BARCELONA IGRA BEZ PRVE ŠPICE

Zašto se Guardiola riješio Ibrahimovića?

Četvrtak, 01. ožujka 2012. 19:14 Napisao/la  Igor Vranić

 Ako Ibrahimović nije mogao igrati prvu špicu, onda ne može nitko na svijetu

Zlatan Ibrahimović igra nogomet koji plijeni pažnju gdje god se stasiti napadač pojavi! U demonstraciji lakoće pokreta i umijeća uživali su malobrojni gledatelji prijateljske utakmice između Hrvatske i Švedske. Ako se govori o izvornom nogometu, bila je to utakmica koju su igrali Ibrahimović i 31 priučenih nogometaša! Tako su na maksimirskom stadionu pokraj Ibrahimovića izgledali igrači obje reprezentacije, redom vrhunski nogometaši koji za život zarađuju igrajući u jakim klubovima. Ibrahimović je u svakom dodiru s loptom pokazao da pripada drugom nogometnom svijetu.


- Ibro, javi se – orilo se u 85. minuti kada je Ibrahimović izašao iz igre.  
Šveđanin koji razumije skandiranje na hrvatskom jeziku zamjenu je zatražio desetak minuta ranije, ali je izbornik Erik Hamren odugovlačio s uvođenjem Tobiasa Hysena. Ibrahimović se požalio na bol u nozi iako se protiv Hrvatske nije namučio, u sprintu nije istrčao ni 500 metara! Svejedno je kao asistent u praktično svakom primanju lopte bio opasan za Stipu Pletikosu.


Ibrahimović je bez konkurencije najbolja prva špica na svijetu! To u prvom redu znači da je u fizičkom stanju primiti svaku loptu u središtu protivničke obrane, da je  tehnički toliko istančan da suigrača može razigrati u bilo kojoj poziciji te da je izravno opasan za gol!
Kratkom opisu osnovnih predispozicija svake prve špice treba dodati nešto što samo Ibrahimović može. Istureni napadač podjednako je opasan za suparnička vrata kad se povuče na poziciju razigravača, u analizama utakmica koje je odigrao za Malmo, Ajax, Juventus, Inter ili Milan odmah se uočava da je Ibrahimović u većini utakmica strijelac ili izravni asistent za pogodak.

Ako nije izravni asistent, onda je začetnik barem jedne akcije za pogodak. Nogometnim žargonom rečeno, Ibrahimović je vrlo često u "prvoj lopti" koja u nastavku akcije pogodak znači.  U utakmici protiv Hrvatske Ibrahimović je pokazao upravo odliku rijetkih nogometaša koji znalački razigravaju suigrače, poslije njegova tri dodavanja dogodila su se dva pogotka i kazneni udarac!


Ibrahimović je u karijeri igrao vrhunski nogomet u svim momčadima osim u najboljoj na svijetu! Zašto Ibrahimović nije mogao igrati u Barceloni iz koje je naprasno otišao u Milan nakon sukoba s trenerom Pepom Guardiolom? Iza  nategnute medijske priče o sukobu taština krije se racionalna odluka trenera Barcelone.
Nakon što su na mjestu prve špice igrali Samuel Eto'o i Zlatan Ibrahimović, Guardiola je odlučio središnji prostor protivničke obrane ostaviti praznim zbog Lea Messija.

Dok je Ibrahimović igrao u Barceloni Messi nije imao dovoljno slobodnog prostora ulaziti u središte protivničke obrane, a Ibrahimović se nije mogao povlačiti na mjesto razigravača koje prirodno pripada Messiju. Niti je prisilno usidreni Ibrahimović mogao igrati kako najbolje zna, niti je prostorno skučeni Messi mogao raditi najbolje što umije. Obojica nisu mogla dugo igrati nogomet pun kompromisa.


Između Ibrahimovića i Messija Guardiola je logično odabrao... Nema Guardiolina odluka veze s osobnom netrpeljivošću, ni s Ibrahimovićevom kvalitetama. Baš suprotno: da je Ibrahimović najbolja prva špica na svijetu dokaz je upravo Guardiolina odluka.


Pep Guardiola jedini je trener na svijetu čija momčad igra najbolji nogomet na svijetu bez prve špice! Ako Ibrahimović nije mogao igrati prvu špicu u Barceloni, onda na tom mjestu ne može igrati nitko drugi na svijetu!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.