Veliko pospremanje: Marković odlazi u mirovinu, Bilić u Tursku, Asanović u Grčku...

Ponedjeljak, 23. travnja 2012. 16:44 Napisao  I. V.

Najava odlaska stručnog stožera nije poticajna za atmosferu u reprezentaciji uoči velikog natjecanja, igrači podsvjesno igraju sa zadrškom ako znaju da na klupi sjedi bivši trener

Prema najavama, u HNS-u počinje veliko pospremanje nakon EURO-a. Mijenja se kompletna vodeća garnitura na čelu s predsjednikom Vlatko Markovićem i izbornikom Slavenom Bilićem.

Što se Markovića tiče, predsjednik je praktično u ostavci od kraja prošle godine, kada se prešutno dogovorio njegov mirni odlazak nakon EURO-a. Koliko će biti miran ovisi o Markoviću, koji pred kraj mandata iskazuje autokratske manire što je počelo smetati Zdravku Mamiću. Naime, prema dogovoru Marković je već trebao službeno obznaniti da odlazi. Budući da Marković šuti, sve su glasniji zagovornici ranije smjene vlasti. Teško je vjerovati da kritična masa unutar HNS-a može izazvati promjene prije početka EURO-a, Mamić će se okrenuti protiv Markovića jedino ako je predsjednik HNS-a odlučio nešto mimo dogovora.

Prema Markovićevoj želji, novi predsjednik HNS-a trebao bi postati Davor Šuker. Slavni igrač izgubio je dio podrške u biračkom tijelu nakon što se nije uspio nametnuti kao prirodni Markovićev nasljednik. Šukeru ne ide u prilog ni činjenica da je njegova izborna baza ozbiljno načeta istragom protiv korupcije, nije tajna da Šukerovu kandidaturu najviše podržava Željko Širić, koji ima ozbiljnijeg posla od kada je osumnjičen za primanje mita.

Budući da Šuker nema operativnih referenci, Damir Vrbanović spominje se u svim kombinacijama. Vrbanović je očigledno dobio zeleno svjetlo Zdravka Mamića, koji do nedavno nije htio ni čuti za njegovu selidbu iz Maksimira u Rusanovu. Razlog je praktičan, Dinamo je puno uložio u Vrbanovićevo usavršavanje od koje bi sada najviše koristi trebao imati HNS.  Vrbanović se nametnuo kao najbolje rješenje za glavnog operativca HNS-a, što ne znači da neće istaknuti predsjedničku kandidaturu ako Mamić tako odluči.

Osim smjene u  uredima na višim katovima, nakon EURO-a odlazi stručni stožer. Slaven Bilić i njegovi suradnici već dogovaraju nove angažmane. Stručni stožer rasipa se po kontinentu, Bilić je za sada najbliži odlasku u Tursku, Asanović u Grčku…  Mogući nasljednici su uvijek isti: Branko Ivanković, Zlatko Kranjčar...

Najava odlaska stručnog stožera nije poticajna za atmosferu u reprezentaciji uoči velikog natjecanja, igrači podsvjesno igraju sa zadrškom ako znaju da na klupi sjedi bivši trener.  Što se tiče najave odlaska predsjednika, ne treba strahovati za atmosferu u momčadi i na tribinama.   

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.