Povećanje izdvajanja dokaz je da sport nešto znači

Četvrtak, 28. prosinca 2017. 19:25 Napisao/la  Igor Vranić
Samir Barać
Samir Barać


Predsjednik Riječkog sportskog saveza (RSS) Samir Barać može biti zadovoljan nakon izglasavanja proračuna Grada Rijeke.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel prihvatio je prijedlog RSS-a o povećanju izdvajanja za sport u 2018. godini, vijećnici su podržali gradonačelnikov prijedlog sa samo jednim suzdržanim glasom što znači da riječki sport uživa snažnu političku potporu.

Novost je da će veći dio povećanog iznosa biti izdvojen za tzv. nositelje kvalitete sporta kojima će se sredstva podijeliti prema kriterijima RSS-a:

- Kriteriji su dugo vremena pripremani u RSS-u prema načelu pravednosti, iako je jasno da se nikada ne može svima udovoljiti. Ja bih naglasio da je važnije da je iznos za javne potrebe u sportu povećan nakon dugo vremena. Sportu će se izdvojiti više novca, mislim da je ovo dobar način da riječki sport u cijelosti bude bolji i da se pomogne klubovima koji imaju jako velike troškove. Tu prije svih mislim na dio ekipnih sportova, ali vjerujem da je ovo poticaj svim sportovima da na višu razinu podignu organizaciju u radu s mladim uzrastima, kaže Barać.

Koliko je sport dobio više novaca?

- S 13,1 milijuna izdvajanje je povećano na 15,9 milijuna kuna! Od toga iznosa kubovima koji su nositelji kvalitete ide 1,8 milijuna  kuna, ostalo se dijeli na ostale klubove.

Kao predsjedniku VK-a Primorje dodatna sredstva nužna su vam da biste opstali na ovoj razini, a kao predsjednik RSS-a dobro znate da je ovakav način financiranja  vrhunskih klubova ne može biti dugoročno rješenje?

- Vrlo brzo izaći ćemo sa strategijom razvoja sporta Grada Rijeke, puno brže nego što će država predočiti svoju strategiju. U ovim teškim vremenima, kada izdvajanja na svim razinama padaju, u nas se izdvajanje za sport povećalo što je dokaz da sport nešto znači u Gradu Rijeci. S druge strane jasno je da RRS i Grad Rijeka nikada neće moći ispuniti očekivanja da se sport u potpunosti financira kroz proračun, to je nemoguće. Znamo kakva je situacija u društvu, znamo da ne možemo očekivati velika sredstva od sponzora. Ako HNK Rijeka na onako visokom nivou ne može skupiti više od 8 posto  sponzorskog novca, jasno je u kakvoj su situaciji ostali klubovi u našoj regiji. Mimo profesionalnog sporta, unatoč padu budžeta proteklih godina uspjeli smo održati ista izdvajanja za sport, iznos nije padao, a ove godine ostvarili smo iskorak što je dobro ne samo zbog razvoja sporta nego i zbog njegova opstanka. Klubovi u ekipnim sportovima već na pola sezona imaju financijskih problema oko pokrivanja nužnih troškova.

Upoznati ste s Opatijskom inicijativom predsjednika Rijeke Damira Miškovića, koliko je realno očekivati da će država kroz porezni sustav financirati klubove u pet loptačkih sportova?

- Imam svoje mišljenje o sportskoj problematici kao član Radne skupine koja priprema Zakon o sportu koji će brzo izaći u javnost. Upoznao sam državnu birokraciju i problematiku oko promjene zakona. Najvažnije je da se usporedo s novim Zakonom o sportu donosi strategija razvoja sporta, a najvažniji dio novog zakona su nacionalni programi. Kada Sabor prihvati Zakon o sportu, prihvatit će i stavke o nacionalnom programu koji je objedinio sva razmišljanja svih dionika kroz različite radionice. Najgore je da se Zakon o sportu oslanja na niz ostalih zakona u kojima se dionici u sportu ništa ne pitaju. Mislim tu na ministarstvo financija zbog poreznih olakšica, ministarstvo graditeljstva zbog gradnje sportskih objekata, ministarstvo rada zbog statusa sportaša i trenera, itd. Pozdravljam inicijativu bilo koje vrste iz realnog sektora u kojemu se ljudi svakodnevno bore s problemima kako da sport učine održivim. Podržavam Opatijsku inicijativu, ali treba proći dugačak put da bi se neki zakon promijenio i proveo u djelo kroz nekoliko različitih ministarstava.  Na kraju o svemu odlučuje politika. Nadam se da će se promijenti navika i da će država prepoznati koliko sport donosi promociji.