SP u gimnastici: Robert Seligman ušao u finale konja s hvataljkama

Utorak, 01. listopada 2013. 17:18 Napisao/la  SC

U subotu, 5. listopada od 15.45 sati Robert Seligman borit će se za medalju na konju s hvataljkama u svom trećem svjetskom finalu (Aarhus 2006. i London 2010). U finale je ušao s četvrtom ocjenom kvalifikacija – 15,500

Hrvatska će imati jednog predstavnika u finalu na Svjetskom gimnastičkom prvenstvu u Antwerpenu. U subotu, 5. listopada od 15.45 sati Robert Seligman borit će se za medalju na konju s hvataljkama u svom trećem svjetskom finalu (Aarhus 2006. i London 2010). U finale je ušao s četvrtom ocjenom kvalifikacija – 15,500.

Drugog kvalifikacijskog dana, nitko ga nije uspio izbaciti iz finala. Na trećem mjestu prestigao ga je tek Kinez Hongtao Zhang sa 15,541, samo 0,041 bodom više od osječkog vježbača. Hongtao je imao istu startnu ocjenu kao Seligman (16,4), a upravo su njih dvojica dobili najmanji odbitak od sudaca, najčišće su izveli vježbe među 149 vježbača na konju.

Velika iznenađenja priredili su neki od najvećih imena na ovoj spravi koji se nisu uspjeli plasirati među 8. Prije svih aktualni olimpijski i svjetski pobjednik, Mađar Krisztian Berki koji je pao s konja i završio kao 24., a slab nastup imali su i Francuz Cyril Tommasone (38. mjesto), Britanac Daniel Keatings (42.) te domaći Donna Donny Truyens (15.). Ipak, i s njima četvoricom, Robert bi bio u finalu.

- Mirno sam spavao, kao beba. Znao sam da mi ne mogu srušiti san. Dobio sam visoku ocjenu, koja mi je garantirala finale. OK, uvijek se može dogoditi čudo, gimnastika je to, ali... Puno sam radio za ovo, puno vjerovao, znao da mogu... Prošle godine kiksao sam na Svjetskom kupu u Osijeku, ali bio četvrti u Europi. Sada sam opet kiksao u svom gradu, a evo me, četvrti u kvalifikacijama. Ne bih imao ništa protiv da uvijek budem loš u Osijeku, vjerujem da bi mi navijači i prijatelji to oprostili u zamjenu za jednu veliku medalju. Svjetska prvenstva uvijek su nekako bila moja omiljena. Dugo već trajem, ovo mi je osmo SP, imam puno iskustva, a to mi samo može pomoći u subotu. Bit će tu svega. Borit ću se žestoko, to mogu jedino obećati. Želio bih samo zahvaliti Hrvatskom gimnastičkom savezu i svima koji su pomogli što je naša reprezentacija prvi put sa sobom na velikom natjecvanju imala fizioterapeuta. Gospodin Vlatko Vorih puno nam je pomogao – rekao je finalist Robert Seligman.

Nakon što su završene sve četiri kvalifikacijske skupine, i naši preostali vježbači saznali su konačni plasman na Svjetskom prvenstvu. Marijo Možnik završio je na preči kao 15., Tomislav Marković je 21., Filip Ude nakon pada pri saskoku 51., dok su danas nastupili najmlađi - Andrej Korosteljev je 39. na parteru, a Renato Prpić 74. na konju s hvataljkama.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.