Održan Sabor hrvatskog nogometa, pročitajte smjernice razvoja

Utorak, 24. listopada 2023. 14:48 Napisao/la  SC
Marijan Kustić
Marijan Kustić

HNS je objavio sljedeću obavijest:

Hrvatski nogometni savez organizirao je 3. Sabor hrvatskog nogometa koji je u Vodicama okupio vodeće ljude krovne organizacije hrvatskog nogometa, predstavnike klubova prva tri stupnja natjecanja u muškom nogometu te predstavnike najvišeg stupnja natjecanja u futsalu i ženskom nogometu, kao i predstavnike županijskih saveza.

Sabor je organiziran s ciljem konstruktivnih razgovara i rasprava o ključnim temama hrvatskog nogometa: nacrtu strategije Hrvatskog nogometnog saveza, Pravilnicima o statusu igrača i registracijama i o radu s posrednicima u nogometu, sustavu stalnih natjecanja i prevenciji i sigurnosti na nogometnim stadionima.

- Drago mi je što ste prepoznali našu inicijativu i odazvali se trećem po redu Saboru hrvatskog nogometa, koji je organiziran kako bismo razgovarali o ključnim temama hrvatskog nogometa. Zahvaljujem se mojim suradnicima koji su se potrudili na kvalitetan način prezentirati aktualnosti u radu Saveza i na najbolji mogući način vam približiti tematiku. Jasno je da još ima puno tema o kojima bismo mogli raspravljati. Svi mi, uostalom, imamo isti cilj, želimo unaprijediti hrvatski nogomet i učiniti ga još boljim i kvalitetnijim. To možemo samo zajedničkim snagama i ovo je sigurno put kojim želimo ići. Ono što me posebno raduje jest činjenica da ste se nakon svake od prezentacija aktivno uključili u konstruktivnu raspravu, što i jest bio cilj ovog Sabora. Izuzetno nam je važno čuti vaše mišljenje, željeli smo na ovaj način dobiti povratnu informaciju da bismo u budućnosti lakše donosili neke važne odluke za dobrobit hrvatskog nogometa. Drago mi je da ste prepoznali našu inicijativu i da ste se aktivno uključili u rad Sabora. Vjerujem da će razdoblje između održavanja Sabora hrvatskog nogometa biti sve kraće i već sad se radujem novom susretu u ovakvom sazivu, istaknuo je u pozdravnom govoru predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Svetina posebno je istaknuo važnost strategije.

- Strategija Hrvatskog nogometnog saveza je u našem fokusu. Pritom, neki se mogu zapisati zašto smo odabrali pisati strategiju ako HNS trideset godina funkcionira bez raspisane strategije i ima uspjeha u svemu tome. Dakle, imamo sjajne rezultate, financijsku stabilnost i razvoj. Zašto onda pisati strategiju? Odgovor je jasan, vodstvo HNS-a odlučilo je uzeti u obzir sve ono što je bitno kako bismo mogli mjeriti naše strateške interese, želje i ciljeve. S druge strane, unutar nogometne obitelji sigurno postoje prostor i segmenti unutar nogometne obitelji koji se mogu unaprijediti. Vjerujem da ćemo u razdoblju od četiri godine vidjeti koliko samo napravili u odnosu na zadanu strategiju. Strategiju nećemo predstaviti kao gotov dokument, ovaj Sabor je zamišljen kao početak javne rasprave da bismo u konačnici strategiju usvojili na Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza u proljeće sljedeće godine, rekao je Tomislav Svetina.

Nacrt strategije Hrvatskog nogometnog saveza predstavio je voditelj odjela komunikacija Tomislav Pacak.

- Formalna strategija sama po sebi nije garancija ni u biznisu, još manje u sportu, gdje još više faktora utječe na konačni uspjeh, posebno na terenu. Vidimo to i na primjeru drugih saveza koji imaju vrlo kvalitetno raspisane strategije da to nužno nije pratio sportski rezultat. Mi u svojoj strategiji želimo biti vrlo konkretni, precizni, optimistični, ali realni. Želimo izvedive ciljeve koje zaista možemo dosegnuti, nije toliki fokus na sportski rezultat, koji uvijek ovisi o puno faktora, nego o optimiziranju svih procesa Hrvatskog nogometnog saveza. Dakle, da ono što Savez radi i na što može utjecati bude maksimalno kvalitetno i da s naše strane damo najbolju moguću podlogu za daljnji razvoj nogometa u Hrvatskoj kroz tri strateška područja: nogomet, organizacija i reprezentacije. Unutar ta tri područja osmislili smo više od stotinu konkretnih akcija i ciljeva kojima ćemo pratiti ispunjavanje tog akcijskog plana, istaknuo je Tomislav Pacak.

Voditelj odjela za prevenciju, sigurnost i integritet Jurica Jurjević govorio je o prevenciji i sigurnosti na nogometnim stadionima.

- S jedne strane, prevencija ispituje pretpostavke, uvjete i uzroke nekog fenomena, odnosno traži načine kako ih izbjeći dok je, s druge strane, sigurnost jedan od temeljnih fenomena, kako ljudskog društva tako i nogometa u svim fazama njegovog razvoja. Važnost i odgovornost koju nogomet ima u hrvatskim okvirima nadilazi granice sporta, a to najbolje pokazuju i recentna događanja vezana uz nogomet, rasizam i diskriminaciju. Zaključak je da jedino sinergijom saveza, klubova i institucija, u kojoj je ključna uloga klubova, možemo ostvariti napredak u suradnji s navijačima, rekao je Jurica Jurjević.

Voditelj odjela natjecanja Neven Šprajcer detaljno je prezentirao sustav stalnih natjecanja.

- Nastojali smo objasniti predstavnicima Izvršnog odbora, iako oni to znaju jer donose odluke, predstavnicima županijskih saveza i svih klubova muškog, ženskog i futsal natjecanja da je piramida kroz sustav stalnih natjecanja zamišljena tako da napravimo "copy paste" muškog nogometa. Na razinama seniorskih i natjecanja mladeži, iz jednostavnog razloga što je muški nogomet sve ove 33 godine donio toliko radosti i uspjeha. Na kraju krajeva, reprezentacija je osvojila tri medalje na svjetskim prvenstvima. Smatramo da je taj način djelovanja dobar i želimo to preslikati na ženski nogomet i futsal. Kad je u pitanju mladež, najbitnija stavka za razvoj hrvatskog nogometa su selektivne utakmice koje smo naslijedili iz bivše države, ali smo ih u značajnoj mjeri unaprijedili, a Hrvatski nogometni savez ih i sufinancira. Muški i ženski nogomet je pokriven, a moramo sad pridodati i futsal. Te razvojne utakmice kroz selektivni program su temelj i baza za daljnju uspješnost hrvatskog nogometa na svim razinama, istaknuo je Neven Šprajcer.

Pravilnik o radu s posrednicima u nogometu predstavila je Tanja Peraković, stručna suradnica u odjelu za međunarodne poslove i tajnica Komisije za rad s posrednicima.

- Nakon opsežnog postupka konzultacija s brojnim dionicima, Fifa je donijela novi Pravilnik o nogometnim agentima kojim se ponovno uvodi licenciranje nogometnih agenata. Pravilnik je u potpunosti stupio na snagu 1. listopada. Oni agenti koji su prije 2015. godine imali licencu, mogli su do 30. rujna “nasljednim putem” obnoviti svoju licencu ako ispune određene uvjete. Ako nisu imali licencu, kandidati se moraju prijaviti putem Fifine Platforme za agente i položiti ispit kako bi stekli licencu. Licencu treba obnavljati na godišnjoj razini “kontinuiranim profesionalnim razvojem”. Uvedeno je ograničenje naknade što je izazvalo najviše prijepora. Također, da bi mogli zastupati maloljetnike, agenti moraju proći namjenski tečaj. Agenti se ponovno vraćaju pod okrilje Fifinih tijela u smislu da je za sporove nadležna Komora za agente Fifinog Nogometnog suda te Disciplinska i Etička komisija. Svi licencirani agenti i ostali relevantni podaci objavljuju se na Fifinoj stranici, rekla je Tanja Peraković.

Pravni savjetnik Matija Puhak predstavio je novi Pravilnik o statusu igrača i registracijama, a predsjednik Komisije za ovjeru registracija Robert Uroić predstavnike klubova i županijskih saveza upoznao s novostima i primjerima iz prakse, spremno odgovarajući na sva njihova pitanja i određene nedoumice u svakodnevnom radu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.