AFRIČKI KUP POSTFESTUM

Kodjovi Obilale na prosjačkim štakama

Utorak, 07. veljače 2012. 11:37 Napisao/la  Igor Vranić

Mladi Togoanac danas hoda uz pomoć štaka dok pokušava zbrinuti suprugu i dvoje djece

Kobne subote. 9. siječnja 2010. godine, zaokupljeni mislima o prvoj utakmici protiv Gane najbolji nogometaši Togoa prešli su granicu Konga i Angole. Autobus je taman krenuo ususret  pobjedama na Afričkom kupu nacija kada je odjeknuo  rafal!  

U terorističkom napadu na autobus togoanske reprezentacije smrtno su stradali vozač autobusa, glasnogovornik Stanislas Ocloo i pomoćni trener Abalo Amelete. U prvim izvještajima među poginulima našao se i vratar Kodjovi Obilale.

Dvije godine kasnije Obilalea još uvijek muče noćne more:

Kad padneš, nema nikoga

- Trenutak napada još uvijek mi je pred očima. Bilo je poput ratnog filma. Zbog sjećanja na taj dan ponekad ne spavam noćima! Iz sna se budim vrišteći, kaže Obilale koji je napad preživio spletom okolnosti.

Pogođen dvama mecima u leđa, ostao je nepomično ležati na podu autobusa. Isprva su mislili da je mrtav! Čim su shvatili da je teško ranjen, prebačen je u bolnicu pokrajine Cabindi. Prva operacija nije obavljena u optimalnim uvjetima, pa je helikopterom prebačen u Johannesburg gdje je operiran po najvišim medicinskim standardima. Život vratara francuskog četvrtoligaša  Garde Saint-Ivy Pontivyja liječnici su spasili i zauvijek promijenili.

 Kodjovi Obilale odavno ne  uživa medijsku pažnju žrtve terorističkog napada. Zaboravili su ga odmah nakon što je Afrički kup nacija završio. Poslije dva mjeseca rehabilitacije trebao se vratiti u Francusku, nitko se nije pobrinuo platiti putne troškove, niti troškove hospitalizacije.

- Kad stojiš  na dvije noge svi trče oduševljeno za tobom, ali kad padneš, nema nikoga, ogorčeno govori 27-godišnji Obilale.

Izglednu karijeru prekinuo je jedan bestijalni rafal! Obilale se vratio u Francusku na trošak Togoanskog saveza, najviše je pomogao suigrač  Emmanuel  Adebayor, manji dio troškova snosio je i matični francuski klub. FIFA je isplatila 100.000 USD odštete i time zaključila slučaj Obilale.

Iako je angolska vlada jamčila sigurnost svim sudionicima Afričkog kupa nacija, teroristički napad izveli su pripadnici separatističke organizacije Oslobodilačka fronta kabindske enklave (FLEC). Angolski premijer Paulo Kassoma napad je nazvao izdvojenim incidentom, Afrički kup nacija odigrao se bez togoanske reprezentacije koja je odlukom svoje vlade odustala od natjecanja. Usput, sve reprezentacije doputovale su u Angolu avionima, Togoancima je službeno objašnjeno da su sigurni u autobusu.

Bolne uspomene na nogomet

 Zbog terorističkog napada  na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni su sveučilišni profesor Belchior Lanso (šest godina), odvjetnik Francisco Luemba (pet godina), katolički svećenik Raul Tati i bivši policajac Jose Benjamin Fuca (tri godine).

Ni jedan od njih nije sudjelovao u napadu, optuženi su zbog umiješanosti u napad. Sva četvorica osvjedočeni su borci za ljudska prava u angolskoj pokrajini Cabindi, koja želi odcjepljenje, što podrazumjeva da su osuđeni zbog političkog  djelovanja.

Mladi Togoanac Kodjovi Obilale nema pojma o angolskoj politici. Njega je zanimao samo nogomet, a  danas hoda uz pomoć štaka dok pokušava zbrinuti suprugu i dvoje djece. Bolne uspomene na nogomet potiskuje duboko u sebi, ni utakmice više ne gleda.

- Suviše je bolno, kaže Obilale

 Bolnije od dva metka koja su ga dovela do prosjačkog štapa ili štaka, svejedno.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.