Automobilizam: Ovoga vikenda Zagreb i okolica domaćini su kultnoj Delti

Petak, 16. lipnja 2023. 15:40 Napisao/la  MK
Juraj Šebalj  i Marijan Stublić
Juraj Šebalj i Marijan Stublić Foto: Miroslav Krpan

Kultna "Delta", rally ponosa i slave, ovog vikenda upisuje svoje 49. izdanje pod nazivom „Zagreb Delta rally 2023“, u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta.

Međunarodno je natjecanje u sustavu bodovanja FIA Europskog rally trofeja, FIA junior ERT za vozače, Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske, Državnog prvenstva Hrvatske, Alpe Adria rally Cup, te Otvorenog prvenstva Zagreba (Regija Sjever HAKS-a).

Lista prijava zaključena je s 55 posada iz deset europskih zemalja, a među njima je 37 hrvatskih, iz čak 17 klubova.

Ovogodišnja „Delta“ koncepcijski je neznatno drugačija od prethodnih, predstavlja svojevrsni mix tradicije, povratka na neke destinacije, ali i novih detalja, dionica brzinaca koji će je zasigurno vratiti u vremena kada je bila na vrhuncu slave.

Pogledom na listu prijava nema istinskih favorita, pa se tim više očekuje zanimljiv ogled vozača koji su se rezultatski dokazali nizom pobjeda, ali i u različitim klasama automobila, što još više predstavlja draž i neizvjesnost.

Svojevrsnu poveznicu nogometa i automobilizma na ovogodišnjoj će „Delti“ činiti pozicioniranje  centra rallya neposredno uz stadion GNK Dinamo u Maksimiru.

Ured, verifikacija, tehnički prijam, park vozača, ceremonijalni start i cilj rallyja bit će na zapadnom parkiralištu maksimirskog stadiona.

Prvi će natjecateljski dan, subota 17. lipnja poslijepodnevnih i večernjih sati relijaše, poslije tri godine ponovo vratiti na jednu od dionica u okruženju Dugog Sela, gdje se voze prva dva brzinska ispita, istom dionicom od Prozorja, preko znanog Martin Brega, do prilaza vojarni u Domobranskoj ulici.

Prvi  brzinac duljine 9,69 km starta u 16,34 sati, slijedi pregrupiranje u Kolodvorskoj, a potom i drugi start u 18,12 sati.

U znak sjećanja na bivšeg gradonačelnika Dugog Sela i čovjeka bliskog tadašnjem organizacijskom timu istoimenog rallya, zbroj rezultata ova dva ispita nagrađuju se „Trofejom Milivoj Obad“.

Subotnji natjecateljski program sudionike i ljubitelje kraljice auto sporta vode u Žumberačko-samoborsko gorje, gdje se po tri puta voze tri dionice brzinaca.

Jutarnji start je u 8,04 sati novom rally dionicom Drežnik Podokićki-Kladje duljine 8,32 km.

Prvi dio, duljine 1,23 km makadamske je podloge, a preostala dva prolaska kreću od 12,08 sati i 16,12 sati.

Druga je dionica Samobor – Breslovje, duljine 11,69 km, startom gotovo iz urbanog dijela Samobora, prvi put od 8,32 sati, a dionicom dijelom znanom po nekadašnjem sličnom brzinskom ispitu.

Na start se posade vraćaju u 12,36 sati i 16,40 sati. Najdulja dionica, od 15,25 km, na rasporedu je kao treći brzinac svakog „kruga“, dionicom Smerovišće – Grdanjci, ocjenom većine relijaša onom pravom reli dionicom, usko, uzbrdo, široko, brzo, nizbrdo, ali uz ograničenje pristupa gledatelja zbog teškog terena.

Rally je dug 464,98 km itinererom, od čega na 11 brzinaca otpada 125,16 km. Posljednja tri dvodnevnog programa rezultatski su svrstana u posebno nagrađivanje za „Memorijal Berislav Čegelj“ u znak sjećanja na dugogodišnjeg glavnog tajnika i predsjednika AK Delta.

Ovogodišnji Zagreb Delta rally treće je bodovno natjecanje u sustavu Prvenstva Hrvatske. Do sada su ukupni pobjednici Martin Ravenščak (Karlovac) i Janos Szilagyi (Velenje).

Hoćemo li poslije Delte dobiti trećeg pobjednika, može li trofejni i do sada najbrojnije ovjenčan naslovima pobjednika Delte Juraj Šebalj, adut organizatora AK Delta, u tandemu sa suvozačem Marijanom Stublićem (Toyota Yaris GR) do pobjede. Veteran Nenad Lončarić (Subaru Impreza Sti) vreba svoju prigodu, Janos Szilagyi (Peugeot 208 Rally4) se vraća u formu, mladom Janu Pokosu (Peugeot 208 Rally4) treba jedan vrhunski rezultat za ohrabrenje, da dalje ne nabajamo.

Startim brojem „1“ zasigurno favoritom za ukupnog pobjednika slovi Mađar Antal Kovacs uz suvozača Gergely Istovicsa, ako ništa drugo ono zbog moguće pete uzastopne pobjede marke i tipa Hyundai i20 (N Rally2) na posljednjim izdanjima Delta rallya. 

Što mogu pružiti i koliko otvoriti put pobjedničkog postolja „generalke“ Slovenac Darko Peljhan (VW Polo RN4), Austrijanci Daniel Mayer (Peugeot 208 T16) ili Markus Steinbock (Hyundai i20 R5), kao i ino posade Češke, Bugarske, Španjolske,.... pokazat će ovaj rally vikend pred nama.

Verifikacija i tehnički prijam posada je u petak 16.lipnja od 9 do 14 sati, shakedown u Drežniku Podokićkom (3,31 km) u subotu od 9 sati, ceremonijalni start popodne od 14 sati iz Maksimira, a cilj na istoj poziciji u nedjelju u 19 sati. Suorganizatorima manifestacije su Grad Zagreb, Zagrebačka županija, te gradovi Samobor i Dugo Selo.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.