Tina Mihelić postala svjetska prvakinja, Opatijka osvojila prvo hrvatsko zlato u ženskom jedrenju

Ponedjeljak, 07. listopada 2013. 11:24 Napisao/la  SC

Stvarno sam presretna, ostvarili su mi se snovi. Lijepo je znati da sam prva koja je osvojila žensku seniorsku svjetsku medalju za Hrvatsku, rekla je Tina Mihelić, svjetska prvakinja u laseru radial

Tina Mihelić svjetska je prvakinja u klasi laser radial. Mihelić je u posljednjim plovovima na svjetskoj smotri u Kini ostala u blizini najbliže pratiteljice, Finkinje Tuule Tenkanen koja je završnog dana osvojila prvi plov, u drugom je zauzela drugo mjesto. To je ujedno prva ženska seniorska svjetska medalja u povijesti hrvatskog jedrenja!

- Imala sam 11 bodova prednosti uoči ponedjeljka, ali po ovim uvjetima nije baš tako lako zadržati. S jedne strane bilo mi je lakše jer nisam imala kikseva, tako da sam trebala samo jedan plov odjedriti dobro, ali Finkinja je stvarno bila vrhunska i odlično je odjedrila, tako da mi je dosta zapaprila dan, ali uspjela sam se nositi sa svim tim i uspjela sam napraviti sedmo i treće mjesto, što mi je bilo dovoljno za pobjedu bez obzira na to što naprave druge protivnice. To mi je bio cilj, da odradim maksimalno 11 bodova danas, pa da ne mislim o drugim curama, izjavila je Tina.

Ovo je tek drugo svjetsko zlato za hrvatsko jedrenje u olimpijskoj disciplini, prva ženska seniorska svjetska medalja ikad uopće. Godine 2009. prvi naslov svjetskih prvaka osvojili su Šime Fantela i Igor Marenić u olimpijskom dvojcu 470. Te iste godine broncu je osvojio Ivan Kljaković Gašpić u teškom samcu Finnu. Šime i Igor nanizali su tri svjetske bronce od 2010. do 2012. Tonči Stipanović lani je bio svjetski doprvak u samcu.

- Još se nisu slegli dojmovi. Malo je prošlo otkad sam ušla u cilj i još nisam svjesna svega ovoga, ali željno iščekujem podjelu i stati na to prvo mjesto, mislim da će biti jako uzbudljivo, stvarno sam presretna, ostvarili su mi se snovi. Lijepo je znati da sam prva koja je osvojila žensku seniorsku svjetsku medalju za Hrvatsku. Nadam se da će biti još cura koje će gledati moje rezultate kao nešto što treba pobijediti, tako da se nadam da će biti još nekog boljeg od mene. Vjerojatno će pasti koja suza kad čujem hrvatsku himnu, kaže Tina.


Tina Mihelić ('88) po uzoru na starijeg brata jedriti je počela s devet godina. Prvi veliki međunarodni rezultat stigao je 2002. godine, kada je osvojila europsko kadetsko srebro. Medalje su se nakon toga samo slagale - svjetska kadetska momčadska bronca, juniorsko svjetsko zlato i srebro, te juniorsko europsko srebro. Za Tinu je 2009. godina ipak bila iznimna, ali i ne samo za nju, već i za hrvatsko žensko jedrenje uopće, jer je na Europskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju što je prva seniorska medalja uopće u povijesti hrvatskog ženskog jedrenja u olimpijskoj disciplini, isto kao i srebrna medalja u ukupnom plasmanu Svjetskog kupa te srebrna medalja osvojena na Mediteranskim igrama.

Godine 2010. uvjerljivo je obranila naslov europske prvakinje, a 2011. godine je bila srebrna na EP. Nastupila je na Olimpijskim igrama 2012., gdje je zauzela 17. mjesto. Ova godine donijela joj je svjetsko i mediteransko zlato, šesto mjesto na Europskom prvenstvu. Tina je studentica visoke škole sportskog menadžmenta ASPIRA, zaposlenica MORH-a. Tina je Opatijka, živi u Splitu i jedri za JK Labud.


Poredak: 1. Tina Mihelić (Hrv) 39 bodova, 2. Tuula Tenkanen (Fin) 43, 3. Paige Railey (SAD) 58,  4. Dongshuang Zhang (Kin) 61, 5. Sarah Gunni (Dan) 83....

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.