Alex Zanardi favorit za osvajanje zlata na Paraolimpijskim igrama, čudesan život bivšeg vozača formule

Ponedjeljak, 27. kolovoza 2012. 21:52 Napisao/la  I. V.

Lagao bih vam kada bih rekao da sam iznenađen svojim novim životom. Nisam jer sam uvijek vjerovao da je moguće, kaže Zanardi

Alex Zanardi, nekadašnji pilot Formule 1, jedan je od favorita za osvajanje zlatne medalje u "handciklu" na Paraolimpijskim igrama u Londonu. Nakon što je u olimpijskoj trokolici koja se pokreće rukama iz četvrtog pokušaja osvojio njujorški maraton, Zanardi je postao svjetski broj jedan.

Nekadašnji vozač Jordana, Minardija, Lotusa i Williamsa doživio je 2001. godine stravičnu nesreću na natjecanju CART vozača. Izgubio je kontrolu nad svojom Reynard-Hondom u koju je udario Kanađanin Alex Tagliani, posljedice su bile strašne

- Moju su nesreću proučavali stručnjaci u NASA-i koji određuju granice do kojih ljudsko tijelo može preživjeti. Mene su proglasili mrtvim, kaže Zanardi koji je u nesreći izgubio obje noge. Budući da je mu je u tijelu ostala litra krvi, liječnici su njegovo preživljavanje opisali kao čudo.

Unatoč teškoj nesreći 45-godišnji Zanardi je nastavio voziti utrke do 2009. godine kada je završio karijeru i postao član talijanske paraolimpijske reprezentacije. Nevjerojatna životna priča prožeta nesalomljivim sportskim duhom mogla bi u Londonu dobiti pozlatu. Ako ne uspije osvojiti zlatnu medalju, Zanardi se neće osjećati poraženim:

- Moji su me roditelji učili da se sve u životu može popraviti. Nakon nesreće nisam sumnjao da neće biti teško, ali lagao bih vam kada bih rekao da sam iznenađen svojim novim životom. Nisam jer sam uvijek vjerovao da je moguće, kazao je Zanardi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.