HOO: Zlatko Mateša upozorio premijera Zorana Milanovića na uzurpaciju ovlasti

Četvrtak, 29. siječnja 2015. 08:55 Napisao/la  SC

Kao naš doprinos nastojanju izbjegavanja daljnje eskalacije sukoba između HOO-a i MZOS-a dopustite nam na kraju reći da smo o svemu spremni pregovarati osim o autonomnosti HOO-a, stoji u otvorenom pismu 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) uputio je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojemu upozorava na uzurpaciju ovlasti Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta. Pismo potpisuju odvjetnik Vladimir Gredelj, obraćanje premijeru prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine predsjedniče,

obraćam Vam se u svojstvu punomoćnika Hrvatskog olimpijskog odbora s ciljem da bezodložno spriječite daljnju uzurpaciju ovlasti HOO-a od strane nekih dužnosnika Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa (MZOS). Svako daljnje oklijevanje dodatno bi naštetilo odnosu HOO i nadležnog Ministarstva i, što je još važnije, razvoju i funkcioniranju sporta uopće. Ne zaustavite li ove patološke pretenzije pojedinaca iz MZOS-a da preuzmu upravljanje HOO-om postoji realna opasnost od kompromitacije RH u međunarodnoj olimpijskoj obitelji. Držimo da nam je dužnost uložiti maksimalne napore s obje strane i problem riješiti u unutar granica RH u dobroj vjeri na dobrobiti sporta i sportaša.

Napetosti koja već nekoliko godina postoje na relaciji između Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa (MZOS) i HOO-a, u toj mjeri ugrožavaju autonomnost i elementarno funkcioniranje HOO- a i ometa daljnji razvoj sporta, da smo se odlučili na ovaj korak, prije no što o svemu obavijestimo Međunarodni olimpijski odbor i obratimo se nadležnim institucijama. Protuzakonito postupanje MOZS-a je kulminiralo u posljednjih par mjeseci odlukama Ministarstva koje dovode u pitanje odluke koje su legitimno izabrana tijela HOO-a donijela u skladu sa zakonskim propisima, statutom i provedbenim aktima, te doveo u pitanje isplatu plaća zaposlenicima, što u konačnici predstavlja kazneno djelo.

Dosadašnjim neciviliziranim odnosom spram HOO, koji je inaugurirao bivši ministar Jovanović, nadležno Ministarstvo na dnevnoj bazi krši temeljno načelo uljuđenih država - vladavinu prava. S obzirom na činjenicu da početak sukoba započinje nakon dolaska na vlast većine u kojoj obnašate ključnu ulogu, moja stranka, a niti ja osobno, ne možemo se oteti dojmu da je cjelokupna ta situacija ima neprihvatljivi politički kontekst, pri čemu HOO za to ne može niti želi snositi nikakvu odgovornost, s obzirom da on na isti, zakonit i transparentan način djeluje već dugi niz godina pa za pogoršanje odnosa MZOS-a prema mojoj stranci nema nikakvog opravdanog razloga.

Naime, Hrvatski olimpijski odbor je udruga kojoj je jedan od osnovnih zadaća promicanje sporta, tolerancije, nediskriminacije i poštivanja prava svih sportskih sudionika pri čemu je neupitno da se takav utjecaj širi i mnogo dalje od samih sportskih terena u čemu nezaobilaznu i nenadomjestivu ulogu ima i športska televizija, koja nekim ljudima u MZOS-u toliko smeta. Vjerujem da ćete se složiti da promicanje ovakvih vrijednosti nije uopće lak zadatak zbog čega se trenutna situacija za moju stranku ukazuje još više nepodnošljivom. Naime, postupanje nadležnog ministarstva prema mojoj stranci uvelike opterećuje funkcioniranje samog HOO-a, a samim time i funkcioniranje cjelokupnog sporta u Republici Hrvatskoj budući da je HOO najviša sportska udruga u koju se udružuju svi nacionalni sportski savezi, sportske zajednice kao i sve ostale udruge koja promiču sport i sportske vrijednosti. To znači da svaka aktivnost politike (bila ona dobra ili loša) usmjerena prema HOO-u ima dalekosežne posljedice ne samo za moju stranku nego i za cjelokupni sportski svijet pri čemu moja stranka ne želi i neće trpjeti političke aktivnosti koje trenutno provodi MZOS, a kojima se funkcioniranje HOO-a dovodi u pitanje.

Ovim putem moram reći kako smatramo da su trenutne aktivnosti MZOS-a usmjerene isključivo na ukidanje bilo kakve autonomije moje stranke u njenom djelovanju, pri čemu takve aktivnosti nemaju nikakvo pravno uporište budući da je HOO, prema odredbama Zakona o sportu, u svom djelovanju samostalan i autonoman. Isto tako, te posljednje aktivnosti MZOS-a (a koje uključuju pokušaj derogiranja odluka koje su donijela tijela HOO-a, neisplata novčanih sredstava zbog čega su upitne isplate plaća i dr.) jasno ukazuju namjeru politike da ona prodre i u ovaj segment društva i njime upravlja. Kako je moja stranka stava da se političari trebaju baviti politikom, a sport treba pustiti na miru moram Vas obavijestiti da ćemo se moja stranka i ja, ako to bude nužno, beskompromisno boriti da se stavljanje najviše sportske udruge pod političku „kapu" spriječi. Uvjeren sam kako shvaćate da obrana autonomnosti HOO nije samo naše pravo već prije svega naša obveza prema sportu i sportašima!!!

Uz sve navedeno, želim Vam ukazati i na apsurdnost situacije koja je nastala donošenjem Uredbe o izmjeni uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu. Tim aktom je određeno da se sredstva od igara za sreću raspoređuju MZOS-u pri čemu niti jednom riječju nije navedeno prema kojim će to kriterijima onda MZOS dalje raspoređivati navedene iznose. Moram reći kako moja stranka smatra da raspolaganje novčanim sredstvima bez jasno propisanih kriterija otvara put arbitrarnosti i samovolji u raspodjeli novčanih sredstava što je potpuno neprihvatljivo. Upravo zbog navedenog tražimo da se navedena uredba izmjeni te da se raspodjela novčanih sredstava vrši na način kakav je bio prije nego je navedena Uredba izmijenjena.

Zaključno, moja stranka je uvijek bila za konstruktivnu i argumentiranu raspravu radi rješavanja problema jer je to u interesu cjelokupnog sporta u Republici Hrvatskoj te je i dalje spremna da se svi problemi o kojima ovdje progovara riješe mirnim putem ali je za to nužna i dobra volja druge strane. Upravo zbog toga se i obraćamo Vama sa nadom da ćete, kao predsjednik Vlade, svojim autoritetom utjecati na odgovorne osobe u MZOS-u da svoje djelovanje usklade sa važećim propisima te da probleme pokušaju riješiti razgovorom, a ne autoritativnim odlučivanjem kao nositelji političke moći.

U tom smislu zaključno Vas pozivam da bezodložno poduzmete sve potrebne mjere u cilju:
1. usklađivanja rada MZOS-a sa ustavnim i zakonskim odredbama,
2. prestanka narušavanja autonomije i samostalnosti u radu HOO-a ,
3. osiguravanja redovne isplate novčanih sredstava koja HOO-u po zakonu pripadaju.

Poštovani gospodine predsjedniče, uz izraze spremnosti na razgovor, kao naš doprinos nastojanju izbjegavanja daljnje eskalacije sukoba između HOO-a i MZOS-a dopustite nam na kraju reći da smo o svemu spremni pregovarati osim o autonomnosti HOO-a. Sukladno obvezi HOO-a propisanoj Olimpijskom poveljom, « ...čuvati svoju autonomiju i oduprijeti se pritiscima svih vrsta od političkih , pravnih, vjerskih, ekonomskih i drugih ...» slobodni smo Vam dati na znanje, ne uspijete li odmah na prvoj idućoj sjednici Vlade obeshrabriti daljnje uzurpacije ovlasti HOO-a od strane MZOS-a i osigurati redovno financiranje HOO-a, bit ćemo prisiljeni upotrijebiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju, kako bismo zaštitili interese HOO-a i hrvatskog sporta, stoji u pismu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.