PROMJENA VLASNIŠTVA

Damir Mišković preuzima odgovornost za budućnost

Subota, 11. studenog 2017. 18:09 Napisao/la  Igor Vranić

Rijeka i Dinamo jedini su financijski samoodrživi sportski klubovi

Damir Mišković
Damir Mišković


Rijeka je sredinom kolovoza ove godine igrala play-off Lige prvaka protiv Olympiakosa.

Nakon (0:1) poraza na Rujevici navijači su bili razočarani, svi izvještaji s utakmice bili su prožeti istim dojmom: hrvatski prvak propustio je priliku igrati skupine Lige prvaka.

Utakmica play-offa igrala se pred nepuna tri mjeseca,  danas Rijeka strahuje pred kup-utakmicu protiv drugoligaša iz Velike Gorice istodobno dok Olympiakos u skupini Lige prvaka igra ravnopravno (0:0) protiv Barcelone.

Od utakmice u Barceloni do utakmice u Velikoj Gorici igrače Rijeke donedavno su dijelile nijanse.  

Rijeka sada prolazi kroz krizu rezultata, nakon niza poraza ozračje je najviše narušeno propitivanjima mogućnosti igrača i struke. Kako sezona odmiče sve je jasnije da se više ne isplati ulagati u potrošenu momčad.  

U jeku krize rezultata odvijaju se procesi puno važniji od trenutačnih rezultata, vlasnička struktura kluba mijenja se diskretno daleko od očiju javnosti.
 
Damir Mišković pojavio se u riječkom nogometu 2012. godine kao predsjednik Uprave kluba u većinskom vlasništvu fondacije Social Sport.

Nakon pet godina prva asocijacija na mandat predsjednika Uprave  HNK-a Rijeka d.o.o je iznos od cca. 50 mil. eura uloženih u klub i infrastrukturu.

Koliko god izgledao impresivno u siromašnom riječkom okruženju, uloženi iznos nije iznenađenje budući da je iza kluba stajao fond talijanskog milijardera Gabriela Volpija.

Druga asocijacija na Miškovića je prva titula prvaka u povijesti riječkog nogometa!

Ni titula nije došla neočekivano u Rijeku ako se bolje poznaju procesi u hrvatskom nogometu s naglaskom na pridjevu hrvatskom!

Svih koji malo bolje poznaju sportsku problematiku Mišković nije toliko impresionirao ni ulaganjem Volpijeva novca, ni osvojenom titulom prvaka nego poslovnom politikom kojom  je Rijeka postala financijski samoodrživa.

Nakon  tri godine Mišković je uspio ostvariti donedavno teško zamislivo u hrvatskom sportu,  Dinamo više nije jedini financijski neovisan sportski klub u državi.

Social Sport prestao je izravno ulagati prije dvije godine, otada se Rijeka samofinancira isto kao i Dinamo zahvaljujući kupoprodaji igrača i nastupima u europskim natjecanjima!

Drugi izvori zarade u hrvatskom nogometu ne postoje, niti će postojati u bližoj budućnosti.

Gabriele Volpi uskoro prepušta vlasništvo u procesu puno važnijim za budućnost Rijeke od procesa revitalizacije momčadi aktualnog prvaka.

Jedino kontinuitet poslovne politike jamči da će Rijeka ostati u vrhu hrvatskog nogometa s ovom ili nekom drugom momčadi.

Iz izjava Damira Miškovića i Matjaža Keka neizravno se može zaključiti da će zajedno i dalje upravljati klubom.

Kakve će funkcije ubuduće obnašati sadašnji predsjednik Uprave i trener nije toliko bitno za budućnost kluba.

Bitnije je da su obojica spremni preuzeti odgovornost za budućnost kluba.  

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 22 42
2 NK Osijek 20 34
3 HNK Rijeka 15 33
4 NK Lokomotiva 14 31
5 HNK Gorica 1 27
6 HNK Hajduk Split 3 23
7 Inter Zaprešić -21 17
8 NK Slaven Belupo -6 16
9 NK Istra 1961 -16 12
10 NK Rudeš -32 3