STARI TRENER NOVOG DOBA

Ferguson proslavio 70. rođendan u naponu snage

Subota, 31. prosinca 2011. 13:49 Napisao/la  I. Vranić

Čak i velikanima poput Pepa Guardiole ili Josea Mourinha treba vremena da bi stekli pravo na usporedbe s velikim Fergusonom

Sir Alex Ferguson proslavio je 70. rođendan na Silvestrovo! Jedan od najboljih nogometnih trenera svih vremena u naponu je snage, njegov Manchester Utd. vodi ravnopravnu utrku za naslov prvaka s gradskim rivalom. Dva Manchestera i jedna nepoznanica: hoće li Sir Alex na kraju sezone 13. put osvojiti titulu engleskog prvaka? Ferguson ne bi bio Alex da neposredno uoči rođendana nije izjavio da najbolji nogomet u Premiershipu trenutačno ne igraju klubovi iz Manchestera nego Tottenham!

Prije nešto više od mjesec dana Ferguson je proslavio je 25-godišnjicu na klupi Manchester Utd.  koji je preuzeo 6. studenog 1986. godine. U proteklih 25 godina Ferguson je 12 puta bio nacionalni prvak, osvojio je dvije Lige prvaka i jedan Kup UEFA. Prije Manchester Utd. vodio je Aberdeen s kojim je triput bio nacionalni prvak, jednom je osvojio Kup UEFA. Ostali trofeji u Fergusonovoj biografiji spadaju u kategoriju razno!
Čemu Ferguson duguje dugovječnost? U prvom redu rezultatima, što je jedino objektivno mjerilo uspjeha. Na drugom mjestu je karizmatičnost koja ne blijedi zajedno s vlasima. Povrh svega ipak fascinira Fergusonova  stručna evolucija u tridesetak godina, koliko se nalazi u vrhu europskog nogometa.

 Ferguson je četvrt stoljeća menadžer najvrijednijeg kluba (oko 1,5 milijarde eura) na svijetu prema Forbesovoj listi, podrazumijeva se da uspješni trener Manchester Utd. mora biti avangarda. Impresivni način na koji  već 25 godina stvara nove nogometne vrijednosti i stalno podiže ljestvicu vrijednosti, Fergusona  smještaju na pijedestal najvećeg nogometnog stručnjaka modernog doba. Ispred Pepa Guardiole ili Josea Mourinha kojima treba vremena da bi stekli pravo na usporedbe s velikim Fergusonom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.