EP Hrvatski odbojkaši ostvarili plasman u osminu finale

Srijeda, 08. rujna 2021. 20:40 Napisao/la  HOS
Hrvatski odbojkaši ostvarili plasman u osminu finale
Foto: HOS

Iako su odigrali težak, iscrpljujući meč u pet setova protiv Estonije nepunih 21 sat ranije, u arsenalu hrvatske odbojkaške reprezentacije još je i te kako bilo ubojitog oružja i dovoljno svježine da se pobijedi Slovačka sa 3:1 (25:27, 25:19, 25:19, 31:29) i osigura odlazak u Ostravu, u osminu finala.

Ovo je četvrti nastup Hrvatske na europskim prvenstvima ikada, i prvi puta da su prošli grupnu fazu i otišli u drugi krug. Sjajan, povijesni uspjeh za ovu generaciju hrvatskih odbojkaša.

Dvorana ovoga puta nije bila puna, nije bilo one atmosfere od dana ranije kada je 5000 gledatelja navijalo protiv Hrvatske, pa je i tenzija same utakmice bila ipak za oktavu niža. A i umor je vjerojatno učinio svoje, ovo je bio peti susret u skupini izabranika Emanuelea Zaninija.

Prvi set Slovaci su poveli sa 18:13 a Hrvatska izjednačila na 18:18, bilo je i 24:24, a onda naši suparnici koriste treću set loptu za dobiti prvi set sa 27:25. To je dodatno prodrmalo naše redove, pa u drugom setu Hrvatska dominira, najprije odlaze na +4 (11:7), pa na 17:12 i kontroliraju set do konačnih 25:19. Identičnim je rezultatom okončan i treći set, gotovo navlas isti. Slovaci pokušavaju opasnim, riskantnim servisima poremetiti naš prijem servisa, no do kraja su za samo 2 asa pogriješili 21 servis. A Hrvatska je na kraju susreta imala prijem servisa od 61%, za razliku od slovačkih 37%.

Nakon vodstva od 2-1 Hrvatska nije dozvolila odlazak susreta ponovno u peti set, iako završnica nije bila za one slabih živaca. Slovaci su dali sve od sebe ne bi li nekako izjednačili, susret je išao praktički poen na poen, s time da je Hrvatska uvijek bila u laganoj prednosti, posljednji puta sa 19:17.

A onda kreće infarktna završnica u kojoj su na kraju presudila dva servisa sjajnog korektora Lea Andrića, as i polu as, koji je na kraju okončan blokom. Uostalom, Leo je još prije početka Eura, nakon pripremnih ogleda pred odlazak u Talnin, konstatirao, »ide me servis, mislim da bi ako tako nastavim mogao suparnicima napraviti veliku štetu«. I je, Slovacima je zabio 24 poena, od čega čak 8 as servisa!

Jako važna utakmica za nas, kojom smo potvrdili prolazak u drugi krug. Presretni smo zbog pobjede, iako nismo baš najbolje krenuli od početka u susret. Srećom, uspjeli smo se vratiti u nastavku u pobijediti. Jedva čekamo odlazak u Ostravu i s nestrpljenjem očekujemo slijedećeg suparnika, rekao je nakon susreta maestralni Leo Andrić.

Uz Andrića vrhunsku je partiju ponovno odigrao organizator igre i kapetan Zhukouski, a Šestan s 21 i Sedlaček s 18 poena ponovno među naj ubojitima, iako je ovo zapravo pobjeda kolektiva. I za kraj, još jedan zanimljiv statistički podatak, Hrvatska je imala 30 break poena, a Slovačka gotovo upola manje, 16.

Upisali smo i treću pobjedu na Euru i službeno se plasirali u drugi krug. Bila je teška utakmica, malo smo je lošije otvorili nakon teške utakmice dan ranije, no uspjeli smo pobijediti i to je najvažnije, rekao je nakon susreta pouzdani libero Hrvoje Pervan.

HRVATSKA: Žukovski 2, Bakonji, Brčić, Hanžić, Mitrašinović 2, Raič, Sedlaček 18, Šarčević, Dukić 2, Šestan 21, Pervan, Andrić 24, Zeljković, Nikačević 11.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.