Branko Cikatić: Muaythai je težak sport zbog čega mnogi biraju lakše borilačke discipline

Utorak, 18. travnja 2017. 20:38 Napisao/la  Ivan Jelić

Ako ne skupimo ubrzo potrebna sredstva, moglo bi nam se dogoditi da nas kao zemlju izbace iz programa Olimpijskih igara što bi bila velika šteta, kaže Cikatić


Rijetki nisu čuli Branka Cikatića, ponajboljeg hrvatskog borca u borilačkim vještinama, prije svega u kickboksu i tajlandskom boksu.

U svojoj dugoj i uspješnoj karijeri osvojio je pregršt trofeja i medalja. Spomenut ćemo samo neke, 1998. godine bio je pobjednik svjetskog prvenstva po organizaciji WMTA u Zagrebu, 1993. godine bio je prvak u K-1 na Word Grand Prix u Tokiju.

Dvije godine ranije, 1991. godine,  na Svjetskom prvenstvu u tajlanskom boksu, koje je održano u Berlinu, bio je najbolji. Godinu dana ranije na svjetskom prvenstvu u Kickboksu u organizaciji IKBF osvojio je titulu svjetskog prvaka.

Cijeli svijet pamti činjenicu da je s 38 godina i 208 dana osvojio K-1 turnir, pobjedivši u sve tri borbe, a jedan od boraca kojeg je pobijedio bio je Ernesto Hoost. Ostao je tako da današnjih dana najstariji borac koji je osvojio  takav turnir.

 U Japanu ga obožavaju, tamo je sportska ikona. Trenutno obnaša funkciju glavnog trenera hrvatske reprezentacije u muaythaiju uz to je predstavnik toga sporta u HOO-u:
 
- Hrvatski borci muaythaia moći će se natjecati najvjerojatnije  na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine ili pak četri godine kasnije u Los Angelesu, Parizu ili Budimpešti. Muaythai je slabo praćen i financiran sport, kada postane olimpijski sport, vjerujem da ćemo  to promijeniti. Ovo je težak sport zbog čega mnogi idu u lakše borilačke discipline. Sada su na zahtjev Međunarodnog olimpijskog odbora napravljeni štitnici za noge laktove, tijelo i glavu pa ne bi trebalo biti teških ozljeda, kazao je Cikatić, koji naglašava sljedeće:

- Imali smo dosta kvalitetnih boraca, Ivana Rudana, Ivicu Tekića, Alena Borbaša, Maru Peraka... Zbog svih problema odlučili su se za lakše borilačke discipline. Ove godine u Minsku se održava Svjetsko prvenstvo na koje idu tri najbolje djevojke, Andrea Ivas, Helena Jurišić, Hela Čužić, dok se kandidati u muškoj kategoriji moraju sami snaći za sredstva. Među njima je i Antonio Plazibat, 23-godišnji Splićanin, član kluba Ameno qym za kojeg kažu da jedan od najboljih u državi. Svake godine imamo pripreme u Novom Vinodolskom kod mog prijatelja Bruna Orešara. Zadnji puta nas je bilo 28, besplatno nas je ugostio, govori Cikatić koji je pojasnio je još neke stvari oko budućeg ulaska u društvo olimpijskih sportova:

- Kao predstavnik Hrvatske od 1992. godine sam član predsjedništva Međunarodne federacije muaythaia u kojoj je danas 136 država s pet kontinenata cijelo vrijeme sam se borio da postanemo članicom SportAccorda, međunarodnog udruženja sporstkih federacija što je bio jedini puta da postanemo članom velike olimpijske obitelji, kaže Cikatić koji je prošle godine u Splitu  organizirao Europsko prvenstvo u tajlanskom boksu.

Održalo se netom prije nego što je službeno obavljeno da će muaythai postati jedan od sportova na olimpijskim igrama:

- Cjelokupna organizacija koštala je 1,2 milijuna kuna, no ostalo je još cca 400.000  kuna nepokrivenih troškova. Vjerujem da ću taj problem uskoro riješiti. Nakon Azijskih i Svjetskih igara, to je bilo treće kontrolno natjecanje na kojem je bio predstavnik Međunarodnog olimpijskog odbora, inače Poljak. Bio je oduševljen kako smo sve to organizirali. Bila je to velika promocija za cijelu Hrvatsku, Splitsko-dalmatinsku županiju, Grad Split... Pomogle su nam turističke zajednice dok nam tadašnje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te HOO nisu ništa dali. Ako ne skupimo ubrzo potrebna sredstva, moglo bi nam se dogoditi da nas kao zemlju izbace iz programa Olimpijskih igara što bi bila velika šteta, kazao nam je na kraju legenda hrvatskih borilačkih sportova Branko Cikatić .

Za kraj smo ostavili možda i najvažniji detalj u njegovoj bogatoj i uspješnoj karijeri, 1989. godine njemački časopis "Karate Budo Magazin" dodijelio mu je nagradu "Zlatna rukavica" te ga proglasio najpopularnijim borcem u svijetu borilačkih vještina.

Iza njega su završili Jean–Claude Van Damme i Chuck Norris, danas poznate filmske zvijezde.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.