Liga prvaka: Vaterpolisti Barcelonete pobijedili Radnički i osvojili naslov

Subota, 31. svibnja 2014. 20:23 Napisao/la  Patrik Mršnik izvješćuje iz Barcelone

Finale: Radnički - Barceloneta 6:7 (2:1, 1:2, 1:3, 2:1)

Final Six vaterpolske Lige prvaka - finale

RADNIČKI - BARCELONETA 6:7 (2:1, 1:2, 1:3, 2:1)

Bazen Bernat Picornell, Barcelona. Gledatelja 1.500

Suci: Georgios Stavridis (Grčka) i Boris Margeta (Slovenija)

Delegati: Gyorgy Martin (Mađarska) i Stefan Bottlik (Slovačka)

RADNIČKI: Radić, Burić 1, Vuksanović, Korolija, Ćirković, Miličić, Ćirić, Basara 1, Zloković 2, F. Filipović 2, Marković, Đ. Filipović, Popović

BARCELONETA: Pinedo, Sziranyi 1, Perrone 1, Munarriz 1, Espanol 2 (1), Minguell, Roca, Echenique 1, Ubović 1, Fernandez, De Lera, Petković, Lloret

Igrač više: Radnički 8 (2), Barceloneta 5 (2)

Peterci: Radnički -,  Barceloneta 1 (1)

Vaterpolisti Barcelonete po prvi puta u povijesti kluba osvojili su naslov prvaka Europe. Na svom bazenu pobijedili su u finalu momčad Radničkog iz Kragujevca sa 7:6 i tako potvrdili da pobjeda protiv Primorja nije bila plod slučajnosti. 

Espanol MVP završnog turnira
Albert Espanol, napadač Barcelonete, sasvim je očekivano progašem najkorisnijim igračem završnog turnira. Svojim golovima odlučio je obje utakmice u kojima je domaćin igrao stoga i ne čudi odluka krovne europske vaterpolske federacije (LEN) da upravo njemu dodjele nagradu za MVP.

Prvu četvrtinu u svoju je korist dvama zgodicima riješio Boris Zloković. Jedan od najboljih centara svijeta pokazao je zašto ga oslovljavaju takvm pridjevima, a vodstvo favorita iz Kragujevca u posljednjoj sekundi prve dionice ublažio je Echenique, pogotkom od stative nakon isključenja Ćirića. Radnički je od početka susreta nametao svoj ritam u bazenu, nisu pritom momci Uroša Stevanovića podlegli atmosferi koju je stvorilo oko tisuću i pol navijača na Picornellu. Nakon što se Echenique u prvom napadu drugog perioda nije uspio ponovo proslaviti nakon lijepe akcije za izjednačenje, Radnički je mogao žaliti za propuštenim zicerom. Iskazali su se u takvim prilikama vratari na obje strane, Pinedo je zaslužan za obranu preciznog udarca Filipa Filipovića, dok je Radić čuvao svoja vrata od španjolskih prijetnji s pozicije centra. 

Barceloneta je u dvanaestoj minuti preko Munarriza izjednačila, izdigla je domaća 'četvorka' iz vode nakon što se našla u savršenoj poziciji ispred čuvara mreže Radničkog. Poslao je Munarriz loptu ispod ruke bivšem vrataru Primorja za 2:2, Barceloneta je ponovno bila u igri. Do novog vodstva Kragujevčanima se ponovno ispriječila stativa nakon udarca Đorđa Filipovića, no Perrone s desnog krila ne kažnjava nepreciznost srpske momčadi. Zabio je zato Basara s druge strane, nominalno domaćini a u stvari gosti držali su i do konca poluvremena uzde igre u svojim rukama. Mogla je Barceloneta izjednačiti da je početkom četrnaeste minute Petković kapitalizirao zicer. Umjesto udarca, Petković se na dva metra odlučio na lob, koji iznad Radića nije prošao. U novoj akciji Barcelonete nije suđen evidentni peterac, nakon Basarinog nasrtaja na Sziranyija. Na poslijetku, jedanaest sekundi prije kraja Barceloneta uspjeva izjednačiti. Perrone se na poziciji centra othrvao pratnji dvojice bekova Radničkog, i iz drugog pokušaja svladao Radića. 

Nastavak utakmice konačno je donio i prvo vodstvo Španjolaca. Ćirić je skrivio peterac, a egzekutor je za 4:3 bio Albert Espanol. Mogli su povesti i u akciji ranije no udarac Roce vrlo je lijepo obranio Radić. Ušli su Srbi u nastavku u probleme s isključenjima, u šesnaestoj minuti svoje drugo dobio je Zloković, a iz akcije na Munarriza novu je obranu upisao vrlo dobri Radić. Barceloneta je počela forsirati igu na centra, a njihovu neefikasnost spašavala je činjenica da je vratar Pinedo došao do sedme obrane u dvadesetoj minuti. Za novo izjednačenje pobrinuo se Puljan u redovima Radničkog, Damir Burić. Našao se još jedan bivši Primorjaš u pravo vrijeme na pravom mjestu i iz blizine zabio, no stvari na plus jedan za Španjolce vraća Ubović. Do kraja treće četvrtine Espanol povećava na dva pogotka prednosti novim udarcem izvana, nije obrana momčadi iz Kragujevca stajala dovoljno visoko, mogli su ih Španjolci lagano prepucati, što su mahom i činili. S druge pak strane, Radnički je u prve tri četvrtine imao pet pogođenih vratnica, svoj obol dao je Pinedo na vratima pa je Barceloneta bila na pragu naslova.

Nije bilo gotovo, jer je svoju lijevu ruku na isteku dvadeset i pete minute namjestio Filip Filipović. Zabio je srpski reprezentativac i bivši član Partizana u suprotni kut za 6:5, pa se novi sloj pritiska nadvio nad momčad Jesusa Martina u trenutku kada se sunce spuštalo s druge strane Montjuica. No, nakon što nije prošla 'šrauba' Zlokovića, uspio je zabiti njegov kolega Szirany na poziciji centra s druge strane. Ponovno je rezultat priključio Filip Filipović, krasnim lobom je zabio za 7:6 pa je Radnički pet minuta prije kraja susreta imao napad za potpuni priključak. Nisu ga iskoristili, pucao je Vuksanović izravno u Pineda. Udarci su se promašivali, Barceloneta je dvaput pogađala vratnice, ali adekvatnog kragujevačkog odgovofra nije bilo. Zloković je na centru bio izoliran, a lopte su uglavnom išle prema njemu. Slavlje Španjolaca moglo je početi u trenutku kada je na pločetku posljednje minute udarac Filipu Filipoviću obranio Pinedo, a Prrone izborio drugo Basarino isključenje. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.