Tour de France: Froome ukupni pobjednik, Kittel slavio u ludom finišu zadnje etape

Nedjelja, 21. srpnja 2013. 22:33 Napisao/la  SC

Ukupni pobjednik stotog izdanja najpoznatije biciklističke utrke na svijetu je Britanac Chris Froome iz momčadi Sky Procycling

 

 

Ukupni pobjednik stotog izdanja najpoznatije biciklističke utrke na svijetu je Britanac Chris Froome iz momčadi Sky Procycling. On je Žutu majicu držao veći dio proputovanja oko Francuske, a ključnim se pokazala druga polovica drugog tjedna, kao i prva polovica trećeg. Naime, tada su se vozile brutalno teške alpske dionice uključujući i dvije 'kraljevske etape'. Onu do vrha Mont Ventouxa je osvojio, a do Alpe-d-Hueza je zadržao ogromnu zalihu vremena pa je slavlje moglo početi.

 

Čovjek kojemu Froome mora biti zahvalan do kraja života je Richie Porte, nominalno drugi vozač Sky-ja koji je Froomea izvlačio u kriznim situacijama na brdskim etapama, kada mu je ponestajalo snage ali i vitaminskih pripravaka, gelova i energetskih pločica. Froome i Porte zajedno su osvojili ovaj Tour na kojem nije bilo naših predstavnika budući da se Robert Kišerlovski (RadioShack) i Kristijan Đurasek (Lampre) spremaju za utrku oko Španjolske u kolovozu.

 

Froome je Tour osvojio s prednošću od 4 minute i 20 sekundi ispred Kolumbijca Naira Quintane koji se nakon slabog izdanja prvog čovjeka Movistara Alejandra Valverdea prometnuo u prvog vozača Movistara. Quintana je prednost nad ostatkom također stekao u Alpama što mu je donijelo i „Točkastu“ majicu za najboljeg brdskog biciklista. Quintana je uz „Točkastu“ uzeo i Bijelu majicu za najboljeg mladog vozača. Nakon suspenzije dobru utrku je odveo i Alberto Contador, ukupno četvrti (6'27'' zaostatka), a indisponirani Valverde je na kraju završio osmi (15'26'' zaostatka).

 

U posljednjoj etapi od Versaillesa do elizejskih poljana u duljini od 133,5 kilometara dogodila se utrka u finišu koju su čekali biciklistički sladokusci. U cilju su se zajedno našla četiri najbolja sprintera današnjice. Etapnu pobjedu, i to četvrtu na ovogodišnjem Touru odnio je Marcel Kittel (Argo – Shimano) ispred Andrea Greipela (Lotto – Belisol), Marka Cavendisha (Omega Pharma-Quick Step) i osvajača Zelene majice za najboljeg sprintera, Slovaka Petera Sagana (Cannondale).

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.