Ante Kostelić: Kada 25 skijaša ima isto vrijeme, to je kao kockanje u kojem svi dobivaju lovu

Ponedjeljak, 24. veljače 2014. 11:17 Napisao/la  SC

Radi se o poštenom odnosu prema skijanju. Ovdje nije u pitanju ni Ivica, već sport. Gdje je tu sport ako svi lagano ulaze u cilj i svi su sretni, još samo fali da se daju i ocjene za stil, kaže Kostelić

Kada se Ante Kostelić pojavi pred novinarima ne može biti dosadno. Posebice nakon što su Šveđani i Francuzi „oca hrvatskog skijanja“ grubo napali zbog težinskog koeficijenta druge slalomske utrke. Ante je postavio stazu tako da je 34 skijaša odustalo, među njima nekoliko najvećih favorita.

- Jeste li spremi? Odnosno pripremni, očito da moram na to paziti. Ne, nitko mi se nije ispričao zbog napada. Ali znate kako je to. Oni koji pobijede su sretni, ostali nisu. Smatram da je nezgodno raspravljati o nečemu samo sa svoje subjektivne pozicije. Čovjek se u ratu ponaša subjektivno. Sport je napravljen da ne bude rat, tu vrijedi ono kako je moderni sport zamislio Coubertin. Citius, altius, fortius. Takav mora biti sport, a ne da u veleslalomu imate 25 skijaša s istim vremenom. To je kao kockanje u kojem svi dobivaju lovu, kaže Kostelić, koji je prepoznao pozadinu napada:

 

- Sve je to politika. Mislim da se Austrijanci ne bi ljutili poput Šveđana da nisu imali čovjeka na postolju. Oni imaju komparativu prednost u skijanju, kao Kanađani u hokeju jer su ulice praktički klizališta i svi igraju hokej. No, oni će forsirati pravila prema ljudima koje imaju u reprezentaciji. Za godinu dana će im opet odgovarati drugačija kombinacija, smatra Kostelić.

Ante Kostelić iznenadio je teškom optužbom da su ga sabotirali i premjestili kolce na slalomskoj stazi superkombinacije koju je postavljao u Sočiju! 

- Premještali su nam stazu i pomicali neke kolce! Jesam li reagirao? Jeste li vi reagirali kada je donesena prvostupanjska presuda za Topničke dnevnike? Za reakciju na to trebao bi ti nosač aviona, smatra Kostelić

I za kraj jedno zanimljivo promišljanje sporta kroz prizmu skijanja:

- Ne postoji moje subjektivno mišljenje o tome kakva je staza dobra. Zna se da su zahtjevnost i izazov temeljne odrednice sporta. U slalomu se to postiže teškim vratima, u košarci na neki drugi način, u hokeju zamornim play-offom, u kojem više ne možeš slučajno pobijediti. Slalom zamišljam "brže, jače, bolje". Što ja mogu što neki šampioni nisu završili stazu, tko im je kriv. Drugi su je prošli. Nije istina da nekome pripada pravo na pobjedu samo zato što je dobar. Radi se o poštenom odnosu prema skijanju. Ovdje nije u pitanju ni Ivica, već sport. Gdje je tu sport ako svi lagano ulaze u cilj i svi su sretni, još samo fali da se daju i ocjene za stil. Nema tu stila, sve je štoperica. U čemu je fora da ešto forsiraš, poput ove superkombinacije umjesto klasične, samo da bi dobio nešto i prodao svoje ime?, zaključio je Kostelić

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.