LIGA PRVAKA

Porto uvjerljivo pobijedio Dinamo

Srijeda, 21. studenog 2012. 21:33 Napisao/la  SC

Utakmica 5. kola: Porto - Dinamo 3:0. Nogometaši Dinama propustili su na Dragau tri prilike za prvi gol u skupini

Liga prvaka – Skupina A

PORTO – DINAMO 3:0

Stadion Dragao. Gledatelja: 27.000

Sudac: Paolo Tagliavento (Italija)

Žuti kartoni: Ademi (40+1), Ba (53), Šimunić (66), Varela (82)

Strijelci: 1:0 Luciano Gonzales (20), 2:0 Moutinho (68), 3:0 Varela (85)

PORTO: Helton, Danilo, Ba (66 Alexsandro), Otamendi, Mangala, Defour (67 Fernando), Lucio Gonzales (75 Atsu), Moutinho, Varela, James Rodriquez, Varela, Jakson Martinez

DINAMO: Kelava, Vrsallko, Vida, Šimunić, Pivarić, Ademi, Brozović, Kovačić, Sammir (76 Puljić), Beqiraj (85 Krstanović), Čop (85 Halilović)

Nogometaši Porta očekivano su pobijedili najslabiju momčad Lige prvaka uz napomenu da je Dinamo odigrao najbolje poluvrijeme u Ligi prvaka ove sezone. Ne treba napominjati da je Porto pogotke postigao nakon Dinamovih pogrešaka kakve ne trpi ozbiljno natjecanje kao što je Liga prvaka.

Trener Ante Čačić odlučio se ovog puta za relativno otvorenu varijantu s dvojicom napadača (Čop, Beqiraj) od prve minute. Momčad Dinama dobro je počela utakmicu, zauzveši čvrsti stav u sredini terena. Dinamov blok dobro je funkcionirao dvadesetak minuta, što je otvaralo mogućnosti za kontre.

U 13. minuti Dinamo je bio najbliži pogotku ove sezone. Sijevnula je brza kontra u kojoj je Vida obavio glavinu posla došavši s loptom pred zadnju liniju portugalske obrane i onda dubinskom loptom izbacio Sammira prema Heltonu. Sammir je došao do ruba kaznenog prostora i iskosa slijeva silovitim udarcem pogodio suprotnu vratnicu.

Dinamo je izgledao kao ozbiljan protivnik sve do 20. minute. Tada je Dinamova obrana prema običaju početnički pogriješila, Lucio Gonzales je neshvatljivo ostao sam u sredini gostujuće obrane i lagano poentirao udarcem s 13 metara – 1:0.

Ovog puta nakon primljenog gola Dinamo nije pao u igri. I dalje su nogometaši hrvatskog prvaka dobro parirali u bitnim nogometnim elementima, duel-igri i trci. Porto terensku premoć nije uspio dovesti do konkretne završnice, premda su portugalski napadači nekoliko puta uspjeli poremetiti raspored u obrani gostiju.

Završnica prvog dijela iznenađujuće je pripala Dinamu. U 39. minuti Sammir je okomitom loptom uputio Beqiraja ravno prema Heltonu, ali je brži bio Otamendi, koji je u zadnjem trenutku skinuo loptu s noge Dinamovu napadaču.

Uslijedio je ubačaj iz kuta, Vida je u ravni prve vratnice loptu skrenuo u Heltona od kojega se lopta kratko odbila, natrčao je Beqiraj koji je uspio vrhom kopačke loptu poslati u prazna vrata, ali se na gol-crti pojavio Varela i izbacio loptu u polje.

U drugom dijelu Dinamo je pokušavao držati ritam Porta, koji se nije pretjerano otvarao. Igralo se slično kao u prvom dijelu osim što Dinamova završnica nije bila ni približno opasna kao u prvom dijelu.

Nisu ni domaćini stvorili prilike koje spadaju u izgledne, dva opasnija udarca (J. Martinez 56, J. Rodriquez 61) sigurno je obranio Kelava. U 68. minuti Kelava nije ni pokušao obraniti slobodni udarac Moutinha, koji je prebacio „živi zid“ i točno naciljao desni kut, ali je dojam da je ukopani Kelava mogao zaustaviti ne odveć brzo upućenu loptu – 2:0.

Pogotkom Moutinha otklonjena je u domaćih bojazan da bi neki zalutali metak gostiju mogao utakmicu odvesti u neizvjesnu završnicu. S obzirom kako je Dinamo igrao u drugom dijelu, pogodak u mreži Porta nije se mogao dogoditi ni slučajno. U drugom dijelu gosti nisu uputili ni jedan udarac u okvir gola.

Porto do kraja utakmice nije pojačavao ritam, nije se ni trebao previše truditi da bi pobjedu zaokružio trećim pogotkom. U 85. minuti Moutinho je petom proturio loptu Vareli na ivici zaleđa, udarac s 12 metara u bliži kut za Kelavu je bio neobranjiv – 0:3.

Igra Dinama u zadnjih desetak minuta potpuno se raspala, Kelava je na kraju dvjema sjajnim intevencijama (90. i 90.+2) spriječio novu rezultatsku katastrofu. Barem nešto!

Fotogalerija: Pixsell

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.