Proslava jubileja: Sir Philip Craven čestitao HPO-u 50 godina postojanja

Petak, 05. rujna 2014. 18:09 Napisao/la  SC

Svečanoj akademiji u dvorani Zamet nazočili su brojni sportaši s invaliditetom, a među njima i većina od 15 paraolimpijaca koji su od 1972. godine      osvojili 9 zlatnih, 7 srebrnih i 21 brončanu medalju

U Rijeci je u petak obilježena 50. godišnjica sporta osoba s invaliditetom. Svečanoj akademiji u dvorani Zamet nazočili su brojni sportaši s invaliditetom, a među njima i većina od 15 paraolimpijaca koji su od 1972. i prvog odličja na POI u Heidelbergu osvojili devet zlatnih, sedam srebrnih i 21 brončanu medalju. Te medalje su osvojili: Milka Milinković, Roko Mikelin Opara, Mihovil Španja, Ante Pehar, Jelena Vuković, Darko Kralj, Branimir Budetić, Ivica Lazić, Špiro Zrilić, Marinko Vidajić, Adam Kablar, Antonija Balek, Milan Košić, Zoran Talić i Mikela Ristoski i svi su oni dobili priznanja HPO.

Nagrade i priznanja uručena su i jedanaestorici  trenera osvajača paraolimpijskih odličja bez čijeg kvalitetnog stručnog rada sa sportašima, kao i bez podrške institucija i partnera sponzora i donatora, ne bi bilo toliko sjajnih postignuća naših sportaša na paraolimpijskim igrama.

- Iza nas je 50 godina borbe za jednaka prava, šaljemo poruku da je sport jedan od najvažnijih koraka osoba s invaliditetom, daje optimizam i smisao vlastite vrijednosti i sposobnosti, prije svega u vlastitim očima, ali i u očima čitavog društva. Budite i dalje uz nas i gradite bolje društvo. Naši vas sportaši neće iznevjeriti. HPO broji 28 temeljnih članica kroz koje je posredno u savez udruženo više od 130 klubova i sportskih udruga osoba s invaliditetom, odnosno preko 10.000 osoba. Od rehabilitanata, preko rekreativaca pa sve do vrhunskih sportaša i to svih vrsta invaliditeta i različitih uzroka nastanka invaliditeta, naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), Sir Philip Craven, koji je svojim dolaskom uveličao proslavu, čestitao je HPO-u 50 godina postojanja i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu. Uz predsjednika IPC-a, svečanosti su nazočili i pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta Tomislav Paškvalin, izaslanica predsjednika Republike Vesna Škulić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i župana Primorsko-goranske županije.

– Hvala mojem prijatelju Ratku što me pozvao na proslavu važnog trenutka za Hrvatski paraolimpijski odbor, koji može biti itekako ponosan na svoja dostignuća u ovih 50 godina, rekao je Philip Craven.

Fotogalerija Niko Matejčić

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.