Slaven Bilić: Ibrahimović nas je jednostavno prepolovio!

Četvrtak, 01. ožujka 2012. 13:03 Napisao/la  Z. G.

Izbornik Hrvatske je dan nakon teškog poraza od Švedske apostrofirao ključne trenutke debakla. I najavio drugačiju priču na Euru.

Švedska je u Maksimiru imala igrača svjetske klase, a Hrvatska nije! To je jednostavan zaključak kojega je izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić ponudio novinarima dan nakon maksimirskoga debakla u kojem je Švedska u prijateljskom okršaju pobijedila 3:1.

- Kad god s koncentracijom i pristupom nismo 'u crvenom', ne možemo se nositi s momčadi koja je raspoložena. Na Euru će biti drukčija priča, jer će se to u tri tjedna priprema okrenuti. Tako je bilo prije četiri godine u Splitu, dogodila nam se slična predstava, ne baš kao jučer, ali izgubili smo. Slijedi promatranje kandidata, potom tri tjedna priprema što je dovoljno da se i taktički i fizički spremimo ono što nas čeka. Ne dvojim da ćemo u lipnju biti pravi, na razini koja se očekuje i koju smo si sami zadali, da tamo budemo konkurentni svakom suparniku, istaknuo je Bilić.

U igri je nedostajalo energije i pravoga druka. Zašto?

- Teško je u dva dana doći u to stanje. Radi se o prijateljskoj utakmici i koliko god mi apostrofirali njezin značaj i ponavljali da je to izniman test, u dva je dana teško postići zajedništvo, koncentraciju i maksimalnu predanost. Ova je utakmica do trećeg pogotka bila ravnopravna. Rezultat i dojam determiniralo je to što je Švedska imala igrača svjetske klase, Ibrahimovića, koji je usto bio nadahnut da se pred hrvatskom publikom dokaže. U četiri je situacije individualno ili dodavanjem prepolovio našu obranu. Mi nismo imali takvog pojedinca i kolektiv koji se s tim znao nositi. To je razlog poraza. Ovo nam je dobro došlo, ne kao upozorenje ili opomena, nego da nas podsjeti kakvi moramo biti da bismo izgledali dobro. A, takvi ćemo i biti! Želimo na Euru ostati što je moguće dulje...

Svjedočili smo gotovo nevjerojatnim pogreškama pojedinaca, ponajprije vratara Stipe Pletikose.
- Stipe nije bio na pravoj razini, ušao je u utakmicu s pogreškom, a je li ona tehnička ili stvar koncentracije, nije ni bitno. Pomalo se izgubi samopouzdanje. On spada u red igrača kojima još nije počelo prvenstvo, on je naš prvi vratar i u njega imamo maksimalno povjerenje. Znam ga godinama, siguran sam milijun posto da će biti na vrhunskoj razini na Euru.

Zašto je Luka Modrić je djelovao indisponirano? Bolji je u Tottenhamu.

- Ako gledamo ovu utakmicu, on nije bio dobar, nije bio na razini koju očekujemo od našega najboljeg i najvažnijeg igrača. Protiv Turske je bio odličan, vi ćete dati primjer Grčke kad je cijela momčad podbacila, a ja ću onda podsjetiti na dvoboj protiv Izraela protiv kojeg je okrenuo utakmicu. Ako dođemo na Tottenham, spomenut ću utakmicu protiv Arsenala. Imao je jaku prehladu i virozu sedam dana prije Arsenala.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.