Zagreb Delta Rally, Juraj Šebalj - Marijan Stublić najbolja hrvatska posada

Srijeda, 21. lipnja 2023. 18:38 Napisao/la  Miroslav Krpan
Juraj Šebalj i Marijan Stublić
Juraj Šebalj i Marijan Stublić Foto: Miroslav Krpan

Ovogodišnja kultna „Delta“ na startu je okupila 48 posada iz deset zemalja, sve u okviru bodovanja FIA Europskog rally trofeja, FIA junior ERT za vozače, Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske, Državnog prvenstva Hrvatske, te Otvorenog prvenstva Zagreba (Regija Sjever HAKS-a).

U organizaciji Autokluba Delta održan je 49. Zagreb delta rally 2023., vožen itinererom duljine 464,98 km, od čega je na 11 brzinaca, raspoređenih na četiri različite dionice, okruženja Dugog Sela i Samobora, otpadalo 125,16 km. Da je i ovogodišnje izdanje bilo izuzetno zahtjevno potvrđuje i podatak da je do cilja stiglo 29 posada, a odustalo je čak 19, gotovo svi zbog tehničkih kvarova.

Pobjednički pjenušac na cilju pored stadiona GNK Dinamo u Maksimu, ovogodišnjoj bazi rallya, ispijala je mađarska posada Antal Kovacs - Gergely Istovics u Hyundai i20 N Rally2, koji su sve brzince provezli u vremenu 1:22:32,9 sati, što je za manje od pola minute, točnije 29,3 sekunde bilo brže od drugoplasiranih, ujedno najboljih hrvatskih predstavnika i pobjednika u PH, posade AK Delta Juraj Šebalj - Marijan Stublić u Toyoti Yaris GR.

Mađari su već prvog dana, na dva prolaska brzincem u okruženju Dugog Sela, ostvarili minimalnu prednost, dok je naša posada u oba prolaska ostvarila „tek“ četvrto vrijeme. Novi dan i nova destinacija šireg okruženja Samobora objedinjavao je po tri brzinca u svakom krugu, da bi poslije prvog Mađari imali prednost ispred Šebalja i Stublića od 41,8 sekundi.

Kovacs je u svoju korist najboljim prolascima upisao i dionice Drežnik Podokićki - Kladje i Smerovišće - Grdanjci, dok je Šebalj bio uspješniji dionicom BI Samobor – Breslovje.

Središnji dio drugog natjecateljskog dana, tijekom ponovnog prolaska sva tri brzinca, najbrža vremena svih ostvario je Juraj Šebalj, smanjivši zaostatak za vodećim Kovacsom na 15,1 sekundu.

U konačnici, Kovacs u posljednjem „krugu“ brzinaca nije dozvolio iznenađenje, ostvario najbolja vremena ispred Šebalja na sva tri i stekao završnu pobjedničku prednost od 29,3 sekunde.

Kovacs je upisao sedam, a Šebalj četiri najbolja vremena brzinaca.

Do pobjedničkog postolja „generalke“ i trećeg mjesta konstantnom vožnjom, uglavnom trećim vremenima gotovo svih brzinaca, stigla je slovenska posada Darko Peljhan-Matej Čar (VW Polo RN4), čiji je zaključni zaostatak za pobjednicima bio 1:19,8 minuta.

Među prvih deset ukupnog poretka u međunarodnom dijelu još su dvije posade iz hrvatskih klubova, na petom mjestu Mađar Janos Szilagyi (AK Delta Sport) i sunarodnjak mu Robert Balai u Peugeotu 208 Rally4, dok je u Citroenu C2 do izvrsnog devetog mjesta stigla posada AK Zagorje Nino Bogović-Mateo Butorac.

Pobjednik Mađar Antal Kovacs osvojio je i dvije zasebne nagrade organizatora, „Trofej Milivoj Obad“ što ga AK Delta dodjeljuje u znak sjećanja na bivšeg gradonačelnika Dugog Sela i čovjeka bliskog tadašnjem organizacijskom timu istoimenog rallya za zbroj rezultata dva dugoselska ispita, te „Memorijal Berislav Čegelj“ u znak sjećanja na dugogodišnjeg glavnog tajnika i predsjednika AK Delta za ukupni rezultat posljednja tri brzinska ispita rallya.

ZAGORCI EKIPNO NAJUSPJEŠNIJI

Šebalj, Szilagyi i Bogović trojica su najboljih vozača ukupnog poretka za Prvenstvo Hrvatske, svaki pobjedom u svojoj klasi, dok je klasa 4 pripala posadi Kristijan Kroflin - Stjepan Franić iz AK Zagorja u Citroen Saxu 1.6.

Grupu S1 klase 5 PH osvojila je posada Marko Užila - Aleksandar Radovčić (AK Prorace Sv. Lovreč, Peugeot 106 1.4), a grupu S2 klase 5 Emanuel Iđaković - Josip Borovec (AK Zagorje/AK Delta Sport, Opel Adam Cup 1.6).

Iđaković je ujedno bio i najuspješniji junior dok je najboljom suvozačicom proglašena Doris Labinjan koja nastupa sa suprugom Nenadom Hrvatinom za AK Prorace.

U konkurenciji 15 hrvatskih klubova ekipnu su pobjedu ostvarile posade Autokluba Zagorje, nadmašivši favorizirane AK Delta Sport i AK Delta.

Na startu ovogodišnje Delte, među sudionicima su se našle 32 hrvatske posade, no na žalost ciljne rampe nije vidjelo čak njih 14. Najčešći uzroci odustajanja bili su tehnički kvarovi.

Sljedeći rally u sustavu bodovanja Prvenstva Republike Hrvatske bit će, prvog rujanskog vikenda, 12. Kärcher rally Kumrovec 2023. u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta Sport.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.