PODCAST Nikola Pilić: Odlučio sam se 1973. godine na bojkot, a taj bojkot je napravio puno toga

Četvrtak, 14. svibnja 2020. 16:46 Napisao/la  SC
Nikola Pilić
Nikola Pilić
Jedan od najvećih teniskih stručnjaka s ovih prostora Nikola Pilić razgovarao je s novinarom Sportkluba Ivanom Hodobom u teniskom podcastu.
 
SPORTKLUB: Vi ste u tenisu bili vrhunski igrač i vrhunski trener. Sada uživate u nešto drugačijem životu. Kakav je za vas bio ovaj sad period s obzirom da se nije moglo igrati, s obzirom na taj Indian Wells gdje je sve počelo. Evo da vas ovako pitam, gdje vi očekujete da će se normalizirati tenis, odnosno na kojem turniru?

PILIĆ: Mislim da to točno ne zna nitko, eventualno bi moglo nešto u rujnu početi, ali ovisi o cjepivu. Ako se nađe cjepivo onda će to biti lakše. Teniska federacija će ovih dana odlučivati kad će se igrati ovi turniri za mlađe kategorije. Prvo su rekli 13. 7, a onda 1. 9. Tako da ni oni ne znaju ništa, a u meduvremenu se odigrao turnir na Floridi tri, četiri dana. Kazati nešto sigurno se ne može, mogao bi biti i drugi val koronavirusa. Puno država poput Kine, Njemačke, Amerike rade da nađu cjepivo, onda bi bilo lakše. Ali to se po meni neće sigurno dogoditi u sljedeća tri, četiri mjeseca.

SPORTKLUB: Vidite li Andyja Murraya u nekakvom povratku, znamo da ga je ta ozljeda kuka unazadila?

PILIĆ: Nema šanse. U tri dobivena seta to je jednostavno nemoguće. Ako dobije jedan meč koji traje dugo, kako će sljedeći. On je odličan igrač, ali može još igrati turnire poput Queensa. Volio sam ga gledati, kompletan igrač. Za milimetar ispod velike trojke. Uostalom, osvojio je Wimbledon, olimpijsko zlato. Međutim, kad napraviš takvu jednu operaciju kuka, to je jednostavno za mečeve od 5,6 sati teško. Jedan, dva kola možeš odigrati, ali više nemoguće.

SPORTKLUB: Dosta gledatelja zanima 1973. godina i Wimbledon, što se dogodilo?

PILIĆ: Dogodilo se to da je Jugoslavija izgubila od Novog Zelanda Davis kup 2:3 u Zagrebu. Tada je bio problem između ATP-a i ITF-a, oni su stavili Davis kup isti tjedan kad i Masters u Bernu. Ja sam rekao, ako dodem do Mastersa u Bernu da ne mogu igrati Davis kup, a prethodno sam igrao 11 godina za Jugoslaviju. Prema tome ne mogu sad svome partneru reći idem igrati Davis kup, a borili smo se godinu dana da nastupimo. Ja sam jedan od osnivača ATP-a i to je bio trenutak kada sam htio da budemo tretirani dugračije. Odlučio sam se na bojkot, a taj bojkot je napravio puno toga. Od tog trenutka mi smo postali jedno tijelo, bez nas igrača nema ništa.
 
Cijeli razgovor   POGLEDAJTE OVDJE
 
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.