Sion optužio švicarski savez za podilaženje FIFA-i

Utorak, 03. siječnja 2012. 11:22 Napisao  Marko Babić

Ova odluka zapravo je osudila klub na ispadanje u drugu ligu. Odluka nas nije iznenadila jer Savez nije imao hrabrosti suprostaviti se FIFA-i. S obzirom na kukavičko ponašanje Saveza Sion je još odlučniji u namjeri da obrani svoje interese i etičke principe nogometa, pred sportskim i civilnim sudom - stajalo je u priopćenju švicarskog prvoligaša.

Švicarski Sion najavio je još snažniju pravnu bitku na  sudovima u jeku odluke Švicarskog nogometnog saveza koji je kaznio klub s oduzimanjem 36 bodova jer su doveli šestoricu igrača za vrijeme FIFA-ine zabrane. Iako je Savez u početku pokazao razumijevanje za Sionov sukob s FIFA-om, Međunarodna nogometna federacija zaprijetila je suspenzijom Švicarske što bi ujedno značilo izbacivanje Basela iz osmine finala Lige prvaka.

- Ova odluka zapravo je osudila klub na ispadanje u drugu ligu. Odluka nas nije iznenadila jer Savez nije imao hrabrosti suprostaviti se FIFA-i. S obzirom na kukavičko ponašanje Saveza Sion je još odlučniji u namjeri da obrani svoje interese i etičke principe nogometa, pred sportskim i civilnim sudom - stajalo je u priopćenju švicarskog prvoligaša.

Cijeli slučaj započeo je nakon što je Sion doveo Stefana Glarnera, Josea Goncalvesa, Marija Mutscha, Pascala Feindouna, Billyja Ketkeophomphonea i Gabrija unatoč zabrani nakon što ih je FIFA kaznila zbog "otimanja" igrača iz jednog egipatskog kluba 2008. godine.

Šestorica igrača podnijelo je žalbu civilnom sudu koji je donio odluku da smiju igrati i čelnici Siona su im dali priliku. Neki od igrača su igrali protiv Celtica u Europskoj ligi kada je Sion slavio, ali ih je UEFA naknadno izbacila. Civilni sud ponovo je poništio odluku UEFA, no cijeli slučaj je završio na Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS) koji je dao za pravo UEFA-i. U međuvremenu Viši civilni sud u Švicarskoj promijenio je odluku prema kojoj šestorica igrača imaju pravo igrati za Sion.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.