FINALE EUROPSKE LIGE

Chelsea slavio golom Ivanovića u nadoknadi

Srijeda, 15. svibnja 2013. 21:26 Napisao/la  L.K.

Finale: Benfica - Chelsea 1:2 (Cardozo 68'-11m/Torres 39', Ivanović 90')

Finale Europske lige

BENFICA - CHELSEA 1:2

Stadion Amsterdam Arena

Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska)

Strijelac: 0:1 Torres (59), 1:1 Cardozo (68'-11m), 1:2 Ivanović (90+3).

Žuti karton: Oscar (Chelsea), Garay, Luisao (Benfica)

BENFICA: Artur, Almeida, Luisao, Garay (77' Jardel), Melgarejo (66’ Lima), Salvio, Perez, Matic, Gaitan, Rodrigo (66’ John), Cardozo

CHELSEA: Cech, Azpilicueta, Ivanović, Cahill, Cole, Lampard, Luiz, Ramires, Mata, Oscar, Torres


U finalu Europske lige Chelsea je sa 2:1 pobijedio Benficu. Strijelci za Chelsea bili su Torres u 59. i Ivanović u 90+3. Strijelac za Benficu bio je Cardozo u 68. minuti iz jedanaesterca.

Prvi ozbiljniji pokušaj na utakmici pripao je Benfici: Almeida je ubacio s desne strane, Cardozo nadvisio Cahilla i Ivanovića, ali njegov udarac glavom s desetak metara, odlazi preko gola.

Dvije minute kasnije opet problemi u obrani Chelseaja. Salvio je izazvao paniku u 16-ercu Bluesa, prošao nekoliko igrača i nakon što su njegov centaršut neuspješno blokirala dvojica, Ashley Cole konačno je očistio

U 10. minuti Benfica je kroz sredinu sjajno osvojila teren, a lopta je došla do Gaitana, kojem bi bilo bolje da je pucao, ali umjesto toga odigrava povratno za Cardoza, čiji šut s 15 metara blokiraju braniči Chelseaja.

U 16. minuti najveća prigoda za Benficu. Cardozo se nakon spomenutog prekršaja namještao kao da će pucati, ali je umjesto toga prebacio suparnike i poslužio Rodriga, koji iz blizine puca volejom, ali udara je blokiran. Lopta opet dolazi do Rodriga, koji je s poda šalje u zrak.

U 27. minuti pokušao je Oscar udarcem sa dvadesetak metara. Njegov udarac završio je ravno u rukama vratara Cecha. U 38. minuti Chelsea je imao najvćeu prigodu. Lampard je uspio doći do prostora za udarac na nekih dvadesetak metara i snažno opalio. Lopta je imala nezgodnu putanju tako da je vratar Benfice Artur krajnjim naporom odbio loptu u korner.

Nastavak susreta donosi više uzbuđenja. U 51. minuti poništen je pogodak Cardoza zbog zaleđa. U 59. minuti Chelsea vodi. Vratar Cech je rukom na centru pronašao Torresa koji se sjajno zagradio i pobjegao svom čuvaru, prevario vratara Artura i poslao loptu u nebranjenu mrežu - 0:1.

Deset minuta kasnije Benfica je poravnala rezultat nakon opravdano dosuđenog jedanaesterca nakon što je Azpilicueta igrao rukom u kaznenom prostoru. Siguran egzekutor bio je Cardozo i Benfica je izjednačila - 1:1.

Cardozo je u 81. minuti zaprijetio jakim udarcem sa dvadesetak metara, ali Cech je sjajno obranio loptu koja je išla pod samu gredu. Dvije minute prije kraja susreta Lampard kao da je najavio pobjedu Chelsea. Opet je došao do prostora za udarac, snažno odapeo i pogodio gredu.

I kada su svi u Amsterdam Areni očekivali produžetke, korner za Chelsea. Najviši u skoku bio je Branislav Ivanović i donio Chelseaju pobjedu. Šok i nevjerica na licima igrača i navijača Benfice. Ni u sedmom europskom finalu nisu ostvarili pobjedu.

Chelsea je tako postao prvi klub koji je u dvije uzastopne godine osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu, te se priključio Juventusu, Ajaxu i Bayernu koji su osvojili sva tri europska trofeja.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.