Mijenjaju se pravila u Europskoj ligi 2013., odbojka postaje još atraktivnija gledateljima

Utorak, 04. lipnja 2013. 19:50 Napisao/la  Leandar Kelentrić

Čelni ljudi Svjetske odbojkaške federacije (FIVB) odlučili su promijeniti pravila tog sporta kako bi ga učinili atraktivnijim i privlačinijim navijačima i naravno televiziji, kaže sudac Milan Rajković

Europska liga će se ove godine igrati po novim pravilima, svaki set trajat će do 21 poena, osim petog seta, koji će se, kao i do sada igrati do 15 poena. Tijekom setova bit će samo jedan tehnički time-out i to kada jedna od ekipa osvoji 12 poena, osim u petom setu, gdje nema tehničkog time-outa. Na osnovu prijedloga "Specijalne radne grupe" FIVB, promijenjen je i period između završetka jednog i početka drugog poena. Naime, prvi sudac ima obvezu provjeriti da li su ekipe spremne za igru i da li igrač na servisu ima loptu, za to ima najviše 10 sekundi po završetku prethodnog poena. Također, igrač na servisu će u Europskoj ligi imati samo pet sekundi za servis, umjesto dosadašnjih osam sekundi.

O novim pravilima za komentar pitali smo  internacionalnog suca Milana Rajkovića:

- Kada su se prije nekoliko godina drastično promijenila pravila i prestalo važiti pravilo da poen osvaja samo momčad koja u tom trenutku ima servis, odnosno kada se set ograničio na 25 poena i uveo peti set (tie break do 15 poena), išlo se za time da se dobije na vremenu, jer prije donošenja  toga pravila bilo je situacija da bi neke utakmice između izjednačenih protivnika trajale i više od 3 sata.

I vi ste imali prilike suditi tako dugačke mečeve?

- Jesam! Danas je razlog isti, treba skratiti vrijeme trajanja susreta kako bi se uzbudljiva utakmica izjednačenih protivnika svela u okvire cca 2 sata ili manje. Samim time interesantniji smo i televiziji. Zbog toga su se FIVB i CEV (Europska odbojkaška federacija) dogovorili da će eksperimentalno igranje po novim pravilima biti samo na Europskoj ligi 2013. godine, dok će sve ostale utakmice biti po službenim pravilima 2013. - 2016., koja su se također minimalno modificirala nakon Olimpijskih igara u Londonu.

 Kvalifikacijski susret za EP u Slovačkoj sudite po važećim pravilima?

Da! U Popradu, nedaleko Košica, igra se kvalifikacijski susret za EP ženskih odbojkaških reprezentacija Slovačke i Bjelorusije. Sudim po važećim pravilima 2013. - 2016. Ako se eksperiment u Europskoj ligi pokaže kao dobar, pravila će se i promjeniti, ali o tome će se odlučivati na Kongresu FIVB i to ne prije 2016. godine do kada vrijede postojeća pravila.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.