Davis Cup: Hrvatska i Australija igraju za plasman u finale

Petak, 25. studenog 2022. 12:25 Napisao/la  HTS
Davis Cup: Hrvatska i Australija igraju za plasman u finale

Danas u 16 sati u Málagi u dvorani José María Martín Carpena Hrvatska i Australija krenut će u borbu za finale Davis Cupa, a to će im biti treći međusobni okršaj u ovom natjecanju.

Prvi sudar, na splitskim Firulama 1996., pripao je Australcima, a drugi, prošle godine na završnici u Torinu, donio je pobjedu našim tenisačima. Podsjećamo, Borna Gojo je sa 7:6, 7:5 bio bolji od Alexeija Popyrina, Marin Čilić sa 6:1, 5:7, 6:4 od Alexa de Minaura, a na konačnih 3:0 povisili su Nikola Mektić i Mate Pavić (6:3, 6:1 protiv De Minaura i Johna Peersa).

Hrvatskim tenisačima, lanjskim finalistima, će ovo biti šesti nastup u polufinalu Davis Cupa, a u toj fazi imaju gotovo savršen omjer. Pobijedili su u četiri navrata, a izgubili samo jednom, protiv Češke u Poreču 2009. Australija je posljednji put u polufinalu igrala 2017., a u finalu 2003., kad je i osvojila naslov.

Među igračima četiriju reprezentacija koje su preostale u konkurenciji u Málagi jedino u hrvatskom sastavu su oni koji znaju kakav je osjećaj osvojiti Davis Cup: to su Marin Čilić, Borna Ćorić i Mate Pavić, s iskustvom iz Lillea 2018. Sadašnji izbornik australske reprezentacije Lleyton Hewitt bio je igrač kada je njegov sastav bio pobjednik 2003.

Svladavši Pabla Carreña Bustu u srijedu Marin Čilić je ostvario 43. pobjedu u Davis Cupu i u toj se kategoriji još više učvrstio na prvoj poziciji u reprezentaciji Hrvatske, a Borna Ćorić bi današnjom pobjedom (bila bi to ukupno 14.) došao na peto mjesto (iza Čilića, Ivana Ljubičića, Gorana Ivaniševića i Marija Ančića).

Što se tiče Australaca, Alex de Minaur je pobijedio u devet od deset posljednjih mečeva u Davis Cupu.

Jedini koji ga je u tom razdoblju uspio svladati bio je Marin Čilić lani u Torinu (na fotografiji).