CRO Race: Milanu Mentenu treća etapa i vodstvo, u petak cilj u Crikvenici

Četvrtak, 30. rujna 2021. 19:39 Napisao/la  CRO Race
Milan Menten
Milan Menten Foto: CRO Race

Belgijski biciklist Milan Menten, član momčadi Bingoal Pauwels Saucers WB, pobjednik je treće etape CRO Racea vožene od Primoštena do Makarske u dužini od 167 kilometara.

Menten je u završnim metrima pretekao Norvežanina Andersa Skaarsetha (Uno-X Pro Cycling Team), treće mjesto zauzeo je Nizozemac Mick van Dijke (Jumbo-Visma), dok je odličan plasman ostvario i hrvatski vozač Josip Rumac (Androni Giocattoli Sidermec) koji je bio četvrti.

Menten je etapnom pobjedom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu s tri sekunde ispred Skaarsetha, odnosno šest ispred trećeg Van Dijkea.

- Moja današnja pobjeda rezultat je kombinacije odličnog rada momčadi i mojih dobrih nogu. Ovo je bila teška etapa s mnogo uspona i spustova, ali u prvom smo dijelu imali povoljan vjetar pa sam to iskoristio da uštedim snagu u pelotonu, izjavio je Menten nakon pobjede.

Nakon nervoznog početka etape zbog vrlo ranog prvog prolaznog cilja koji se nalazio u Rogoznici, samo osam kilometara nakon starta, a koji je osvojio Skaarseth (Uno-X Pro Cycling Team) ispred Mentena (Bingoal Pauwels Sauces WB) i sunarodnjaka Kristoffera Halvorsena (Uno-X Pro Cycling Team), formiran je bijeg dana u kojem je sudjelovalo pet vozača, Španjolci Jon Barrenetxea Golzarri (Caja Rural-Seguros RGA) i Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), Talijan Davide De Cassan (Cycling Team Friuli), Nijemac Robert Jageler (P&S Metalltechnik) i Poljak Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce Polski).

Ta je petorka ostvarila najveću prednost od šest minuta prije nego što ih je peloton počeo hvatati. Na prvom usponu dana, na Dubcima iz vodeće skupine izdvojila su se dvojica Španjolaca, a brdski cilj osvojio je Barrenetxea ispred Azparrena.

Na spustu prema Makarskoj trojica lovaca ponovno su uhvatila priključak sa španjolskim dvojcem te je pet bjegunaca zajedno prošlo kroz Makarsku uoči završnog kruga od 47.3 kilometara, a njihova prednost u tom trenutku iznosila je 1:42 minuta ispred pelotona.

Da je vodeći peterac skladno surađivao pokazuju i rezultati prolaznih ciljeva u Makarskoj i Podgori, udaljenih tek devet kilometara. U Makarskoj je prolazni cilj osvojio Jageler ispred Stachowiaka i Azparrena, a u Podgori Barrenetxea ispred De Cassana i Azparrena.

Do najjužnije točke ovogodišnjeg CRO Racea u Živogošću u vodstvu su ostali tek Barrenetxea, Azparren i Stachowiak, no glavna je skupina i njih dostigla oko 20 kilometara prije cilja.

Početkom posljednjeg uspona dana prema Biokovu na čelo glavne skupine izbio je dosada vodeći u ukupnom redoslijedu Nizozemac Olav Kooij (Jumbo-Visma) sa zadatkom da pripremi napad svog momčadskog kolege i sunarodnjaka Sama Oomena. Jedini koji je mogao pratiti Oomenov napad bio je Norvežanin Torstein Træen (Uno-X Pro Cycling Team). Taj je dvojac ostao na čelu sve do vrha uspona koji je osvojio Træen, a Norvežanin je uspijevao održavati malenu prednost u odnosu na glavnu skupinu sve do ulaska u Makarsku, no na kraju ga je skupina ipak „progutala“.

Træen je ipak preuzeo vodstvo u redoslijedu za najboljeg penjača te će nositi zelenu majicu u četvrtoj etapi koja će se u petak voziti od Zadra do Crikvenice u dužini od 197 kilometara, dok je plavu majicu za najboljeg sprintera zadržao Kooij. Bijelu će majicu nositi Van Dijke.

Bicikliste su na startu treće etape ispratili načelnik Općine Primošten Stipe Petrina, dožupanica Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac, ravnateljica Nacionalnog parka Krka Nella Slavica te Grgo Soža, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Primošten. U Makarskoj su ih dočekali direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, zamjenica gradonačelnika Grada Makarske Antonia Radić Brkan, ispred Općine Podgora Siniša Vela i Denis Đukić te Slavo Jakša, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo.

Četvrta etapa utrke kreće u petak 1. listopada iz Zadra u 12:05 sati, cilj joj je u Crikvenici, a dolazak biciklista u Crikvenicu očekuje se između 16:42 i 17:09 sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.