MINISTAR SPORTA PROTIV  HNS-a

Jovanović ima uporište samo u zakonodavstvu

Utorak, 27. prosinca 2011. 13:53 Napisao/la  Igor Vranić

Razlika između Jovanovića i njegovih prethodnika je što ni jedan ministar sporta nije brže od Jovanovića postao  prezren vrhušci HNS-a

 

Željko Jovanović koristi svaku priliku za obraćanje sportskoj javnosti, novi ministar obrazovanja, znanosti i sporta na svečanosti proglašenja najboljih sportaša u izboru Sportskih novosti ponovo je najavio beskompromisni obračun sa sportskim anomalijama. Kao i obično, u prvom planu je nogomet kojega iznutra izjedaju afere u korumpiranoj sudačkoj organizaciji.

- U sportu je 90 posto pozitivnih stvari, a ovaj mutež koji se, nažalost, uglavnom događa oko nogometa, ne smije zasjeniti sve ostalo dobro što se napravilo. Želja mi je da iz sporta maknemo polusvijet, da potjeramo ljude koji ostvaruju korist od sporta na njegovu štetu – rekao je Jovanović.

Jovanovićeva politička platforma za ozdravljenje sporta je stereotip: utvrđivanje statusa tzv. zaslužnih sportaša, revizija zakona o sportu i udrugama građana, porezne olakšice, razvoj školskog i studentskog sporta i zadnje ali ne najmanje važno, obračun s korupcijom u nogometu… Uglavnom, sve što smo davno čuli, a nikada nismo imali priliku vidjeti!

Jedina razlika između novog ministra i njegovih prethodnika je što ni jedan ministar sporta nije brže od Jovanovića postao  prezren vrhušci HNS-a. A „vrhuška“ HNS-a  mnogo je širi pojam od Zdravka Mamića, Vlatka Markovića i Jovanovićeve političke platforme koju promovira kao spasonosnu. Da su Mamić i Marković jedini problemi hrvatskog nogometa, bivši premijer Ivo Sanader riješio bi sve probleme odmah nakon blamaže u Cardiffu, kada su Hrvatska i Mađarska dobile nula glasova u utrci za domaćinstvo EURO-a 2012. Sanader nije uspio, a zna se kakvim se metodama služio…

Jovanovićev politički obračun s „polusvijetom u sportu“  čvrsto uporište ima samo u zakonodavstvu, što znači da su promjene u sportu prvi trebali najaviti ministrica Ingrid Antičević-Marinović (pravosuđe) i ministar Ranko Ostojić (unutrašnji poslovi).  Da bi se sport  vratio iskonima prvo treba početi poštivati zakone, a tek onda kroz društvene promjene počinje proces rehabilitacije istinskih sportskih vrijednosti.  Proces je već počeo pod pritiskom Bruxellesa, što nema izravne veze s premijerom Zoranom Milanovićem i njegovim nadobudnim ministrima koji ne shvaćaju da će se novim pravilima ponašanja prva prilagoditi aktualna vrhuška HNS-a.   Na zajedničkoj političkoj platformi, dakako!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.