Andrej Plenković: Superliga bi imala negativne reprekusije za one koji nisu u tome

Ponedjeljak, 19. travnja 2021. 20:42 Napisao/la  SC
Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Vlada RH

Sasvim je izvjesno da osnivanje europske Superlige postaje i vrhunsko političko pitanje, koje se tiče i hrvatskog nogometa.

Barem u onom dijelu kada su u pitanju igrači koji igraju za klubove koji su među osnivačima elitnoga natjecanja zatvorenoga tipa.

- Razgovarao sam s čelnicima HNS-a i UEFA-e, protiv toga su i oni i mi. Takva ekskluzivna liga imala bi negativne reprekusije za one koji nisu u tome. To se smatra oziljnim problemom, mi smo na tragu stava da tako nešto nije ni korisno ni dobro. Kada sam ranije prtio nogomet, bilo je ovakvih inicijativa pa nisu zaživjele. Sigurno smo za sustav koji će omogućiti da nogomet bude dostupan svima i najpopularniji sport, da i Hrvatska ostvaruje na natjecanjima zapažene rezultate. Ako se ta liga zatvori, postane europski nogometni NBA, to u cijelosti mijenja kompetitivni duh koji postoji danas, rekao je Andrej Plenković, predsjednik vlade RH, nakon sastanka predsjedništva HDZ-a.

Nije Plenković jedini državnik koji se odlučio komentirati, samo je slijedio primjere francuskog predsjednika Emmanuelea Macrona ili britanskog premijera Borsa Johnsona.

Macron je tako podzravio stajalište francuskih klubova da odbiju sudjelovanje u projektu Superlige, koje, smatra Macron, ugrožava načelo solidarnosti i sportskih zasluga.

- Planovi za europsku Superligu bili bi vrlo štetni za nogomet i mi podržavamo nogometne vlasti u poduzimanju akcije. Udarili bi u srž domaće igre i ticat će se navijača širom zemlje. Uključeni klubovi moraju odgovoriti svojim navijačima i široj nogometnoj zajednici prije nego što poduzmu daljnje korake, napisao je Boris Johnson, britanski premijer, na Twitteru, a pred novinarima je dodao:

- Ne sviđa mi se izgled ovih prijedloga. S nogometnim vlasima razmotrit ćemo sve što možemo učiniti kako bismo bili sigurni da ovo neće ići na način na koji se trenutno predlaže. Ne mislim da su to dobre vijesti za navijače, ne mislim da su to dobre vijesti za nogomet u ovoj zemlji. Nogometni klubovi su sjajni globalni brendovi, oni su povijesno nastali iz svojih gradova i lokalnih zajednica i trebali bi imati vezu s tim navijačima i bazom obožavatelja u njihovoj zajednici.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.