Marin Čilić: Španjolska je jedna od najjačih država na svijetu u svim sportovima, pa i tenisu

Ponedjeljak, 21. studenog 2022. 16:13 Napisao/la  SC
Marin Čilić
Marin Čilić Foto: HTS

Prije dva mjeseca na turniru prvog kruga završnice Davis Cupa u Bologni Marin Čilić nije bio dio reprezentacije, osim što je njegova fotografija cijelo vrijeme bila uz suigrače.

U Málagi će, međutim, ponovno biti jak adut našeg sastava, koji će u srijedu (početak u 16 sati) protiv Španjolske pokušati izboriti plasman u polufinale.

Marin se suigračima pridružio u nedjelju i gotovo doslovno s aviona otišao na trening.

- Bilo je pomalo užurbano posljednjih dana: bio sam na svadbi u Hercegovini prije dolaska u Španjolsku. No uvijek je veliko zadovoljstvo i poseban osjećaj ponovno biti dio reprezentacije, bez obzira na broj godina koliko sam tu. Sretni smo što smo tu i nadamo se da će i ovaj tjedan biti jako pozitivan, kaže Marin, rekorder što se tiče broja susreta za hrvatsku reprezentaciju (31), ukupno ostvarenih pobjeda (42) i pobjeda u pojedinačnim mečevima (32).

Sezona je na samom kraju, koliko je ostalo fizičke i mentalne svježine uoči nastupa u Málagi?

- Nakon posljednjeg turnira u Parizu napravio sam kratku pauzu, regenerirao se i potom krenuo s laganim treninzima. Nadam se da će energija biti spremna, ali i da će nivo tenisa, i s moje i sa strane ostalih igrača u ekipi, biti visok i da možemo biti spremni za ono što slijedi.

Španjolska je u Málagi bez Carlosa Alcaraza i Rafaela Nadala, no još uvijek vrlo jaka. Kakvi su izgledi hrvatskog sastava?

- Općenito, Španjolci su jedna od najjačih reprezentacija na svijetu, u svim sportovima, pa i tenisu. Tu su niz godina pri vrhu. Carreño Busta i Bautista Agut su nominirani, bit će sigurno tvrd orah, jer uvijek drže svoj nivo i daju svoj maksimum. Vjerujem da svakako možemo doći do pobjede.

Otkako je stari sustav natjecanja u Davis Cupu otišao u prošlost, novi iz godine u godinu doživljava modifikacije. Kako vam je „sjeo" ovogodišnji, s prvim krugom završnice u rujnu te glavnom završnicom u studenom?

- Iz perspektive igrača čini mi se jednostavnije i lakše, zbog fizičkih napora, ali s druge strane nedostaje komponenta domaćeg ambijenta i navijača, kao što je bilo prije s domaćinstvima i gostovanjima. Ljudi su bili naviknuti na taj sustav, a ovo više izgleda kao turnirski način, koji je dio uobičajene teniske sezone. Organizatori se trude maksimalno, čuli smo da bi ubuduće mogla biti još neka izmjena. No kako god, mi smo uvijek spremni dati maksimum za našu reprezentaciju, pa će tako biti i ovaj put, rekao je Marin. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.