Branko Jordanić (1948 - 2023): Otišao je prvi predsjednik HAKS-a

Ponedjeljak, 17. srpnja 2023. 19:23 Napisao/la  Miroslav Krpan
Branko Jordanić (1948 - 2023): Otišao je prvi predsjednik HAKS-a

Samo koji dan nakon obilježenog 75. rođendana, 10. srpnja prestalo je kucati srce dragog i poštovanog, dugogodišnjeg predsjednika HAKS-a, sada već godinama prvim i jedinim počasnim predsjednikom Hrvatskog auto i karting saveza.

Umro je Branko Jordanić.

Godine 1992., u samostalnoj Republici Hrvatskoj, osnovan je nacionalni sportski savez koji je objedinjavao oktance na dva, tri ili četiri kotača pod jedinstvenim imenom Hrvatski auto i moto športski savez.

Djelovao je pet godina, dovoljno dugo da uspostavi neke nove normative oktanskog sporta na ovim našim prostirima, pa je u duhu djelovanja svjetskih asocijacija, odlučeno da se moto sport odvoji od auto i karting sporta po uzoru na FIM i FIA.

Tako je s jedne strane počeo djelovati Hrvatski motociklistički savez, a s druge Hrvatski auto i karting savez.

Osnivačka skupština HAKS-a održana je 1997. godine i za prvog predsjednika, jednoglasno, gotovo aklamacijom, izabran je Branko Jordanić, tada priznati i poštovani čelnik u Ministarstvu gospodarstva Republike Hrvatske.

Branko Jordanić kao pomoćnik ministra gospodarstva, prvi i dugovječni glavni državni inspektor, čelnik tijela kojeg je postavio na noge i na čijem je čelu proveo 20 godina, slovio je autoritetom kakav se rijetko pamti.

Za života, u poslovnom i drugom okruženju bio je čovjek širokih pogleda, odisao integritetom i istančanim menadžerskim sposobnostima. Na žalost, kako to u životu biva, njegova principijelnost i primjena zakonskih uzanci, dijelu onih za koje se „očešala“ neka kazna ili postupak, nije bio po volji, pa je tako neprikosnoveni integritet stavljan pod lupu šire javnosti.

Automobilistički i karting sport s kraja 1997.godine dobio je jednu novu vodilju kojom su odisale brojne aktivnosti čiji su temelji naišli na plodno tlo. Širom Hrvatske obogaćivane su sportske aktivnosti, nicali novi klubovi, stvarali se novi vozači, manifestacije dobivale na značaju u široj društvenoj zajednici, nacionalni savez postajao sve utjecajniji u međunarodnim okvirima.

Na oko miran, staložen, voljan saslušati svakog dobronamjernika, pa i onog koji nije bio istomišljenik, Branko je bio predsjednik kakvog se moglo poželjeti.

Predsjedničku je dužnost obavljao u tri mandata, od 1997. do 2009. godine, kada se povukao s ove ugledne društvene funkcije, posvetio nekim novim poslovnim izazovima, a istovremeno ostao prijatelj mnogima, čovjek čiji je savjet zlata vrijedio, čovjek čiji je stav bio sadržajan i jasan, neprikosnoven, poštovan. Što više, primjenjiv isključivo u pozitivi.

S punim poštovanjem skupštinari HAKS-a proglasili su Branka Jordanića prvim i do danas jedinim počasnim predsjednikom.

U međuvremenu, zaslužena mirovina, pokušaji degradacije učinjenog kroz različite oblike u poslovnim okvirima, ali i bolesti kojih se nije mogao tako lako riješiti iz naše su sredine odvele časnog nam predsjednika u neke nove brzine, na neke druge staze.

Branko Jordanić, čija je uzrečica „Beba“ bila tako rado za čuti, ostavio je za sobom trajan i veliki trag, objektivnim i nepristranim pristupom postavio je temelje nacionalne sportske asocijacije automobilista i kartingaša u Hrvatskoj na zdrave noge, a njegovi su nasljednici samo nastavili putem kontinuiteta, domaćeg i međunarodnog rasta i uspjeha, respekta kakvog je u proteklih više od četvrt stoljeća stvorio i stekao Hrvatski auto i karting savez.

Branko je bio i ostat će predsjednik od formata, čovjek kojeg se poštovalo i na kojeg sjećanja nikad neće blijedjeti. Hvala mu za sve učinjeno, hvala mu za ljubav pruženu oktancima.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.