Jedrenje: Svjetskim kupom u Palma de Mallorci počinje novi olimpijski ciklus

Nedjelja, 31. ožujka 2013. 16:15 Napisao/la  HJS

U ponedjeljak 1. travnja u španjolskoj Palma de Mallorci počinje Trofej princeze Sofije, regata Svjetskog kupa, na kojoj nastupa i devet hrvatskih jedriličara, među njima šest olimpijaca iz Londona 2012.

 

 

 

U ponedjeljak 1. travnja u španjolskoj Palma de Mallorci počinje Trofej princeze Sofije, regata Svjetskog kupa, na kojoj nastupa i devet hrvatskih jedriličara, među njima šest olimpijaca iz Londona 2012. – Tonči Stipanović, Kostov/Cupać, Ninčević/Župan, Luka Mratović.

Duga je bila međunarodna stanka, veći dio svjetske olimpijske jedriličarske flote nije jedrio  ozbiljno od olimpijske regate u prošlom kolovozu. Manji dio ogledao je snage na regatama Svjetskog kupa van Europe, u prosincu u australskom Mebourneu i u siječnju u američkom Miamiu, no pravi izazovi tek slijede sad kad je flota stigla u Europu.

Počinje novi olimpijski ciklus, s dvije nove discipline u programu. U Riu 2016. neće biti ženskog dvobojskog jedrenja i klase Zvijezda za muškarce, a u program su ušli ženski dvojac skiff 49er FX i mješoviti muško-ženski katamaran Nacra 17. Nove discipline donijele su puno zanimljivosti, jer je u oba slučaja riječ o brzim i atraktivnim jurilicama, koje su privukle dosta jedriličara i jedriličarki da promijene discpline i okušaju se u nečem novom. Tako ćemo primjerice u Nacri 17 premijerno u Palmi vidjeti Španjolce Taru Pachecho i Ikera Martineza, svjetsku prvakinju iz klase 470 i osvajača niza olimpijskih i svjetskih odličja iz 49er-a, ili primjerice u 49er-u FX Talijanke Giuliu Conti i Francescu Clapchich, vrsne olimpijke s također impresivnom niskom rezultata iz klasa 470 i Laser Radial. Istovremeno u već poznatim disciplinama došla su nova imena, koja će pokušati iznenaditi ona već prokušana.

Na Trofeju princeze Sofije olimpijski ciklus otvara i devet hrvatskih predstavnika.

-  Zaista jedva čekam regatu, duga je bila stanka, uzbuđen sam. Startnu listu nisam ni gledao,  često ne gledam tijekom regate ni rezultate, nego sam koncentriran na regatno polje. Došao sam u  Palmu sa 77 kg, to je malo ako bude vjetrovito i neću se moći sa svima nositi, no sve je to dio  pripreme za Rio, gdje se očekuje slab vjetar. Ova sezona je jako duga, Svjetsko prvenstvo nam je u  Omanu tek potkraj listopada, tempiram vrh form najprije za Europsko prvenstvo u Irskoj krajem  kolovoza, a dotad je sve proces priprema, kaže laseraš Tonči Stipanović.

Uz njega će u Laseru na Trofeju princeze Sofije nastupiti i dva mlada kormilara, Filip Jurišić i Toma Višić. U 49er-u će se nadmetati Pavle Kostov i Petar Cupać, u ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan, na dasci Luka Mratović, u Finnu Milan Vujasinović.

Prvi dan jedrenja je ponedjeljak 1. travnja, a zadnji subota 6. travnja.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.