EP: Hrvatski odbojkaši poraženi u prvoj utakmici Skupine B

Srijeda, 30. kolovoza 2023. 23:53 Napisao/la  SC
EP: Hrvatski odbojkaši poraženi u prvoj utakmici Skupine B

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija porazom je otvorila nastup na Europskom prvenstvu u 1. kolu skupine B koja se igra u Varni.

Nakon 80 minuta igre slavili su Finci s 3:0 (19, 19, 22) u susretu u kojem je naša reprezentacija zapravo stalno bila u rezultatskom minusu.

Naša je selekcija vodila tek dva puta tijekom meča, na samom početku drugog seta s 1:0 i 2:1. No, Finci se nisu mogli opustiti niti jednog trena, jer nikako nisu mogli prelomiti niti jedan set, već bi vodili s 2-4 poena prednosti, što se lako stiže, ali nikada više od 5.

Bilo kako bilo, na kraju i statistika pokazuje da su Finci bili kompletniji u ovom susretu, napravili su 43 poena u napadu (Hrvatska 34), imali 8 poena blokom (Hrvatska 5, od čega Kruno Nikačević 4), 4 as servisa (Hrvatska 3) te manje griješili, oni 18 a mi 20 pogrešaka (od čega 15 na servisu).

Ono što je bio možda i ključ njihove pobjede, a našeg poraza je prijem servisa, uz servis sam po sebi. Finci su tu imali 57% pozitivnog prijema servisa, a Hrvatska 47%.

Marko Sedlaček, naš primač-pucač, koji je s 11 poena bio i naš najučinkovitiji igrač, nakon susreta je konstatirao:

- Ovo nam je bila jedna od važnijih utakmica u skupini. Krenuli smo jako loše u meč, izgubili na početku sigurnost, samim time je pao servis i prijem servisa, a bez toga je nemoguće igrati. Falila nam je atmosfera i zajedništvo u terenu, što nas je krasilo svih ovih godina. Mislim da je to posljedica lošeg ulaska u igru. Treba biti iskren i proznati da su suparnici bili bolji i da nismo ni zaslužili bolje jer nismo uspjeli isprovocirati niti sreću. Moramo se sada okrenuti daljnjim važnim utakmicama i dati sve od sebe za prolazak skupine. Svatko se mora okrenuti sebi i dati ono najviše što može.

Izbornik Cedric Enard u meč je krenuo s očekivanom postavom, sa Zhukouskim na poziciji organizatora igre, njemu na dijagonali korektor Đirlić, par srednjih blokera Mihalj i Nikačević, primači-pucači Sedlaček i Šestan, te Zeljković kao libero. Enard nije puno mijenjao, tek je trećem setu Šestana zamijenio Marelić, a pred kraj meča i Raič Đirlića.

Izbornik Enard poslije utakmice već se okrenuo idućoj, rekavši:

- Mora biti bolje u sljedećoj, u ovom smo susretu previše igrali 'gore-dolje', nismo imali stabilnost. Suparnik bi poveo s nekoliko poena razlike, mi bi to stizali, pa bi oni opet pobjegli, pa mi stizali. Ovo je sada iza nas, idemo sada s Ukrajinom odigrati pravi meč.

U četvrtak, 31. kolovoza, od 16.30 sati Hrvatska igra protiv Ukrajine koja je s 1:3 poražena od Slovenije, dok je pomalo neočekivano Španjolska s 3:1 pobijedila domaćina Bugarsku.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.