Liga prvaka: Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić i Igor Bišćan među odabranima

Petak, 24. svibnja 2013. 22:04 Napisao/la  Leandar Kelentrić

Otkako je elitno nogometno natjecanje preimenovano iz Kupa prvaka u Ligu prvaka, petorica hrvatskih igrača  osvojila su prestižno natjecanje. Mario Manžukić može postati šesti. Robert Prosinečki osvojio Kup prvaka

Otkako je elitno nogometno natjecanje preimenovano iz Kupa prvaka u Ligu prvaka, petorica hrvatskih igrača su osvojila to prestižno natjecanje: Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić i Igor Bišćan. U subotu im se može pridružiti i napadač Bayerna Mario Mandžukić.

MARIO MANDŽUKIĆ
Rođen je u Slavonskom Brodu 1986. godine a svoje prve nogometne korake napravio je u Njemačkoj u Ditzingenu blizu Stuttgarta. Poslije povratka u rodni grad igrao je za Marsoniju. U lipnju 2005. prešao je u Zagreb. Zbog vrlo dobrih igara pod vodstvom Ćire Blaževića u Zagrebu pobudio je javno zanimanje gradskog rivala Dinama. Nakon dugih pregovora prešao je u Dinamo početkom srpnja 2007. godine. Odigrao je više odličnih utakmica u dresu Dinama, a posebno se istaknuo protiv Ajaxa u Amsterdamu, kada je postigao dva pogotka i bio zaslužan za jedanaesterac i za još jedan zgoditak. Iz Dinama je prešao u Wolfsburg  za koji je postigao 20 pogodaka u 56 nastupa. U lipnju 2012. godine, Mario Mandžukić potpisuje četverogodišnji ugovor s Bayernom, najviše zahvaljujući odličnom nastupu na EP-u u Poljskoj i Ukrajini, kojem je prethodila sjajna sezona s Wolfsburgom u Bundesligi. Nakon dolaska u klub pokazao se kao pravo pojačanje kluba jer je često bio i strijelac. Time je osigurao mjesto u prvih 11, nogometnog giganta iz Munchena, iako je doveden kao pričuva Gomezu.

Igrači koji su podigli kultni trofej većinom su dio "vatrene" brončane generacije iz 1998. godine, dok je samo jedan hrvatski igrač naslov podigao u novom stoljeću.

Alen Bokšić je dva puta stigao do finala najprestižnijeg europskog natjecanja. U sezoni 1992/93. slavio je u dresu Marseille nakon pobjede protiv Milana 1:0 golom Basille Bolija. Bokšić je odigrao svih 90 minuta u finalu igranom u Munchenu. Četiri godine kasnije Bokšić je predvodio napad Juventusa u susretu protiv Borussije Dortmund, a njemački sastav je slavio 3:1. Bokšić je na terenu proveo 88. minuta.

Identičan učinak kao Bokšić, dva finala i jedan naslov, ima i kapetan „vatrenih“ Zvone Boban. Boban je s Milanom osvojio europsku krunu 1994. godine u Ateni kada su Talijani deklasirali Barcelonu 4:0. Godinu dana kasnije „Rossoneri“ su ponovo stigli do finala, no u susretu igranom u Beču slavio je Ajax 1:0 pogotkom Patricka Kluiverta. Boban je igrao od 85. minute.

Aktualni predsjednik HNS-a i najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije Davor Šuker okitio se naslovom prvaka Europe 1998. godine u dresu Real Madrida nakon pobjede protiv Juventusa 1:0. Šuker je ušao u igru u 88. minuti umjesto Crnogorca Predraga Mijatovića.

Jedini koji se može pohvaliti s dvije titule je Dario Šimić, koji je bio pobjednik Lige prvaka s Milanom 2003. protiv Juventusa (3:2, jedanaesterci), te 2007. protiv Liverpoola (2:1). Međutim, Šimić je oba finala pratio s tribine i nije bio u krugu kandidata za nastup. Nije nastupio niti u finalu u kojem je Milan 2005. izgubio od Liverpoola.

Međutim, u tom finalu nakon čudesnog preokreta „Redsa“ slavio je Igor Bišćan koji je utakmicu pratio s tribina. Talijani su vodili 3:0, no Liverpool je u drugom poluvremenu uspio izjednačiti, a potom i nakon izvođenja jedanaesteraca slaviti. Bišćan nije bio niti na klupi.

KUP PRVAKA
Dok se još zvao Kup prvaka (Liga prvaka zove se od 1992. godine) 1991. godine osvojio ga je Robert Prosinečki u dresu beogradske Crvene zvezde koja je u finalu u Bariju pobjedila Marseille boljim izvođenjem jedanaesteraca. Priliku da zaigra u finalu davne 1980. godine imao je Ivan Buljan za svoj HSV protiv Nottingham Foresta, ali nije uspio do naslova.

Ivica Olić je nastupio u dva finala Lige prvaka za Bayern i oba finala je poražen. Prije tri godine je u susretu protiv Intera igrao do 83. minute, a talijanski sastav je slavio 2:0. Prošle godine je u finalu protiv Chelsea ušao u igru u produžetku, „Bluesi“ su predvođeni Drogbom slavili nakon izvođenja jedanaesteraca. Olić je promašio jedanaesterac i uz Schweinsteigera postao tragičar finala. Oba finala s Bayernove klupe je pratio Danijel Pranjić.

Do finala Lige prvaka stigli su i Boris Živković, Marko Babić i Jurica Vranješ s Bayer Leverkusenom 2002. godine. U završnom ogledu igranom u Glasgowu pobijedio je Real Madrid 2:1. Živković je na Hampden Parku igrao cijeli susret, Babić je ušao u igru u 89. minuti, dok je Vranješ utakmicu pratio s klupe za pričuve.

Aktualni trener Hajduka Igor Tudor stigao je do finala Lige prvaka 2003. s Juventusom, no u dvoboju igranom na Old Traffordu slavio je Milan boljim izvođenjem jedanaesteraca. Tudor je igrao do 42. minute.

Dado Pršo je bio jedan od najboljih igrača Monaca na putu do finala Lige prvaka u sezoni 2003/04. U finalnom susretu igranom u Gelsenkirchenu slavio je Porto predvođen Joseom Mourinhom 3:0. Pršo je ušao u igru u 23. minuti umjesto ozlijeđenog Ludovica Giulyja.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.