Pročitajte zbog kojih je razloga Novak Đoković najbolji svih vremena

Ponedjeljak, 11. rujna 2023. 13:03 Napisao/la  SC

Marca  navela 13 razloga zbog kojih je Novak Đoković postao najbolji tenisač svih vremena

Pročitajte zbog kojih je razloga Novak Đoković najbolji svih vremena

Novak Đoković svakom novom pobjedom daje prilog tezi da je najbolji tenisač svih vremena!

Nakon pobjede na US Openu u raspravu oko Đokovićeve uloge u povijesti tenisa uključila se Marca, koja je navela 13 razloga zbog kojih je Đoković postao najbolji svih vremena:

1. Najstariji je pobjednik US Opena! Njegov trijumf na turniru u New Yorku, sa 36 godina i tri mjeseca, čini ga najstarijim pobjednikom Open ere ispred Australca Kena Rosewalla, koji je vladao sedamdesetih godina.

2. Osvojio je tri od četiri velika turnira četiri puta! Nešto što nitko nikada prije nije uspio, Đokovićev rekord je zadivljujući. Prošlog lipnja je po treći put je bio najbolji na zemljanoj podlozi Roland Garrosa, osvojio je Australian Open 10 puta, Wimbledon sedam puta i US Open četiri puta.

3. Najviše tjedana kao vodeći na ATP-u! Svjetska ljestvica označava dosljednost tenisača, Đoković je 8. ožujka 2021. godine nadmašio Federerov rekord od 310 tjedana na vrhu. Skupio je 389 tjedana i od ovog ponedjeljka nastavlja povećavati tu brojku, jer je ponovno vodeći ispred Carlosa Alcaraza.

4. Rekordan broj bodova u sezoni! Bilo je to u sezoni 2015. godine, kada je Đoković postavio rekord koji više nikada neće biti izjednačen. Skupio je 16.785 bodova zahvaljujući 11 naslova: Australian Open, Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Rim, Wimbledon, US Open, Peking, Shanghai, Paris-Bercy i Masters Cup.

5. Prvo mjesto na Masters 1000! Profesionalci inzistiraju da tenis nisu samo četiri Grand Slama. I ne griješe. Nakon Grand Slamova dolazi devet turnira kategorije Masters 1000, a Đoković ima najviše naslova (39), tri više od Nadala, Federer je treći s 28 naslova.

6. Jedini s devet TMS-a! Đoković je jedini igrač koji je osvojio svih devet Mastersa 1000, što je učinio u najmanje dva navrata. U 2015. godini osvojio je šest od devet. Nadalu nedostaju Miami, Shanghai i Paris-Bercy, a Federeru Monte Carlo i Rim.

7. Ima najviše Grand Slamova u starijoj dobi od 30 godina! Upravo je osvojio svoj 12. Grand Slam turnir u starijoj dobi od 30 godina, točnije u dobi od 36 godina i tri mjeseca. Nadal je skupio osam Grand Slam turnira u dobi od 30 godina, dok Federer ima četiri Grand Slama.

8. Rekordan broj pobjeda u ATP finalima! Đoković je osvojio ATP Masters kup ukupno šest puta, izjednačivši Federerov rekord. Nadal još nije osvojio Masters turnir koji se sada održava na Alpitouru u Torinu. Završivši finalni turnir bez poraza u sezoni 2022. godine, osvojio je najveću novčanu nagradu ikada, koja je iznosila 4,6 milijuna eura.

9. Đoković dominira u međusobnom obračunu sa svoja dva najveća rivala! S Federerom ima povoljan međusobni skor od 27 prema 23 pobjede, s Nadalom omjer iznosi 30 prema 29.

10. Najbolji postotak dobivenih mečeva u povijesti! Još jedan od rekorda koji se ističe u Đokovićevoj karijeri je da je dobio 1076 od 1287 odigranih mečeva, ima stopu uspješnosti od 83,6 posto. Nadal je drugi na toj ljestvici s 1068 pobjeda uz 220 poraza ili 82,9 posto uspješnosti.

11. Đoković je vodeći po titulama među aktivnim tenisačima! Trijumf na US Openu dovodi Đokovića do ukupno 96 titula, Nadal ih ima 92. Đoković je iza Jimmyja Connorsa sa 109 naslova i Federera sa 103 naslova.

12. Najviše izborenih Grand Slam finala! Đoković ima 36 Grand Slam finala, uz 24 pobjede i 12 poraza. Drugi na ljestvici u muškoj kategoriji je Federer s 31, Nadal ima 30. Kod tenisačica Chris Evert stigla je do 34 finala. Đoković nije igrao Australian Open i US Open zbog toga što nije bio cijepljen protiv koronavirusa.

13. Jedini igrač koji je osvojio tri od četiri Grand Slamova u četiri sezone! Tri godine (2011., 2015., 2021.) Đoković je bio samo jedan naslov od osvajanja svih Grand Slamova. Učinio je to ponovno 2023. godine!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.