HNS

Mikša pozvao na jačanje zajedništva

Četvrtak, 19. prosinca 2019. 13:27 Napisao/la  SC

Dojadile mu špekulacije o smjeni

Bez iznenađenja na Skupštini HNS-a
Bez iznenađenja na Skupštini HNS-a Foto: Lario Tus

Redovna skupština Hrvatskog nogometnog saveza prošla je bez potresa.

Zasjedanje ključnih ljudi hrvatskog nogometa otvorio je Marijan Kustić, prvi operativac Saveza, a Skupštinu koja je trajala manje od sat vremena vodio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

- Drago mi je što vas mogu pozdraviti nakon još jedne krasne godine. Nogomet se potvrđuje kao jedna od najvećih vrijednosti Hrvatske. Naš dres je najbolji poklon svakom strancu. Naši nogometaši su najbolji ambasadori. Drugi žele učiti od nas jer su impresionirani sustavom, to je veliko priznanje za sve nas u nogometu. Naše raspoloženje uvijek ovisi o A reprezentaciji, a ona nas je opet razveselila. Dalić je pomladio momčad, idemo na Euro, zadržali smo kvalitetu. S velikim optimizmom gledamo prema Euru. Čestitam svima. Naš uspjeh nije slučajan, već je plod sustava i dara za momčadske sportove. Mi smo zadržali kontinuitet natjecanja na velikim turnirima, to nije slučajno, rekao je Šuker.

Mediji su proteklih mjeseci izvještavali da će posljednja Skupština ove godine biti i zadnja za Šukera, no za njegovu smjenu u Savezu zapravo nema interesa.

U ovom trenutku HDZ-ovac Kustić ipak nema dovoljnu podršku da pokrene puč protiv Šukera, posebno jer skupštinari znaju da eventualnim odlaskom premijera Andreja Plenkovića pada i njegov operativac Kustić, pa nemaju razloga nikamo juriti.

Počasni predsjednik HNS-a Branko Mikša kazao je da se u Savezu umjesto priče o smjenama trebaju baviti jačanjem zajedništva, ponajprije zbog pritiska koji treba, kako tvrdi, izvršiti prema državi da bi se u Zagrebu izgradio novi nogometni stadion.

- Svjedoci smo špekulacija o smjeni predsjednika, pa ako je to okruženje pravo, onda samo nastavite. Obzirom na moje iskustvo, radije bih se založio da u idućoj godini razgovaramo i pojačamo zajedništvo, jer bi to bila samo potpora za naše rezultate. To je osnova da idemo prema državi i vršimo pritisak zbog stadiona. Čuli ste predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina koji je rekao da nitko u Europi nema tako loš stadion u glavnom gradu kao što je to slučaj sa Zagrebom. Dajem vam svima to na dušu, poručio je skupštinarima Mikša.

HNS danas nije raspravljao o završnom financijskom računu iz protekle godine, ta točka bit će na dnevnom redu u ožujku.

U 2020. godini planiraju se prihodi od 254 milijuna kuna, a rashodi od 242 milijuna. Puno će toga ovisiti o plasmanu reprezentacije na EURU.

Predstavnik iz Splita Marko Erceg iznio je nekoliko prijedloga za izmjenu disciplinskog pravilnika vezanih uz kažnjavanje klubova zbog izgreda navijača, ali je jednoglasno odbijen.

- Bilo bi dobro da se za svako pirotehničko sredstvo na nogometnoj utakmici odredi cijena kazne, a da prije toga utvrdimo što je pirotehničko sredstvo. Pa neka za svako priotehničko sredstvo korišteno na stadionu kazna bude 350, a za ubačeno na teren bude 500 kuna. Kao i u slučaju rasizma ili neprimjerenog skandiranja, tu bi se mogli ugledati na Talijane. Oni klubove ne sankcioniraju za ponašanja pojedinaca, već samo ponašanje grupe, rekao je Erceg.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.