Hrvatski automobilisti nastupaju u Poljskoj i Sloveniji

Petak, 30. lipnja 2023. 15:38 Napisao/la  Miroslav Krpan
Domagoj Pereković
Domagoj Pereković Foto: Miroslav Krpan

Ovog se vikenda u domaćem automobilističkom prvenstvu, raspisom kalendara Hrvatskog auto i karting saveza, vozi brdska auto utrka „29. Nagrada Stubičkih Toplica 2023.“. U isto vrijeme desetak hrvatskih automobilista nastupa na dvije međunarodne priredbe u inozemstvu.

PEREKOVIĆ LOVI POSTOLJE

Ovogodišnja sezona FIA European Hill Climb Championship Prvenstva Europe na brdskim stazama nastavlja se sedmom bodovnom utrkom u Poljskoj. U konkurenciji 41 vozača dviju kategorija europskog prvenstva jedan stiže iz Hrvatske, Zagrepčanin Domagoj Pereković iz AMK Zanatlija u svom robusnom Mitsubishi Lanceru Evo IX.

Nova je to prilika za osvajanje bodova na stazi Stara Wies-Ostra, dugoj 5.493 metra, s usponom od 5,5 posto, uz 33 zavoja, smještenoj na prostoru Malopolske provincije, 50-tak kilometara jugoistočno od Krakova, na utrci „14. Limanowa 2023.“.

Pereković je nastupio na pet utrka u Austriji, Španjolskoj, Portugalu, Češkoj i Italiji, osvojio 62 boda što ga je u konkurenciji FIA Grupe 1 dovelo do trenutno sigurnog trećeg mjesta. Ispred njega su vodeći Talijan Luca Gaetani (Porsche 911 GT3 R) sa 79,5 bodova i Švicarac sa češkom licencom Ronnie Bratschi (Mitsubishi Lancer Evo VII RS), koji je, nanizavši tri pobjede u posljednja tri nastupa, sakupio 75 bodova. Pereković je ujedno u konkurenciji cjelokupne Kategorije I (turistički automobili), u kojoj je do sada nastupilo 90 vozača, među deset najboljih. Bodovno s Francuzom Nicolasom Granierom dijeli deveto mjesto, a od pozicije više zaostaje tek tri boda.

Lider ovogodišnjeg prvenstva je Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR), vodeći i FIA Grupe 3, koji poslije šest utrka ima 21 bod prednosti ispred Francuza Nicolasa Wervera (Porsche 997 GT3R, Grupa 2). Stefanovski je bio dvostrukim europskim prvakom Kategorije I 2014. i 2015.godine.

Među prvom trojicom FIA Grupe 4 bodovno je još uvijek mladi hrvatski as Riječanin Matija Jurišić, koji je nakon uvodne pobjede u Francuskoj, na utrci u Austriji izlijetanjem sa staze teže oštetio svoju trofejnu Škoda Fabiom, potom s iznajmljenom u Španjolskoj dodao devet bodova, a onda, trenutno zaustavio svoj europski program nastupa.

Poslije Poljske uslijedit će pauza do 20.kolovoza i utrke u Švicarskoj, da bi u rujnu brojni ljubitelji brzina iz Hrvatske i navijači naših asova mogli uživo promatrati izvrsne vožnje na utrkama u Ilirskoj Bistrici (Slovenija) 2. i 3. rujna i tradicionalnoj završnici PE u Buzetu na „42. Buzetskim danima 2023.“, od 15. do 17.rujna.

Treninzi u Poljskoj voze se u subotu 1.srpnja, prvo od 9 sat slobodni, potom od 11,30 sati dva službena. Prva od dvije bodovne utrke starta u nedjelju od 11,30 sati.

PET POSADA NA JUBILARNIM ŽELEZNIKIMA

U susjednoj Sloveniji prvi srpanjski vikend rezerviran je za jubilarni 10.Rally Železniki 2023. u organizaciji Sportskog društva „Omikron Plus“. Rally se odvija na širem području oko gradića Železniki nadomak Škofje Loke, itinererom duljine 287,61 km, s devet brzinskih ispita na tri lokacije ukupne duljine 94,65 km.

Boduje se za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, državno prvenstvo Slovenije, Kup AŠ, Alpe Adria Rally Cup i Yugo Pokal, a nastup je prijavilo 66 posada iz osam zemalja. Među njima je pet hrvatskih. S automobilom Ford Fiesta Rally 3 klase 2 nastupa posada AK Delta Sport Ivica Siladić i Jasna Durak, u klasi 3 su brat i sestra Martin i Dora Ravenščak (AKK Sveta Nedelja) u Ford Fiesti Rally3, dok su u klasi 4 dvije posade.

Mađari Janosz Szilagy (AK Delta Sport i Robert Balai voze Peugeot 208 Rally4, a u Renaultu Clio Rally4 nastupaju Viliam Prodan i Marko Stiperski (AK Opatija Motorsport). Posada AK Buzet Autosport Vjekoslav Čičko-Eugen Kokolić nastupaju s Renaultom Clio Rally5 u klasi 5.

Slovenski tris asova Marko Grossi - Tara Berlot (Hyundai i20 R5), Darko Peljhan - Matej Čar (VW Polo RN4) i Rok Turk - Blanka Kacin (Hyundai i20 Rally2) imat će žestokog rivala za pobjednički pjenušac u austrijskoj posadi Simon Wagner - Gerald Winter (Škoda Fabia RS Rally2).

Cjelodnevni program devet brzinaca vozi se u nedjelju 2. srpnja od 8,40 sati, a cilj je u 18,15 sati u središtu Železniki.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.