Izbornik U-19 reprezentacije Dinko Jeličić: Šanse za plasman na EURO su objektivne

Četvrtak, 01. ožujka 2012. 14:06 Napisao  Luka Variola

- Ključ opstanka hrvatskog nogometa je rad s mladima. Moramo ići u smjeru mladih, to je jedini spas hrvatskog nogometa, objašnjava hrvatski U-19 izbornik

Hrvatska U-19 reprezentacija u utorak je na Brnasima odradila međusobni ogled. Protivnik je trebala biti selekcija Njemačke koja je zbog štrajka u tamošnjim zračnim lukama ostala prizemljena u domovini.

- Čudno je da jedan takav savez praktički u posljednji tren otkaže utakmicu. U zadnji smo čas reagirali i pozvali par igrača da barem međusobno odigramo. Moram priznati da je utakmici nedostajalo ritma. Što je na neki način i normalno, budući da nije bio naboj koji bi bio da je stigla Njemačka. Nedostajalo nam je i dosta igrača koji bi donijeli potreban ritam. Prije svih mali Močinić iz Rijeke, Livaja, Rebić.. No, bitno je da smo odradili ogled kako bi vidjeli igrače koji su na širem popisu. Mislim da ova ekipa ima još puno prostora za napredak, objašnjava izbornik Dinko Jeličić.

Hrvatske nade u svibnju očekuje kvalifikacijski turnir za odlazak na europsku smotru, koja će se tijekom ljeta održati u Estoniji. Hrvatska je domaćin skupine 6 u kojoj će put do elite osim Jeličićevih pulena tražiti selekcije BiH, Gruzije i Austrije. Prvo sljedeće okupljanje U-19 nada predviđeno je za 11. ožujka a forma će se prije kvalifikacija testirati na dva jaka turnira u Italiji i Hrvatskoj (Umag).

- U Umagu ćemo tražiti zadnju glazuru prije kvalifikacijskog turnira. Da ispravimo nedostatke i da spremni dočekamo taj ispit. Mislim da imamo potencijal kada smo kompletni. Potencijal koji treba razvijat. Mi to po talentu definitivno možemo dosegnuti ekipe iz europskog vrha. Najveći su problem neke navike koji svi naši igrači nose iz klubova. Višak dodira lopte, tj. manjak protočnosti što moderni nogomet diktira. Mislim da će ovi momci zenit dosegnuti tek kada uđu u selekciju U-21. Imamo objektivne šanse za dohvat EP-a i to je dobro za hrvatski nogomet da ima selekcije koje mogu sudjelovati na takvim natjecanjima. To, i da naravno razvijamo igrače da idu stepenicu više, nastavlja Jeličić koji uz izborničku ulogu obnaša i onu trenera u NK Radnik Legea.

Riječ je o Dinamovoj filijali u kojoj nastupa čak 18 mladih igrača "modrih". Iako klub iz Maksimira ne osjeća financijsku krizu, to se ne može reći za ostatak klubova iz Hrvatske. Koliko loša financijska situacija u HR nogometu utječe na rad s mladima?

- Evidentno je da utječe. U fokusu javnosti su seniorski pogoni, ali definitivno se sve to odražava i na rad u omladinskim pogonima. Treneri često ne primaju plaće i po nekoliko mjeseci i to se odražava na rad i na motivaciju. To je sve jedan limitirajući faktor. Ako situaciju gledamo iz tog aspekta mi još u takvim okolnostima i super funkcioniramo. Imao jako puno prostora da se napravi još sustavniji i ozbiljniji proces odgajanja mladih igrača. Ako tu napravimo iskorak, uz talent koji definitivno postoji na ovim prostorima, mislim da se definitivno možemo još više približiti samom europskom i svjetskom vrhu. To je ključ opstanka hrvatskog nogometa. Mislim da mi i sa ovako malom bazom igrača radimo u najmanju ruku pristojan posao. Moramo ići u smjeru mladih, to je jedini spas hrvatskog nogometa, zaključit će Jeličić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.