u svojim redovima imali većinu igrača koji su rođeni u uvom gradu i koji su znali kako se treba boriti za svoj klub.

Mladi Filipović pronikao se u gotovo najvažnije igrača momčadi?

- Ne volim izdvajati niti jednog igrača, Filipović je tek na početku karijere još mnogo treba učiti i naporno raditi. Svi će dobiti priliku da pokažu što i koliko mogu. Mnogim me pitaju što će mi Subotić? On je moja produžena ruka. Kada on govori u svlačionici, svi ga slušaju. I ja isto, muha se ne čuje. "Suba" je autoritet, prihvatio je moj poziv na početku sezone da bude uz stručni stožer i da pomogne mladim igračima znanjem, iskustvom, autoritetom. Ne igra puno, ali njegovi savjeti svima vrijede puno.

U Kupu Krešimira Ćosića, koji se igra u Šibeniku, čeka vas u četvrtfinalu dvoboj sa Zadrom?

- Pobijedili smo Zadrane u prvenstvu, no oni su sada puno jača momčad, doveli su četiri nova igrača. Kup je neizvjesno natjecanje, sve je moguće. Mi želimo u Kupu otići što dalje. Prije toga dvoboja čeka nas prvenstveni ogled sa Zadrom na Gripama. Tek nakon njega ćemo razmišljati o kup-susretu

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.