Zlatko Dalić: Ne smijemo pomisliti da smo mi favorit, da nam nitko ništa ne može!

Ponedjeljak, 20. ožujka 2023. 12:02 Napisao/la  SC

Motiv je uvijek velik, nismo toga svjesni što smo napravili. Dvije medalje na dva SP to je čudo, kaže izbornik

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

Zlatko Dalić u hotelu Le Meridien Lav najavio je početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, Hrvatska u subotu, 25. ožujka, na Poljudu igra protiv Walesa.

- Prvi i osnovni cilj je napraviti plasman u našoj skupini, ući među dvije. Favoriti smo, ali trebamo biti oprezni da se ne dogodi neki kiks. U dva ciklusa kvalifikacija bili smo prvi u grupi za mog izborničkog mandata. U Njemačkoj će zaista biti kao doma, i to nas veseli, to nam čini izazov da se plasiramo. Bio sam u Njemačkoj 2006. godine, osjetio sam atmosferu. Bilo je čudesno. Jedan od razloga što sam ostao jesu navijači i to Europsko prvenstvo, ali moramo ostvariti plasman na Euro. Mi smo favoriti, ali nismo se plasirali i nije gotovo. Trebamo biti ozbiljni i koncentrirani. Može biti nezgodno, na početku je bitno da ne gubimo utakmice s direktnim konkurentima. Ako shvatimo utakmice neozbiljno, nećemo dobro proći. Ne smijemo pomisliti da smo mi favorit, da nam nitko ništa ne može. Budemo li tako razmišljali, tu je naš kraj, kazao je Dalić.

- Motiv je uvijek velik, nismo toga svjesni što smo napravili. Dvije medalje na dva SP to je čudo. Ali, postavili smo velika očekivanja, međutim najteže je obraniti. Ja u to vjerujem, ali moramo biti realni. U ovih pet i pol godina ostvarili smo i više ciljeve nego li smo na početku zacrtali. Ali, i pored toga što smo napravili osjećam da imam zajedno sa igračima, navijačima svojim stožerom i vama medijima, energiju za nastavak i velike rezultate. Plasman na velika natjecanja je glavni cilj, sve ostalo je bonus. Imam motiva nastaviti s reprezentacijom, moramo napraviti smjenu generacija za sljedećih šest-sedam godina. Visoko smo podigli ljestvicu, to je jedna opasna situacija, jer je to dvosjekli mač. Očekivanja treba opravdati i mi imamo kvalitetu da ta očekivanja i opravdamo. Nikada Hrvatska nije bila jača i kompletnija nego li je bila u Rusiji. Nisu svi igrači iz pet najjačih liga u Europi, a naš je zadatak složiti što bolju momčad. Na Svjetskom imamo bolje rezultate nego na Euru, ali prvo moramo proći skupinu. Hrvatska je 2018. bila sazrela, 10 godina smo bili zajedno, ovo je sada stvaranje nove generacije i moramo se sada pripremati za dalje, ali dečki su spremni za to, naglasio je Dalić.

Što se tiče kadra, izbornik kaže sljedeće:

- Imamo kvalitetu, miksali smo kroz SP, igrao je Kramarić, Petković, Livaja na centarforu. Na krilu su se također mijenjali igrači, ali nemamo klasična rješenja i pokušavamo ih naći. Očekivao sam da će Brekalo proigrati u Fiorentini, ali ne igra. Svi koje imamo vole igrati na lijevom krilu, a desno nema izrazitog igrača. Špikića smo stavili na pretpoziv. Za napadača gledamo Musu, Ljubičića, Belju, nisam otpisao Budimira, ali gledam nekog mlađeg za dvije godine. Trebat će nam u Splitu ofrenzvan igrač koji će stvoriti višak. Pašaliću to nije pozicija, Nikola ulazi unutra, Majer ulazi u unutra. Tražit ćemo, vidjet ćemo, imamo potencijala. Oršić? Žao mi ga je. Otišao je u klub s najboljim namjerama, ali ne želim ga izgubiti. Dao je puno za reprezentaciju. Nije sada u formi, ali želim mu dati šansu, vratiti ga. Međutim, ne bude li igrao u klubu, neće ni u reprezentaciji participirati. Želim Oršića kroz reprezentaciju vratiti u bilje raspoloženje. Stanišić? Koju god igra za reprezentaciju, bio je sjajan. Na visokom nivou je odigrao. Imamo Juranovića koji je ofenzivniji i Stanišića koji je defanzivniji. Stanišić svaki dan u Bayernu ima trening kao da igra jaku utakmicu. S njim i Juranovićem nemamo problem na desnoj strani, rekao je Dalić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.