PODCAST Šime Fantela: Nadam da ću jedriti na American's Cupu

Četvrtak, 25. lipnja 2020. 16:36 Napisao/la  SC
Šime Fantela
Šime Fantela
image.png
Šime, jedrenje je vrlo naporan i težak sport, za gledatelje nije toliko atraktivan. Kolika je razlika primjerice jedrenje kod nas, a kolika u Australiji ili Velikoj Britaniji?

FANTELA: Pa je, velika je razlika. Jedrenje je skup sport. Zbog toga nam je teško zadržati mlade. Da smo vani, sigurno bi bolja situacija bila što se tiče samog jedrenja, sigurno bi imali veći finacijski budžet. Imaš više stvari za testirati, imaš partnere više. Situacija je takva kakva je, mi se borimo, pokušavamo približiti jedrenje ljudima koji nas prate. Imamo mi vjerne pratitelje koji su uz nas, koliko truda i odricanja treba za doći na OI, a kamoli osvojiti medalju. Jedrenje je u top sport kod VB, Novog Zelanda, Australije jer su uvjeti vrhunski, ali ta volja za pobjedom, taj dišpet, to je ono za što se mi borimo, trudimo se pronaći dobitnu formulu. Što se tiče opreme, odnosno brod i sve to košta oko 25-30 tisuća eura, moraš imati rezervnu opremu. Moraš imati dva broda koji trebaju doći na prvenstvo, jedara i jarbola, već si došao na 60-70 tisuća eura. Hoteli, smještaji, treneri, fizioterapeuti, to je nekako najskuplje. Mi moramo biti u Japanu što više, to bolje. Mi smo u Brazilu bili dva, tri mjeseca minimalno 100-200 eura svaki dan. I zato je taj sport dosta skup. HOO podupire taj sport i gradske sredine dosta ulaže u sport. Ali tu su i sponzori koji daju dodatni impuls ako hoćeš u borbu sa najboljima. Tu je i naš savez i klub koji uvijek stoje iza nas.

Obojica imate olimpijske medalje. Što biste htjeli napraviti dok jedrite, možda još pokoja olimpijska medalja?

FANTELA: Mogu reći da ja jedna od tih stvari što se tiče jedrenja je dugovječnost, jer tu stvari stvarno dugo traju. Bože daj samo zdravlja, ja se nadam da ćemo sve odraditi kako treba. Imamo puno prilika poslije karijere, ali s našim rezultatima nemamo straha za budućnost. Nadamo se i da ćemo na American's Cup, što je moj neki neostvareni san.

STIPANOVIĆ: Slažem se sa svime što je Šime rekao, dokle god možemo, ciljevi su na visokoj razini. Borit se za sva odličja, znamo da će i tome doći nekad kraj. Treba skupljati što više rezultata da dođemo do jednog dana do American's Cupa iako bi ja bio i zadovoljan da ih vidim samo uživo. To gledanje daleko u budućnost nije moj đir, ja se spremam iz sezone u sezonu i postavljam neke manje ciljeve i onda ćemo vidjeti gdje ćemo završiti.
 
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.