PRESICA NA KRIMEJI

Igrači misle da u Orijentu 1919 ima novaca na bacanje!

Petak, 11. siječnja 2019. 15:00 Napisao  I. V.

 Uvjereni smo da možemo dobiti licencu za drugu ligu, kaže Koljanin

Marinko Koljanin i Marin Mikac
Marinko Koljanin i Marin Mikac

Marinko Koljanin i Marin Mikac održali su prvu presicu u godini oblježavanja stogodišnjice Orijenta 1919, dopredsjednik i trener najavili su obećavajujuću godinu:
 
- Podnijeli smo zahtjev za ishodovanje drugoligaške licencije iako to nismo planirali ove sezone. Tijekom sezone uvidjeli smo da sportski možemo ostvariti plasman u drugu ligu, što znači da moramo biti plasirani na prva dva mjesta, iako će možda biti dovoljno plasirati se na drugo i treće mjesto. Druga liga nije imperativ, ne moramo se plasirati ove sezone, ali zašto ne bismo iskoristili priliku. Da bismo dobili licenciju, moramo zadovoljiti uvjete koji su vrlo rigorozni. Prošle sezone nitko iz naše skupine nije ušao u drugu ligu. Spremni smo financijski za drugu ligu, naglašavam da samo pet posto budžeta punimo sredstvima iz gradskog proračuna. Novac iz proračuna trošimo samo na omladinski pogon. Drugu ligu mislimo igrati s dvostruko manje novaca nego devedeset posto klubova, koji očito ne znaju kako to mislimo ostvariti. Naravno da je lakše kada ti je dostupan javni novac, ali to nije naš cilj. Što se tiče infrastrukture, imamo čvrsta obećanja gradonačenika Obersnela da ćemo ispuniti uvjete za drugu ligu. Glavni uvjeti za ishodovanje licence su tisuću sjedalica na tribini i uređenje svlačionica, namjeravamo postaviti umjetnu travu iza golova. Obećano nam je da će to biti objavljeno do kraja ove sezone. Nismo ni zatražili licencu za treću ligu, uvjereni smo da možemo dobiti licencu za drugu ligu, kaže dopredjednik Koljanin koji je pojasnio poslovnu politiku:
 
Suradnja Rijeke i Orijenta
- Ne vidim ništa sporno u suradnji s Rijekom pod samo jednim uvjetom, a to je da sačuvamo identitet Orijenta. Da suradnja bude na razini koja odgovara obama klubovima. Suradnja Rijeke i Orijenta je naraskidiva, teško je nabrojati koliko je igrača i trenera kroz povijest kolalo između dva kluba. Imamo dobre signale s Rujevice. Znate da sam izravan: moje je mišljenje da je Rijeci  veći interes da Orijent igra dugu ligu nego što je Orijentu interes suradnja s Rijekom! Rupa koja je nastala nakon ispadanja Pomorca iz druge lige nije bila dobra za Rijeku. Kada bude u obostranom interesu, sigurno da će Rijeci biti bolje da njezini igrači igraju u Orijentu nego negdje drugdje, kaže Koljanin.
 
- Budžet planiramo isključivo u okvirima sigurnih prihoda, to smo rekli i igračima. Sa svih strana nude nam se igrači koji misle da u Orijentu ima novaca na bacanje! To nije tako! Znam da su mnogi skeptični kada ovo govorim, ali mi ćemo dokazati da možemo ovako poslovati. Nećemo dozvoliti da se dogodi nešto drugo upravo zbog toga što je Orijent dvadesetak godina imao problema zbog nerealnog trošenja novaca. Na kraju je 2014. godine otišao u stečaj, otada se bivša uprava borila da klub održi na životu. Nama je ove sezone bilo važnije da stabiliziramo klub nego da uđemo u drugu ligu. To ne znači da ćemo propustiti šansu ako ostvarimo sportski plasman, naglašava Koljanin.
 
Sportsku politiku u djelo sprovodi trener:
 
-  Imamo šest i pol tjedana za pripreme pred prvu utakmicu protiv Maksimira u Zagrebu, definirali smo skoro sve pripremne utakmice. Od bitnih utakmica igramo protiv Osijeka 26. siječnja, velika nam je čast da igramo protiv takvog kluba. Igramo protiv Opatije, Cresa, Halubjana, Cresa, generalku igramo protiv juniora Rijeke. Pojačali su nas Tadejević i Fatić, otišlo je sedam mladih igrača. Trenutačni broj je 20 igrača i dvojica vratara, spremni smo da potencijal iz prvoga dijela sezone još više oplemenimo u drugom dijelu sezone, kazao je Mikac.