EURO 2012: Englezi pobjedom eliminirali Šveđane u utakmici koju su obilježili preokreti

Petak, 15. lipnja 2012. 22:46 Napisao  Milan Kosanović

Skupina D, 2. kolo: Švedska - Engleska 2:3. Šveđani preokrenuli rezultat dvama pogocima da bi ulaskom Walcotta Englezi došli do novog preokreta i pobjede

Skupina D

ŠVEDSKA – ENGLESKA 2:3

Olimpijski stadion u Kijevu. Gledatelja: 50 000.

Sudac: Damir Skomina (Slovenija)

Strijelci: 0:1 Carroll (23'), 1:1 Johnson (49' - a.g.), 2:1 Mellberg (59'), 2:2 Walcott (64'), 2:3 Welbeck (78')

Švedska: Isaksson, Mellberg, Granqvist (od 66' Lustig), M. Olsson, J. Olsson, Elm (od 81' Wilhelmsson), Larsson, Svensson, Kallstrom, Ibrahimović, Elmander (od 79' Rosenberg).

Engleska: Hart, Johnson, A. Cole, Terry, Lescott, Gerrard, Young, Milner (od 61' Walcott), Parker, Carroll, Welbeck (od 90' Chamberlain).

 

Nogometaši Engleske nakon dramatičnog drugog poluvremena došli su do svoje prve službene pobjede nad reprezentacijom Švedske, koja nakon dva poraza ispada iz daljnjeg natjecanja. Utakmicu su obilježila čak dva preokreta, prvi je bio u režiji Šveđana koji su s 0:1  preokrenuli na 2:1, a drugi je djelo engleskog izbornika Roya Hudgsona koji je pogodio s ubacivanjem Walcotta u igru, a ovaj mu se odužio najprije s pogotkom te potom asistencijom Welbecku za konačni preokret  za 2:3.

Englezi su prvi došli u vodstvo, igrala se 23 minuta utakmice kada je Steven Gerrard sjajno ubacio s boka, a Carroll glavom zakucao loptu u mrežu nemoćnog Isakssona – 0:1. Šveđani s druge strane u prvom poluvremenu bilježe tek jednu izgledniju priliku i to onu Kallstroma, no na poluvrijeme se ipak odlazi s vodstvom boljih i odlučnijih Engleza.

Drugo poluvrijeme ponudilo je u najmanju ruku šok za momčad izbornika Roya Hodgsona. U 49. minuti Ibrahimović je izvodio slobodan udarac na 25 metara od engleskog gola. Švedski napadač snažno je šutirao u engleski živi zid, no odbijena lopta vratila se na nogu Ibrahimovića koji je ponovno vraća u šesnaesterac Engleza u kojem se najbolje snalazi Mellberg čiji udarac nije uspio zaustaviti niti engleski vratar Hart niti branič Johnson od čijeg se tijela lopta odbila u gol – 1:1.

Nakon postignutog gola igra momčadi izbornika Erika Hamrena podigla se na znatno viši nivo, Šveđani su prijetili iz svih prilika, a dobra igra okrunjena je novim pogotkom. Za Engleze je ponovno bio koban slobodan udarac nakon kojeg je engleska obrana zaboravila na Mellberga koji s pet metara glavom šalje loptu u Hartovu mrežu za 2:1.

Engleski izbornik Roy Hodgson više nije imao što čekati te u 61. minuti utakmice umjesto Milnera u igru šalje Walcotta i pogađa. Nakon samo tri minute Walcott s 20-ak metara šutira po sredini švedskog gola, Isaksson od svojih igrača nije vidio loptu, a ona je završila u mreži za novo poravnanje – 2:2.

Svježi Walcott donio je potpuni preokret u igru Engleza, 12 minuta nakon što je postigao pogodak mladi napadač probio se po desnom boku te sjajno asistirao natrčalom Welbecku, koji pravom majstorijom  iz okreta petom pogađa gol Šveđana za novi preokret – 2:3.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.