Bidenova administracija bojkotira Zimske olimpijske igre u Pekingu

Ponedjeljak, 06. prosinca 2021. 21:59 Napisao/la  SC
Joe Biden
Joe Biden

Bijela kuća je potvrdila da će organizirati diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu čime će se dodatno povećati jaz u ionako zategnutim bilateralnim odnosima.

- Bidenova administracija neće slati nikakvo diplomatsko ili službeno predstavništvo na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine s obzirom na genocid u NRK-u i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu i druga kršenja ljudskih prava, rekla je glasnogornica Jen Psaki u ponedjeljak.

Najava dolazi dva mjeseca prije početka natjecanja

Očekuje se da će se američki sportaši natjecati na Olimpijskim igrama unatoč tome što Bidenova administracija nije poslala nijednog predstavnika u Peking.

- Sportaši u SAD-e imaju našu punu podršku, bit ćemo sto posto uz njih dok budemo navijali kod kuće, rekla je Psaki

Psaki je rekla da su dužnosnici administracije obavijestili Peking o tom potezu prije objave u ponedjeljak.

Službena Kina odmah je reagirala:

- Želim naglasiti da Zimske olimpijske igre nisu pozornica za političke manipulacije. To je teška povreda duha Olimpijske povelje, očigledna politička provokacija i ozbiljna uvreda za 1,4 milijarde Kineza, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjski poslova Zhao Lijian, koji je naglasio da diplomate SAD-e nitko nije pozvao.

Američki diplomatski bojkot eskalacija je napetosti između Kine, SAD-e i mnogih zapadnih zemalja.

Joe Biden prošlog mjeseca u američkom Kongresu iskazao je zabrinutost sa stanjem ljudskih prava u Kini, uključujući odnos prema muslimanskim manjinama.

Pozivi na bojkot pojačali su se posljednjih tjedana nakon zabrinutosti zbog tretmana kineske teniske zvijezde Peng Shuai, 35-godišnja teniserka prošlog mjeseca optužila je bivšeg visokog kineskog političara da ju je prisilio na seks.

U Velikoj Britaniji vlada slično raspoloženje kao u SAD, karte za Peking nisu rezervirane za diplomate, ali jesu za sportaše.

Stav Velike Britanije je da sportski bojkoti ne funkcioniraju te da Međunarodni olimpijski odbor treba odlučiti hoće li sportaši otići u Peking.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.