Ivan Ljubičić izgubio dobiven meč u 1. kolu Australian opena

Ponedjeljak, 16. siječnja 2012. 10:35 Napisao/la  I. Milatić

Ljubičić - Lacko 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:4. Nakon što je slomio Slovaka u trećem gemu trećeg seta i imao priliku servisom otići na 3:1, činilo se da će Ljubičić s lakoćom privesti meč kraju

Ivan Ljubičić i Grand Slam turniri baš se nimalo ne vole. Još je jednom 28 nositelj zapeo na prvoj prepreci jednog od najvećih turnira. Pobijedio ga je slovački kvalifkant Lukaš Lacko nadoknadivši zaostatak od dva seta i break u Ivanovu korist. Nije ovo prvi puta da Lacko Ivanu zagorčava život. Prije dvije godine pobijedio ga je na PBZ Zagreb Indoorsu. Ivan je naizgled imao sve u svojim rukama, no nije uspio stisnuti gas u završnim trenucima. Lacko je s 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:4 poslije tri sata i devet minuta igre kompletirao veliki preokret i lako moguće svoj najbolji meč na Grand Slamu.

Bio je ovo 13. Ivanov nastup u Melbourneu (u nizu) i čak šesti poraz na prvoj prepreci. Posljednje dvije godine igrao je 3. kolo. Po izlasku novih ATP ljestvica izgubit će 90 bodova, a s njima vrlo vjerojatno i mjesto unutar prvih 30. Trenutno je 30. tenisač svijeta.

 U prvom je setu Lacko bio dostojan protivnik Ivanu Ljubičiću do 3:2. 119. igrač na svijetu tada je prvi put pokleknuo nad hrvatskim serverom i ispustio svoj početni udarac (4:2). Ljubo je potom zadržao prednost, a Slovak smanjio na 5:3, no u posljednjem gemu odigravala se prava bitka za set, odnosno ostanak u setu. Naime, Lacko je propustio iskoristiti tri nevezane break lopte, što je Ljubičić objeručke prigrlio i uhvatio prvu ponuđenu šansu za osvajanjem seta (6:3).

Slučaj Ferreira

Sličan scenarij odvio se i u drugom setu. Ljubičić, kojemu je ovo bio prvi nastup još od Basela 3. studenog prošle godine, izborio je break za 4:2, Lacko se pokušao vratiti pri rezultatu 4:3 stekavši prednost od 0:30, no hrvatski predstavnik spojio je četiri uzastopna poena i povisio prednost na 5:3. Slovak je mirno dobio sljedeći gem, a Ljubo još staloženije i uvjerljivije uzeo drugi set rezultatom 6:4.

 Otkako je protiv Južnoafrikanca Waynea Ferreire u 3. kolu Australian Opena prije točno deset godina prokockao prednost od 2:0 u setovima i 5:1 u trećem, uvijek su se Ivanovi mečevi na Grand Slamu uzimali s dozom opreza. Čak i ako bi osvojio prva dva seta, što je bio slučaj protiv Lacka. "Slučaj Ferreira" se ponovio.

 Doduše, u trećem setu Ivan nije vodio 5:1 već 2:1, ali s breakom. A kada imate servis poput Ljubičića, onda se pobjeda čini sigurnom. No, ne uvijek. Nakon što je slomio Slovaka u trećem gemu i došao u situaciju da servisom ode na 3:1, činilo se da je Ljubičić na pravom putu i da će svojim iskustvom s lakoćom privesti meč kraju. No, borbeni Slovak, koji je glavni turnir izborio s trima visokim pobjedama u kvalifikacijama (samo 11 izgubljenih gemova u tri meča), odmah je uzvratio break.

 Tada se situacija na terenu drastično počela mijenjati. Lacko je dobio "krila", a Ljubičić je, nimalo neočekivano, počeo padati. Da stvar po Hrvata bude još gora, još jednom je izgubio početni udarac i Lacko tu priliku nije propustio. Smanjio je na 2:1 u setovima.

 Lacko na Younga

U četvrtom setu Ljubičić je slabo servirao i dao je suparniku mnogo prilika na drugi servis. Lacko se izborio za dvije break lopte i realizirao jednu za poravnanje meča i odlazak u peti set.

 Oba tenisača imala su visok postotak prvog servisa u posljednjoj dionici. Lacko 71%, a Ljubičič čak 77%. No, čak i u takvim okolnostima hrvatski je tenisač izgubio svoj servis. I jedan i drugi imali su po dvije break prilike. Lacko je realizirao jednu, Ljubičić nijednu.

Prema službenoj statistici, Lacko je u meču ispalio 27 asova, čak 14 više od Ljubičića. Ivan je imao 59% prvog servisa, Lacko 64. Slovak je osvojio čak 15 poena više protiv servisa (46-31). Lacko će svoj prvi nastup u 3. kolu Grand Slama tražiti protiv ljevorukog Amerikanca Donalda Younga, koji je sa 6:2 u petom setu nadjačao njemačkog kvalifikanta Petera Gojowczyka.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.